luni, 26 octombrie 2015

LIBERALII SE PREGĂTESC SĂ TREACĂ ÎN OPOZIȚIE?



Echipa de deputați condusă de liberalul Ghimpu nu va vota pentru demiterea guvernului Streleț. Știrea e din sâmbăta lui 24 octombrie când, după trei ore de ciondăneli în cadrul Consiliului Alianței, domnii Ghimpu, Lupu și Streleț au făcut declarații către presă. Domnul Ghimpu a spus că liberalii nu vor vota moţiunea de cenzură, în schimb, domnul Lupu a zis că Partidul Democrat încă nu a luat o decizie în acest sens.

Ce l-a făcut pe șeful democraților moldoveni să spună că nu știe cum va proceda la viitoarea ședință a Parlamentului de la Chișinău? Răspunsul se intuiește – este vorba despre faptul că domnul Streleț a insistat pe reforma instituțiilor de justiție propunând un grup de lucru care să elaboreze un plan de acțiuni în acest sens. "Am propus crearea unui grup de lucru, care să elaboreze un plan de acţiuni care vizează înfăptuirea reformelor inclusiv în sistemul anticorupţie, în sistemul procuraturii generale și a sistemului judecătoresc, dar și un plan de acţiuni cu caracter economic şi social", a spus primul ministrul moldovean.

Președintele Partidului Democrat a replicat zicând că, "Moldova nu are nevoie de grupuri de lucruri, are nevoie de rezultate. Pentru asta trebuie să reclădim majoritatea parlamentară prin discuţiile cu neafiliaţii. Trebuie să vedem cum iernează ţara. Liberal democrații nu trebuie să ne mai şantajeze cu cerințele Platformei pentru Demnitate și Adevăr ori prin crearea unor grupuri de lucru. Suntem într-o situaţie critică".
Că Moldova are nevoie de rezultate concrete, se știe. Că alianța de guvernare are nevoie de o majoritate parlamentară solidă, se cunoaște. După reținerea pentru 30 de zile a domnului Filat, AIE–3 a rămas doar cu 50 de deputați, deci e în off-side.  

Domnul Lupu dorește cooptarea grupului Leancă la guvernare. Doar că reanimarea Alianței cu ajutorul voturilor unor deputați transfugi este una cinică – s-ar părea că domnul Filat a fost reținut tocmai pentru aducerea acestor deputați în această coaliție. Dacă  liberal democrații acceptă această coabitare, ea trebuie să fie condiționată de un preț politic ridicat – reforma instituțiilor de justiție. 

Aici e cuiul lui Pepelea! Dacă liberalii și liberal democrații moldoveni își doresc schimbări în sectorul de justiție, liderii Partidului Democrat nu au nevoie de așa ceva. Acesta este motivul adevărat pentru care domnul Lupu a respins propunerea liberal-democraţilor de a crea un grup de lucru în vederea demiterii şefui CNA şi a celui de la Procuratura Generală.

Să fim sinceri, lunga ședință a Consiliului Alianței nu a rezolvat prea multe: știm doar că Partidul Liberal nu va vota pentru demiterea guvernului Streleț. Asta înseamnă că liberalii se poziționează alături de liberal democrați și că deputații Partidului Democrat rămân de unii singuri.
Să însemne acest lucru că cele două formațiuni de dreapta, liberal democrații și liberalii se pregătesc să ajungă în opoziție? De ce nu? 

Este absolut sigur că după transferarea domnului Filat în Penitenciarul 13, gest pe care avocații domniei sale îl consideră ca o încercare de umilire a fostului premier, liberal democrații vor continua să ceară schimbarea modalității de funcționare a instituțiilor de justiție. Această intransigență a domniilor lor este calificată de către reprezentanții Partidului Democrat ca fiind un șantaj (afirmația îi aparține domnului Lupu) ori declarații războinice (spusa este a domnului Candu).

Nu este vorba nici de declarații războinice, nici de șantaj. Este vorba doar de cedările pe care ar trebui să le facă Partidul Democrat pentru cooptarea la guvernare a grupului de deputați conduși de domnul Leancă.  

Să nu ne mai ascundem după degete, toată lumea știe că de domnul Plahotniuc depinde dacă va cădea ori nu guvernul Streleț.  Afirmația aparține unui expert de la București, domnul Sorin Ioniță. „La Chișinău, ipocrizia a atins cote maxime. Toată lumea știe că, odată depusă moţiunea de cenzură, cursul evenimentelor va fi decis de către Partidul Democrat, sau mai precis domnul Plahotniuc. Domnia sa va decide ce se va întâmpla cu Moldova mai departe - cade sau rămâne guvernul? Mai continuă să existe alianţa pro europeană sau va exista o alta, pro-rusă?”, a spus expertul de la Bucureşti.

Faptul că în Consiliul Alianței, liberalii moldoveni au fost pentru prima dată de acord cu liberal democrații mă face să cred că jocurile au fost făcute și că cele două formațiuni politice se pregătesc  de o lungă conviețuire alături. Adică în opoziție. Acest lucru presupune votul democraților moldoveni alături de socialiști și comuniști pentru demiterea guvernului Streleț. Asta înseamnă stoparea venirii la Chișinău a celor 150 de milioane de euro din partea statului român și eșecul tratativelor cu Fondul Monetar Internațional. Devalorizarea monedei naționale moldovenești și creșterea prețurilor. Adică falimentul statului moldovean.  

Sper să nu am dreptate. Se va vedea în ședința viitoare a Parlamentului moldovean. 

FOTO - Valentina Ursu/Europa Libera

Un comentariu:

  1. Poate le va ajunge minte,doamne,sa-i puneti la perete pe hameleoni(pe demokrati,adica PD)

    RăspundețiȘtergere