sâmbătă, 31 octombrie 2015

NICI TIMOFTII NU E TIMOFTI ȘI NICI ÎNGERII NU SUNT FOARTE ALBI



La Chișinău îngerii nu sunt foarte albi. Vineri, 30 octombrie, cu puțin timp înaintea începerii negocierilor pentru constituirea unei noi alianțe între partidele pro-europene din Republica Moldova, spațiul informațional moldav a făcut explozie. Jurnaliștii unui portal de știri au publicat un film al unei partide de amor în care vedeta principală este liderul PLDM, Vlad Filat. Este vorba de angajații de la moldova24.info, portal de știri apropiat politicianului Renato Usatâi. 

Plecând de la toate acestea, jurnalistul George Damian sugerează că domnul Usatâi ar putea fi sursa primară a acestui film. Gândul este întărit și de faptul că pe parcursul zilei de joi, 29 octombrie, domnul Usatâi a publicat pe Facebook un cadru din acest film. Domnul George Damian afirmă că, „plasând primul în spațiul virtual o fotografie din acest film, domnul Usatîi a dorit să ne spună că anume domnia sa a dat drumul acestui film”. „Acest lucru ne face să ne întrebăm cui îi foloseşte lansarea în public a acestei filmări? Ce speră Usatîi să obţină?”, se întreabă editorialistul de la Adevărul. 

Desigur domnul Usatâi este interesat în declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, iar pentru atingerea aceastui scop domnia sa ar putea folosi tot arsenalul pe care îl are la dispoziție. Inclusiv, de ce nu, filme de acest gen. Doar să le aibă.

Filmul de astăzi ne-a dezvăluit că îngerii nu sunt foarte albi.
Afirmația aparține ex-primului ministru Valeriu Streleț care a mărturisit presei că în luna iunie fostul prim-vicepreședinte al PDM, domnul Plahotniuc, l-ar fi sunat amintindu-i că cele două formațiuni politice au convenit să nu se mai atace reciproc: „Ce-ți permiți, parcă am convenit să nu ne atacăm reciproc. Problema nu e în faptul că dracul e negru, ci că îngerii nu sunt foarte albi”. Fostul premier moldovean consideră aceste afirmații ca fiind o aluzie la faptul că toți pot fi șantajați și că în privința tuturor pot fi intentate acuzații. Și împotriva domniei sale? Dacă sunt probe, poate fi foarte probabil.Declarațiile domnului Ioniță referitoare la o presupusă legătură între Bioprotect (firma domnului Streleț) și Caravita (firma domnului Ion Rusu) pot fi consideratte probe?

Cui folosește lansarea acestui film cu puțin timp înaintea începerii negocierilor dintre Partidul Liberal și Partidul Democrat din Moldova? Aducem aminte că domnul Streleț a anunțat că PLDM nu va participa la negocierile pentru formarea unei noi coaliții de guvernare. „L-am informat pe domnul Lupu. Suntem în consultări în cadrul partidului. Duminică va fi convocat un format mai mare, după care vom decide cum procedăm”, a punctat domnul Streleț.

Domnul George Damian are perfectă dreptate, publicarea acestui film este un avertisment pentru politicienii moldoveni. Să fie el doar pentru cei care fac parte din partidele pro-europene? Apariția lui în preajma lansării negocierilor pentru formarea unei coaliții majoritare pare a ne spune că da. 

Imediat după apariția avertismentului cinematografic și după încheierea negocierilor avute cu domnul Ghimpu, liderul Partidului Democrat a îndemnat liderii PLDM  să dea dovadă de maximă responsabilitate și începând de luni să participe la negocieri. Și domnul Ghimpu, după prima rundă de negocieri, și-a exprimat speranța că „luni sau marți” vor demara tratative la care vor participa și liberal democrații. „E de dorit să participăm la noua alianță toți cei care suntem proeuropeni”, a spus domnia sa. Liderul liberal a spus presei că liberalii „nu vor participa” la o guvernare minoritară sau cu participarea comuniștilor și socialiștilor. De aici insistența cu care este solicitată prezența liberal democraților la negocieri.

PLDM-ul are motive rezonabile pentru a nu participa la formarea unei noi coaliții majoritare.O spune domnul Iulian Chifu, fostul consilier de securitate al domnului Băsescu. „Cum ar putea un partid, cel mai mare din coaliția pro-europeană, să revină la masa negocierilor, să accepte eventual prăbușirea de imagine și votul pentru un guvern condus de PDM, atunci când a fost umilit, a primit lovitura de imagine a arestării președintelui său, Vladimir Filat, rămas singurul vinovat pentru corupția de la Chișinău, a primit lovitura prăbușirii guvernului pe care-l conduce prin înfigere unui cuțit în spate de la partenerul său de coaliție și, mai mult, este aliniat să voteze ce i se impune?”, se întreabă domnul Chifu.

Pentru ieșirea rapidă din criza politică în care se află Moldova, că vine iarna și FMI-ul, Partidul Democrat are la îndemână doar două scenarii – să îi convingă pe liberal democrați să participe la votarea unui nou guvern, ori să îl convingă pe domnul Ghimpu să voteze un guvern de centru stânga sau tehnocrat.  Ca soluție de rezervă pentru votarea de către domnul Ghimpu a unui guvern tehnocrat ar fi de dorit ca anunțata fuziune a PDM-ului cu PCRM-ul să aibe loc cât mai rapid.

Ce se va întâmpla dacă liberal democrații nu vor veni la negocieri? Alți jurnaliști vor lansa un alt film avertisment? Probabil având ca erou un apropiat al domnului Ghimpu? Pentru a-l convinge pe liderul liberal să participe la o guvernare minoritară sau un guvern de stânga?  


Domnul Chifu nota că „unica formulă de a menține “vectorul pro-european” nu este decât aceea de a rupe PLDM, de a îl fracționa și distruge și de a lua deputații la bucată pentru formarea viitoarei coaliții”. Probabil. Dar pentru îndeplinirea unui atare plan, PLDM-ul ar trebui destabilizat și mai mult. După filmul prezentat în 30 octombrie, o reținere a domnului Streleț pentru a da explicații timp de 72 de ore, iar face pe deputații PLDM mai maleabili? De ce nu?
 
Cert este că s-a intrat în criză de timp, avertismentul lansat în spațiul public moldav o dovedește. S-a bătut șaua ca să priceapă iapa! Brutalitatea cu care s-a făcut acest lucru este una specială - pentru ca nimeni să nu îndrăznească să creadă că ar putea face altceva decât ceea ce i se cere. Indiferent dacă ei sunt deputați independenți, liberali ori liberali democrați. Fie ei președinți de raion ori președinți de țară. Nimeni nu e înger. Filmul a dovedit că domnul Filat nu era imaculat. Poate nici domnul Timofti nu e. Poate într-un sertar, cineva are câte un ac pentru cojocul fiecăruia. 


La Chișinău îngeri nu sunt foarte albi. Nici dracii atât de negri.
Oare cum e mai bine? Să fii beat și să te lași filmat ori să fii treaz și să nu știi că joci în filme? Ori poate, mult mai interesant e doar să filmezi?





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu