vineri, 25 septembrie 2015

DOMNUL VORONIN JOACĂ ȘAH



Președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, nu exclude o fuzionare a formațiunii politice pe care o conduce cu Partidul Democrat. Domnul Voronin a afirmat că ar putea vota pentru demisia Guvernului și pentru alegerea unui nou președinte împreună cu partidele de stânga și că susține ideea unor alegeri anticipate. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Politica de la TV7. „Pentru a da jos actualul Cabinet de Miniștri suntem gata ca deputații PCRM să voteze în Parlament, alături de PSRM şi alte partide. Vom fi nevoiți să votăm demisii în lanţ pentru a scăpa țara de alianță”, a precizat domnul Voronin.

O voce autorizată a Partidului Democrat, domnul Diacov, a răspuns intenției de fuzionare a comuniștilor cu Partidul Democrat din Moldova.  ”Poate fi un început de discuții – este bine să avem un partid puternic pe stânga”, a spus presei preşedintele de onoare al Partidului Democrat. „Demult am spus că Moldova are nevoie de o coagulare a forţelor politice de stânga. Este nevoie de o stângă unită care să fie formată nu doar din Partidul Democrat şi Partidul Comuniştilor. Procesul de fuzionare este foarte anevoios, destul de complicat, dar teoretic, noi privim pozitiv unificarea forţelor politice şi crearea unui grup sănătos pe stânga”, a declarat domnul Diacov.

Ambele declarații vin să confirme sugestii mai vechi – absorbția comuniștilor moldoveni de către Partidul Democrat din Moldova devine inevitabilă. Semnale întru realizarea acestei încorporări a comuniștilor la democrați au fost – de la plasarea în funcția de președinte al PDM a domnului Marian Lupu, fost lider al PCRM, la exodul pe față al deputaților PCRM în grupul parlamentar al PDM (vezi cazul Sergiu Sârbu).

După plecarea din grupul parlamentar al PLDM a deputatului Știrbate, care a avut loc înaintea unor evenimente majore pentru Cabinetul de Miniștrii condus de domnul Streleț (vizita negociatorilor FMI la Chișinău,  ședință comună a guvernelor din România și Republica Moldova și de începerea procedurii de modificare articolelor din  Constituția Republicii Moldova referitoare la procedura de alegere a șefului statului), domnul Usatâi a spus că liberal democrații vor rămâne în scurt timp fără încă un deputat. Dacă cele afirmate vor deveni realitate, coaliția parlamentară de guvernământ în Republica Moldova nu va mai deține majoritatea în Parlamentul moldovean. 

Comentatori politici moldoveni (domnul Ciurea, domnul Mihăeș) au sugerat că în aceste condiții (reducerea numărului de deputați ai AIE-3), coaliția ar trebui să fie resetată prin readucerea grupului de deputați ai domnului Leancă la guvernare. Posibil.

Dispoziția domnului Voronin pentru fuzionarea cu Partidul Democrat din Moldova, dar și de vot pentru demiterea guvernului Streleț schimbă în totalitate datele ecuației politice moldovenești. Cei trei deputați din grupul domnului Iurie Leancă își pierd utilitatea politică. Afirmațiile domnului Voronin au fost făcute în condițiile în care Parlamentul Republicii Moldova nu mai poate fi dizolvat, iar organizarea alegerilor anticipate devine imposibilă. (Potrivit unei prevederi din Constituție, șeful statului moldovean nu poate dizolva legislativul în perioada de șase luni până la expirarea mandatul său.) 

