joi, 22 octombrie 2015

DEMISIA GUVERNULUI STRELEȚ - EȘECUL LUI IOHANNIS ÎN REPUBLICA MOLDOVA



Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a anunțat că va depune o moțiune de cenzură la adresa Guvernului Streleț. Liderul comuniștilor moldoveni, într-o conferință de presă a lăsat să se înțeleagă că deputații din fracțiunea PCRM sunt gata să susțină acest vot de blam la adresa cabinetului de miniștri.
Premierul Valeriu Streleț declară că spusele socialiștilor și comuniștilor moldoveni nu sunt simple vorbe și că se simte îngrijorat. ”Aceste declarații trezesc multă îngrijorare. În spatele lor se ascund intenții serioase de a fi puse în practică”, a declarat primul ministru moldovean. Domnia sa a atras atenția că în cazul unei moțiuni de demitere a Guvernului deputații vor vota în mod secret.

Reacția președintelui Parlamentului moldovean, domnul Candu, ne sugerează că doleanța liberal democraților a fost refuzată. Considerată a fi o cerere abuzivă din partea liberal democraților, domnul Candu i-a sugerat șefului statului moldovean să nu dea curs acestei solicitări : „Preşedintele Nicolae Timofti nu ar trebui să dea curs acestei solicitări, pentru că aceasta va însemna presiune pe justiţie”, a spus domnia sa.

Domnul Candu le-a solicitat colegilor din alianța de guvernare, ca în prag de iarnă, să se rețină de la „declarații războinice” . „Guvernul are nevoie de suport politic în Parlament. Suntem în prag de iarnă, trebuie să echilibrăm declarațiile. Declarațiile mai războinicie trebuie discutate în consiliul Alianței”, a afirmat domnul Candu. Acolo ar putea fi discutată și o posibilă demisie a guvernului.

Putem presupune că echipa domnului Lupu, alături de socialiști și democrați va participa la demiterea guvernului Streleț? Unii observatori ai fenomenului politic moldovenesc sunt convinși de acest lucru.
Anatol Țăranu, nu exclude un alt scenariu: „Se vorbeşte despre o încercare de a reseta o guvernare proeuropeană, cu ruperea PLDM şi cu participarea comuniştilor. Foarte mult depinde de deputații liberal-democraţi. Ei au două opţiuni: sau se vor ambiţiona să meargă pe calea deja trasată de liderii acestui partid, de către prim-ministrul Streleţ care a vorbit despre „mâini dezlegate”, acest lucru însemnând firesc, căderea guvernului; ori, posibil, o parte dintre deputații PLDM se vor conforma şi în acest caz s-ar putea să se păstreze o alianţă de tip AIE, cu accederea la guvernare a grupului Leancă. În cazul acesta PLDM va dispare, digerat de PDM sau de alte partide ”, afirmă domnul Țăranu.

Domnul Țăranu are doar parțial dreptate.

Avertismentul public acordat clasei politice de la Chișinău de către domnul Ponta scoate de pe agenda PDM posibilitatea de a vota alături de comuniști și socialiști pentru demiterea guvernului condus de domnul Streleț. Desigur că domnul Dodon va depune această moțiune de cenzură dar ea nu va întruni voturile necesare. Este oportunitatea domniei sale. Mai ales că în aceste zile, AIE-3 se află în off-side - după reținerea pentru 30 de zile a domnului Filat și renunțarea la mandatul de deputat a domnului Igor Corman, AIE–3 a rămas doar cu 49 de deputați.  
De aici și motivația președintelui Partidului Democrat din Moldova, domnul Lupu de a face apel la grupul deputaților transfugi. Domnia sa vede ca o situație pentru depășirea situației de criză în care se află Moldova cooptarea la guvernare a grupului Leancă. Afirmam că reanimarea Alianței prin transfuzia făcută de voturile controlate de domnul Leancă este una cinică. Un eventual accept de coabitare al liberal democraților cu aceștia ar trebui să fie condiționat de un preț politic ridicat. 

De asta, cu sprijinul PNL-ului românesc, liberal democrații moldoveni ar trebui să rămână fermi pe poziția anunțată de domnul Pistrinciuc – funcționalitatea AIE-3 este condiționată de implementarea reformei în instituțiile de justiție. 

Un eventual refuz al liderilor Partidului Democrat de a promova resetarea cerută de PLDM atrage după el grave  consecințe. Vor risca deputații PDM un vot deschis pentru demiterea guvernului Streleț și torpilarea ajutorului financiar al Bucureștiului? Să își dorească domnul Lupu o reîntoarcere în brațele domnului Voronin? Ar fi cinic, dar nu imposibil.
Inevitabila plecare a domnului Ponta din fruntea guvernului de la București va reduce din sprijinul politic de care se bucură pe malul Dâmboviței echipa condusă de domnul Lupu (Plahotniuc) – PDM, ca și PSD-ul românesc face parte din Internaționala Socialistă. Acest parteneriat durează de foarte mulți ani și a făcut posibilă accederea domnului Plahotniuc în funcția de director al Petrom Moldova și apariția domniei sale, după 2001, în cercul de intimi ai domnului Voronin. 

Domnul Goșu afirmă că cel care va prelua dosarul Republica Moldova ar avea șansa să influențeze evoluțiile politice de la Chișinău. Desigur, cu o singură observație, instituția respectivă să dispună pe malul Bâcului experți de bună calitate. Experți care să cunoască la perfecție limba rusă, experți care să răsufle zi de zi aerul chișinăuian. Experți integri.  Altfel cei care vor prelua dosarul Moldova vor păți ca domnul Iohannis, care în acest moment trebuie să își asume, prin lipsa sa de implicare în jocurile politice de la Chișinău, implozia AIE. Este cel mai mare eșec de politică externă al președintelui Iohannis. De asta, dosarul Moldova ar trebui să rămână la Palatul Victoria. Acolo unde îi este locul.

Implozia AIE înseamnă revenirea domnului Lupu alături de domnul Voronin. O posibilă alianță PCRM, PDM și PSRM ar aduce în comun voturile a 63 de deputați, ceea ce le-ar permite să aleagă chiar și președintele Republicii Moldova, decizie pentru care sunt necesare 61 de voturi.
Resetarea guvernului Streleț prin transfuzia oferită de grupul Leancă nu ar trebui să însemne demiterea actualului prim ministru. Ori disiparea fracțiuni parlamentare a PLDM. O eventuală demitere a guvernului Streleț ar însemna eșecul diplomației române în Republica Moldova. Un eșec personal al domnului Iohannis.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu