marți, 8 septembrie 2015

PARTIDUL DEMNITATE ȘI ADEVĂR ÎȘI CAUTĂ UN LIDER



La șase septembrie mămăliga nu a explodat. Am spus acest lucru într-o notă de blog – „după 6 septembrie, frica va trece iar mămăliga va rămâne ne-explodată”. De ce nu a explodat? Politicienii moldoveni au fost salvați de ofițeri ai MAI care și-au făcut lucrul cât se poate de bine.
Putea manifestația să scape de sub control? Desigur. Capacitatea de violență existentă în societatea moldavă a fost dovedită de simpatizanții domnului Grigore Petrenco care au încercat să ia cu  asalt Procuratura Generală a Republicii Moldova.  În urma altercațiilor opt persoane au fost reținute.

Vor unii sau nu, domnul Petrenco a dat dovadă de înțelegerea corectă a riscurilor de conflict și a decis să evite PMAN acolo unde erau adunați simpatizanții Platformei Demnitate și Adevăr. Dacă își făceau apariția acolo, violențele între cele două grupuri erau garantate.

Platforma DA a reușit să adune în centrul Chișinăului mai multe zeci de mii de participanți la protest. Mai mulți decât ne  sugerează domnul Mihăeș (care vorbește despre șapte mii de oameni) însă nici pe departe o sută de mii, așa cum susțin organizatorii. Datele MAI vorbesc despre 40 de mii de participanți – o cifră care poate fi cea mai aproape de adevăr.

Numărul participanților contează. Cu cât mulțimea este mai numeroasă, cu atât presiunea asupra Cabinetului de Miniștrii este mai mare.  Dar revendicările Platformei DA au fost îndeplinite în avans. Pe un termen de 60 de zile, ANRE a suspendat decizia de a majora tarifele la energie și gaz, iar un audit internaţional va trebui să vadă dacă cererea de creștere a acestor prețuri este argumentată. Cabinetul Streleț  a anunţat că toate datoriile la subvenţiile oferite agricultorilor pentru anul 2014 au fost achitate, iar compensaţiile care nu au fost bugetate anterior sunt examinate separat. Sunt doar câteva din știrile care coincid, deloc întâmplător cu revendicările protestatarilor.

Nu știu cine a fost cel care a întocmit lista de revendicări dată citire la 6 septembrie – domnul Boțan, domnul Andrei Năstase? O serie din aceste cerințe sunt de mult bun simț, altele îmi par cu adevărat utopice. Să nu știe domnul Năstase că demisia președintelui Nicolae Timofti e de domeniul fantasticului? Ori că pentru alegerea șefului statului prin votul direct al cetățenilor trebuie schimbată Constituția, adică un consens larg în Parlamentul moldovean? Să nu știe domnul Boțan, un cunoscător al fenomenului socio-politic moldovenesc că alegerile parlamentare anticipate ar avantaja în acest moment forțele politice cu simpatii către Federația Rusă? 


Revendicările Platformei DA vin să ne spună că o parte dintre liderii acestei acțiuni vor trece la înregistrarea unei formațiuni politice. Partidul pentru Demnitate și Adevăr.  Domnul Boțan este cel care se împotrivește acestui lucru, de asta ne asigură că așa ceva nu se va întâmpla. Dar  revendicările făcute au un caracter pur politic. Cele economice, anticipate de către consilierii domnului Valeriu Streleț au fost îndeplinite. Ar fi o eroare tactică să nu înregistrezi Partidul pentru Demnitate și Adevăr atunci când ai avut deja suportul celor adunați în PMAN. 

Exact acest lucru îl declară într-un recent interviu domnul Petru Lucinschi. Se vehiculează în societate că ar fi cazul ca această platformă civică să se transforme într-una politică. Poate să se ivească un partid nou. Simt că societatea poate să formeze un partid nou. Cea mai mare încercare pentru viitorul Platformei DA constă în faptul ce fel de platformă politică va îmbrățișa și ce fel de oameni vor fi în acest viitor partid.”
Domnul Lucinschi mai afirmă că alegerile ar fi o unică soluție și nu ar trebui să fie o sperietoare pentru societatea moldavă: „Alegerile sunt unica soluție într-un sistem democratic în caz de conflicte, neînțelegeri, situații grave, în care ne aflăm și noi astăzi. Unica soluție. Nu putem să facem din alegeri o sperietoare”, afirmă domnul Lucinschi. 

Desigur, procesul electoral nu trebuie să devină o sperietoare. Dar cel care poate stabili data unor eventuale alegeri este doar corpul de deputați. Stabilirea acestei date poate fi doar rezultatul unei crize politice de proporții. Își dorește domnul Patru Lucinschi o astfel de criză? Nu îmi vine a crede. 

Data de 6 septembrie este data apariției Partidului pentru Demnitate și Adevăr. Este partidul a cărei apariție a fost susținută de către masele protestatare din Piața Marii Adunări Naționale. Un partid cu un program politic minim, vezi revendicările, dar fără un lider clar.
Protestele din PMAN vor dura atât timp cât este suficient pentru a strânge semnăturile necesare pentru înregistrarea la Ministerul Justiție dar și pentru a îl convinge pe domnul Boțan de necesitatea apariției acestei formațiuni politice. 

Alegerile anticipate pe care și le doresc unii lideri politici moldoveni costă mult prea scump. Un preț pe care nici Statele Unite, nici Uniunea Europeană nu sunt dispuse să îl plătească. Cu atât mai puțin România. De asta, anticipate nu vor fi. Misiunea FMI va sosi la Chișinău și va acorda împrumutul necesar Moldovei.