joi, 27 noiembrie 2014

MOLDOVA ȚARA NIMĂNUI? ORI JUDECĂTORII VOR DEMONSTRA CĂ NU?



Membrii Comisiei Electorale Centrale au solicitat miercuri, 26 noiembrie, Curţii de Apel Chişinău să anuleze hotărârea prin care a înregistrat anterior Partidul "Patria" în cursa electorală. Cererea vine cu patru zile înainte de data de 30 noiembrie, data fixată pentru alegerile parlamentare din republica Moldova. Membrii Comisiei Electorale au luat această decizie în baza unei sesizări primite de la Inspectoratul General al Poliţiei, în care se menţionează că reprezentanţii Partidului "Patria" ar fi cumpărat mai multe bunuri, cu bani primiţi din străinătate.
Reprezentanții CEC au declarat că au fost sesizați de către Ministerul de Interne despre faptul că peste 8 milioane de lei (echivalentul a 450 de mii de euro), cu proveniență din Federația Rusă, au fost folosiți în campania electorală de către concurentul electoral Partidul "Patria". "Un temei rezonabil de a declanşa procedura de anulare a înregistrării listei de candidaţi al concurentului electoral Partidul "Patria" ", a declarat Vasile Gafton, membru al CEC.

Reprezentantul Partidului "Patria" la CEC, Mihai Buşuleac, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de decizie: "Cerem, în urma examinării acestei probleme, să ne oferiţi documentele respective ca să putem să ne expunem opinia asupra acestui subiect."

Desigur, viteza fulgerătoare cu care șapte membri ai Comisiei Electorale Centrale au votat pentru solicitarea anulării partidului finanțat de către domnul Usatâi ar putea trezi nedumeriri. Am putea spune că partea învinuită nu a primit suficient timp pentru a își pregăti apărarea. Dar domnul Usatâi a răspuns destul de greu la întrebările care se refereau la proveniența uriașelor sume de bani folosite pentru organizarea concertelor de binefacere care s-au desfășurat pe întreg teritoriul Republicii Moldova cu mult timp înainte de declanșarea campaniei electorale. Și asta nu se uită. La fel cum nu s-a uitat că, e destul de greu pentru persoanele cu venit mediu, să doneze șase milioane de lei, așa cum arată ultimul raport financiar prezentat la CEC. 

Cu siguranță, severa măsură a membrilor CEC se datorează și faptului că angajații Departamentului Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului Național de Investigații împreună cu cei ai Procuraturii Generale au descoperit în mai multe locații ale organizației extremiste „Antifa”, un întreg arsenal de arme, explozibil și bani. Procurorii moldoveni au afirmat că organizaţia pregătea scenarii de destabilizare a situației din Moldova după alegerile parlamentare din 30 noiembrie. O parte din liderii „Antifa” se regăsesc și pe lista electorală a Partidului „Patria”. 

Prezent la masa rotundă cu tema „Alegerile parlamentare din 30 noiembrie și perspectivele europene ale Republicii Moldova”, analistul politic al Fundaţiei Jamestown şi Eurasia Daily Monitor, Vladimir Socor, a declarat că, ”pentru îndeplinirea planului de a opri Moldova din drumul ei european, Moscova îi are ca aliați în Republica Moldova pe Igor Dodon şi Renato Usatîi”. O afirmație corectă. Vizibila susținere politică de care beneficiază echipa socialiștilor, conexiunile cu FSB-ul de care este bănuit domnul Usatâi, declarația aparține ex-directorului intermar al SIS, Valentin Dediu ne fac să credem că membrii Comisiei Electorale Centrale au procedat corect.

Într-o interceptare audio, plasată de curând pe Internet, din care se recunoaște ușor vocea domnului Usatîi, domnia sa afirma că promovează interesele Moscovei în Republica Moldova și că, pentru a nu-i fi închisă afacerea din Federația Rusă, împarte jumătate din profitul realizat cu agentura serviciilor de inteligență rusești. Replica domnului Usatâi la această secvență audio a fost destul de cinică –  am cunoștiințe în domeniu dar nu sunt agent. „Am demonstrat de mai multe ori că am cunoștințe în acest domeniu, dar nu sunt și nu am fost niciodată agent. Am contactat cu mai multe persoane din domeniul serviciilor speciale”, a declarat presei moldave domnul Usatâi. 

Poate domnul Usatâi spune adevărul. Poate nu. Este treaba serviciilor de inteligență moldovenești să descopere unde, când și de ce domnia sa spune adevărul ori minte. Cu certitudine însă, neparticiparea partidului „Patria” la votul din 30 noiembrie îl lasă fără partener de coaliție parlamentară pe liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon.  
Liderul socialist a declarat că regretă această excludere pentru că  ”această formațiune politică era partenerul nostru de coaliție parlamentară cu care am fi putut realiza obiectivele noastre politice. Obiectivele politice anunțate de domnul Dodon se referă la integrarea Moldovei în Uniunea Vamală.

Tocmai pentru evitarea scenariului pregătit de Dodon și Usatâi, în prima convorbire telefonică avută cu preşedintele ales Klaus Iohannis, după victoria din 16 noiembrie, cancelarul Angela Merkel a precizat că România este foarte importantă pentru menţinerea Republicii Moldova pe orbita Uniunii Europene. De asta, la 28 noiembrie, în prima vizită la Chișinău, președintele ales al României va discuta cu factorii de decizie moldoveni despre viitorul european al Moldovei și nu va vorbi despre posibila decuplare a statului moldovean de Europa.

Excluderea unui concurent din competiția electorală este o măsură excepțională. Pe 27 noiembrie, judecătorii de la Curtea de Apel Chișinău vor trebui să se expună pe acest caz. Nu știu ce vor face domniile lor. Știu că, pentru a își apăra democrația greu cucerită, Letonia, Lituania și Estonia au exclus din cursa electorală formațiunile politice cu discurs extremist. Sper ca în rațiunea judecătorilor moldoveni să se țină cont de experiența țărilor baltice, de normele legale, de controversatele acțiuni ale domnului Usatâi dar și de precedentul pe care îl vor crea. La vremuri tulburi se impun măsuri excepționale! 

Altfel, nepăzită de nimeni, Moldova va ajunge să fie un sat fără câini în care cineva va face tot ce își va dori.