Dacă fuziunea PCRM cu PDM va avea loc, acest lucru ar putea fi făcut până la data în care Parlamentul moldovean va trebui să aleagă un nou șef al statului. Dar domnul Voronin este un lup călit în mai toate bătăliile politice moldovenești. O condiție pentru această contopire a comuniștilor cu democrații ar putea fi o posibilă demitere a guvernului condus de domnul Streleț și participarea echipei domnului Voronin la o viitoare guvernare. Odată cu încorporarea deputaților comuniști, numărul de mandate parlamentare al PDM va crește considerabil. Vrem sau nu PDM-ul devine vioara întâia – având un număr considerabil de deputați la dispoziție, vor mai dori liderii acestei formațiuni politice să păstreze AIE-3? Vor păstra actualul algoritm politic de guvernare ori vor dori funcția de prim-ministru și cea de președinte? Vor dori doar resetarea coaliției parlamentare ori construirea unei noi majorități în Parlament? Nu știm. Așa cum nu știm care va fi  reacția Partidului Liberal și a Partidului Liberal Democrat la o asemenea modificare a componenței Partidului Democrat. Vor dori celelalte două componente ale alianței de guvernământ să fie partenerele unei formațiuni politice din a cărei componență vor face parte actualii comuniști moldoveni?  

Imposibilitatea de declanșare a alegerilor anticipate face dorința de confruntare electorală a domnului Dodon și a domnului Usatâi să fie una irealizabilă. Cei doi politicieni au instalat deja corturi în fața legislativului moldovean. Simpatizanții domniilor lor au cerut alegeri anticipate. Înțeleg că acești politicieni își doresc alegerile cu orice preț. Chiar și cu prețul încălcării Constituției? Dacă s-ar da curs acestei doleanțe și s-ar desfășura alegeri anticipate ele ar fi lipsite de legitimitate.
Dacă își dorește participarea la pupitrul de comandă al Moldovei, domnul Dodon are doar o singură posibilitate – să participe peste șase luni la procedura de alegere a șefului statului. Un calcul aritmetic simplu ne arată că numărul de deputați ai PDM, PCRM și PSRM este suficient pentru alegerea președintelui Republicii Moldova. În decembrie 2014, la postul de radio Național FM, jurnalistul român Doru Dendiu afirma exact acest lucru. „Dacă adunăm voturile forțelor de stânga, Partidul Comuniștilor, la Partidul Socialiștilor și ale Partidului Democrat, un partid de centru-stânga, obținem un număr de 65 de fotolii parlamentare, o majoritate constituțională solidă”, declara domnul Dendiu.

Partidul Democrat din Moldova se află în fața unei provocări de proporții. O fuziune cu PCRM-ul îi este avantajoasă – PDM-ul va deveni prima vioară a politicii moldovenești. Încorporarea echipei domnului Voronin va trezi nemulțumirea colegilor din AIE-3, va aduce cu ea umbra unei posibile destrămari a actualei coaliții de guvernământ și îmbrățișarea politică cu socialiștii domnului Dodon. Liberalii și liberal-democrații, în opoziție, vor fi lipsiți de orice putere. Să se dorească asta cu adevărat?

O resetare a alianței de guvernământ din Republica Moldova ar pune mari semne de întrebare asupra gestului făcut de statul român prin acordarea împrumutului de 150 de milioane de euro Republicii Moldova. Unii experți români au susținut că, prin oferirea acestui credit Chișinăului, Bucureștiul a greșit. Potrivit domniilor lor, Republica Moldova nu are nevoie de sprijin bugetar ci de investiții și de reforme care pot duce la dezvoltarea statului. O eventuală demitere a guvernului condus de domnul Streleț și o schimbare a cursului de politică externă ar fi dovada faptului că banii contribuabilului român au plecat pe apa sâmbetei iar expertiza românească pe Moldova ar costa cât o ceapă degerată. Ceea ce nu poate fi adevărat. 
Declarația domnului Voronin (și posibilele amenințări sugerate de ea) este doar praf aruncat în ochii PLDM și PL pentru ca aceste două formațiuni politice să accepte cooptarea grupului Leancă la guvernare. Pentru dezvoltarea acestui scenariu politic și păstrarea actualei coaliții de guvernare cele două componente ar trebui să renunțe la portofolii ministeriale în folosul PPE ori al PDM. Domnul Voronin joacă șah.