sâmbătă, 11 aprilie 2015

LEGEA BUGETULUI, VORONIN ȘI ULCIORUL LUI DAMOCLES



Guvernul Republicii Moldova şi-a asumat răspunderea pentru aprobarea Bugetului de Stat, Bugetului Asigurărilor Sociale şi Bugetului Asigurărilor Medicale pentru 2015. Dacă în timp de 72 de ore de la prezentarea acestor documente în Parlament nu va fi depusă vreo moţiune de cenzură împotriva Guvernului, proiectele de lege asumate de Executiv vor fi transmise Preşedintelui ţării pentru promulgare. Acestea vor intra în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial, fără a mai fi dezbătute de Parlament. 

Chiar dacă suntem în mijlocul Sărbătorilor Pascale, Sabia lui Damocles stă încă, pentru câteva ore, deasupra Cabinetului de Miniștri condus de premierul Gaburici. În contextul în care Guvernul de la Chișinău și-a asumat răspunderea pentru politicile bugetar fiscale și legea bugetului, situația în care se află premierul moldovean nu este una de invidiat, Partidul Socialiștilor cu 25 de deputați în Parlamentul Republicii Moldova au declarat că e gata să ceară demisia guvernului prin moțiune de cenzură. Liderul socialist, domnul Dodon, a declarat că toți membri fracțiunii pe care o conduce au semnat această moțiune dar că mai este în căutarea unui vot – pentru a înainta o moțiune de cenzură este nevoie de votul a 26 de deputați. Deputații comuniști au refuzat să susțină inițiativa de demitere a guvernului inițiată de socialiști, dar au înaintat o sesizare către Curtea Constituțională privind legalitatea deciziei Guvernului de asumare a responsabilității.
„Avem 72 de ore pentru ca această moțiune să fie înregistrată la secretariatul Parlamentului. Dacă sunteți indignați de această politică fiscală, dacă sunteți împotriva acestor bugete, lăsați ambițiile personale, politice și interesele”, a spus domnul Dodon adresându-se deputaților liberali.

Liberalii moldoveni nu sunt sinucigași. Orice susținere a socialiștilor ar atrage după sine pierdea simpatiei publice de care mai beneficiază echipa condusă de domnul Mihai Ghimpu.  Din acest motiv, ei nu se vor alătura inițiativei domnului Dodon.

Inițiativa de asumare a reponsabilității guvernamentale privind politicile bugetar fiscale a fost una care a demonstrat multă deteminare din partea domnului Gaburici. În condițiile în care proiectele bugetului de stat și ale politicii bugetar fiscale nu ajuns să fie dezbătute în comisiile parlamentare de specialitate, statul moldovean era practic paralizat. „Angajarea răspunderii pe care și-o asumă Guvernul reieșind din situația de criză în care se află Republica Moldova. Nu cred că putem să așteptăm o aprobare rapidă a acestor proiecte în Parlament, ceea ce ar însemna săptămâni sau luni. Iar noi ne aflăm în luna aprilie. Procedura trebuie urgentată”, a declarat Gaburici. 

Alianța politică Moldova Europeană , a liberal democraților și democraților moldoveni a susținut riscanta inițiativa. Liderul PLDM, Vlad Filat, a spus că decizia a fost una necesară. „Este o acțiune constituțională. Suntem în mijlocul lunii aprilie. Dezbaterile în Parlament și votare în trei lecturi a acestor documnte presupune timp, ceea ce noi nu dispunem. Trebuie să menționez că la asemenea acțiuni s-a mai recurs și înainte”, a subliniat domnul Filat. 
Și liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a susținut inițiativa.„Republica Moldova are nevoie de buget, așa cum este el, cu dezavantajele și avantajele pe care le are. Nu trebuie să lăsăm ca acest exercițiu bugetar-fiscal să fie zădărnicit. Este luna aprilie, Moldova are nevoie de buget”, a declarat Marian Lupu. 

Deputații comuniști, liberalii și cei socialiști au criticat acțiunea guvernului afirmând că este la limita constitușionalității „Este o acțiune la limita constituționalității. Este un atac raider asupra votului pe care l-au dat cetățenii pe 30 noiembrie. Aceste acțiuni ascund multe probleme pe care le va resimți fiecare cetățean al RM”, a spus deputatul liberal Valeriu Munteanu.

Cât de veridice sunt aceste critici?  Să fie oare la limita legalității acțiunea guvernului?  Domnul Dodon afirmă că da. „În ce țară s-a mai văzut așa ceva? Cum se poate ca deputații să nu dezbată în Parlament Bugetul de Stat ?”, s-a întrebat domnul Dodon. 

Trebuie să recunoaștem că, modul în care s-au adoptat legile care stabilesc politicile bugetar fiscaler ale statului moldovean au încălcat principiul de separare al puterilor în stat. Este prerogativa deputaților să aprobe legi. Este prerogativa executivului să pună aceste legi în aplicare. Desigur, deputații trebuiau să își expună opinia față de legile bugetar fiscale. Da, în istoria statului Republica Moldova așa ceva nu s-a mai întâmplat. Dar acest lucru a fost posibil datorită faptului că, în loc să se concentreze asupra politicilor bugetar fiscale, aleșii poporului au muncit pentru a forma o nouă alianță parlamentară – știm cu toții care a fost rezultatul acestei munci. Domnul Gaburici a aplicat o procedură de excepție, pentru adoptarea legilor bugetar fiscale - una foarte riscantă. Pentru această îndrăzneală și-a asumat responsabilitatea. Ceea ce înseamnă că, împreună cu echipa sa de miniștrii este gata să suporte consecințele! 

Nu cred că domnul Dodon va găsi votul necesar pentru a înregistra la secretariatul Parlamentului inițiativa unei moțiuni de cenzură. Legile care definesc politicile bugetar fiscale ale statului moldovean vor fi promulgate de către președintele Nicolae Timofti și vor fi publicate în Monitorul Oficial. Asumarea responsabilității guvernamentale este o procedură de excepție, iar o asemenea procedură nu trebuie să se transforme într-o regulă. Atunci când nu există un suport politic în Parlament, tentația de aplicare a unei asemenea proceduri crește. Dar transformarea unei proceduri de excepție într-o obișnuință, nesancționată, ar submina esența statutului de drept. De această dată ulciorul premierului Gaburici a rămas întreg. Data viitoare, cu siguranță el se va sparge – în așa ritm nu mergi la apă de multe ori!