miercuri, 15 noiembrie 2017

UN DECEMBRIE CU REMANIERI GUVERNAMENTALE NECESARE



19 decembrie este data la care va lua sfârșit analiza de eficacitate a activității miniştrilor din Cabinetul Filip. Anunţul a fost făcut de către purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova, Vitalie Gămurari. Potrivit lui, dacă activitatea unor miniştri în raport cu cetăţenii va lăsa de dorit, vor avea loc demisii. Procedura va fi declanșată de către liderul democraților, Vlad Plahotniuc și de către prim-ministrul Pavel Filip. „Criteriile sunt foarte simple. Este vorba de evaluarea agendei fiecărui reprezentant, funcționar din partea PDM, dacă ea corespunde cu așteptările cetățeanului Republicii Moldova, dacă răspunsurile date și activitatea sa este coordonată și vine în interesul cetățeanului Republicii Moldova”, a mai comentat Vitalie Gămurari. De aici.



Amintesc că, în luna octombrie, oficialii Partidului Democrat din Moldova au anunțat că membrii Cabinetului de Miniștrii vor merge în raioanele Republicii Moldova pentru a avea întâlniri cu cetățenii. Întâlnirile vor avea loc în fiecare zi de luni iar la ele vor participa miniştrii, secretarii generali şi secretarii de stat. Până la acest anunț, doar deputații efectuau vizite de lucru în teritoriu. De aici.



Analiza eficacității miniștrilor a început în luna martie 2017, atunci, liderul Partidului Democrat din Moldova a anunțat că un grup de experți va face evaluarea activității miniștrilor, deputaților și șefilor de instituții publice pe care Partidul Democrat din Moldova i-a promovat în funcție. Președintele democraților moldoveni a spus că în funcție de rezultatele obținute vor fi luate decizii în privința rămânerii sau demiterii din funcție a celor în cauză. De aici.



Partidul Democrat din Moldova este singura formațiune politică care a făcut o evaluare a activității avute de cei pe care i-a promovat în funcții de conducere. Sunt cel puțin două motive pentru care conducerea Partidului Democrat organizează întâlniri ale deputaților și miniștrilor lor în provincie. Unu: asumarea  responsabilității pentru angajamentele luate de actuala majoritate parlamentară la București și Bruxelles. Doi: pregătirea Partidului Democrat din Moldova pentru alegerile parlamentare de anul viitor.



Membrii de vază ai PDM se  întâlnesc cu locuitorii  raioanelor moldovenești pentru că ei sunt alegătorii de mâine. Ergo: se identifică, din timp, problemele locale și se verifică potențialii candidați ai partidului pentru alegerile parlamentare din circumscripțiile uninominale.



Care altă formațiune politică mai face asta? Socialiștii moldoveni, prin vocea președintelui Dodon, au anunțat că vor da startul unei campanii de colectare a semnăturilor pentru instaurarea republicii prezidențiale. Este și asta o formă de încălzire a simpatizanților lor.



Echipa condusă de Andrei Năstase s-a deplasat, în vara lui 2017, de câteva ori în provincie. Dar această activitate nu a mai continuat. Maia Sandu nu a îndrăznit să calce în teritoriu, semn că se teme să dea ochii cu locuitorii raioanelor în care a închis liceele și școlile din provincie.



Vlad Plahotniuc își verifică echipa și impune formațiunilor politice moldovenești agenda momentului: dă startul pregătirilor pentru alegerile parlamentare de anul viitor.



Ce înseamnă verificarea echipei de miniștrii? Fapte, mai puține vorbe. Miniștrii trebuie să aducă  rezultate concrete în favoarea cetățenilor. Cine nu poate rezista presiunilor ministeriale, în condițiile în care ministerele au fost comasate, pleacă. Există miniștrii care se vor despărți de premierul Filip? Cu siguranță, da.



Așa că, e de bine: cetățenii și actorii politici moldoveni vor avea de câștigat. Presiunea pe miniștrii vine să-i provoace la randament iar vizitele în provincie vin să identifice potențialele teme de campanie și verifică modul de comportament al viitorilor candidați. Cei care vor crede că fac politică de la televizor, se înșeală. Locuitorii Moldovei dintre Prut și Nistru, nu sunt proști, deja observă lucrurile bune care sunt făcute. Atenție, Chișinăul nu înseamnă toată Moldova. Partidele care își limitează activitatea lor politică doar în capitala Moldovei vor pierde alegerile de anul viitor.

Observ că, remanierile vor avea loc după 19 decembrie, deci, după ședința comună a guvernelor din România și Republica Moldova care, se pare că va avea loc la Chișinău spre sfîrșitul lunii noiembrie.



Mai urmează să o vedem pe Maia Sandu depășindu-și frica de a vorbi în mijlocul oamenilor și să o vedem, ca Traian Băsescu, prin localitățile din provincie. Acolo unde este adevărata Moldovă.



Concluzia, simplă: iarna, car și vara, sanie. Cine se trezește dis de dimineață are bun rezultat electoral.