luni, 19 octombrie 2015

ALIANȚA A MURIT ? ORI O SALVEAZĂ LEANCĂ, JURAVSCHI, ȘTIRBATE?



Vlad Filat va sta 30 de zile în arest. Decizia judecătorilor a fost pronunțată după multe ore de deliberări și doar la câteva minute înainte de a expira mandatul de reținere pentru 72 de ore eliberat pe numele fostului prim-ministru. 

Avocații apărării au avut cel puțin trei argumente pentru eliberarea acestuia – e vorba despre faptul că procedura de ridicare a imunității s-a desfășurat cu mai multe încălcări, că sesizarea Parlamentului de către Procuror a fost ilegală, și că fostului premier i-a fost încălcată prezumpția nevinovăției. În schimb, procurorul care conduce ancheta în acest dosar susține că în urma perchezițiilor efectuate s-au acumulat suficiente probe pentru a cere un mandat de arest de 30 de zile.

Nimic de zis. Unde-i lege nu-i tocmeală. Doar că, în acest proces justițiar există o grabă care la București trezește suspiciuni. O spune fostul ministru al justiției din România, Cătălin Predoiu.  Cazul Filat are valoarea unei hârtii de turnesol –  „cazul Filat are valoare de hârtie de turnesol pentru anti-corupția din Republica Moldova. Dacă într-adevăr a început anti corupția la Chișinău, atunci reținerea lui Filat va fi urmată și de alte rețineri, dacă nu, este proba unei simple răfuieli politico-oligarhice”, a spus domnul Predoiu. 

Graba, strică treaba! De asta, înclin să fiu de acord cu cele afirmate de PLDM - deciziile luate de către justiția moldoveană trădează caracterul politic al cazului. „Graba cu care se iau toate deciziile trădează caracterul politic al acestui caz, iar adevăraţii vinovaţi pentru fraudele de la Banca de Economii încearcă să găsească un ţap ispăşitor, pentru a distrage atenţia opiniei publice de la ilegalităţile pe care le comit în continuare”, se arată în comunicatul de presă al acestei formațiuni politice.

Putea domnul Filat să participe la desfășurarea anchetei aflându-se în libertate? Cu siguranță. O dovedește modul în care s-a desfășurat ancheta în cazul fostului premier al României, domnul Adrian Năstase – domnia sa a fost anchetat în stare de libertate și a fost arestat pentru a fi închis în penitenciar doar după ce a fost condamnat definitiv.

De la București s-a afirmat că există suspiciuni legate de reținerea domnului Filat. În același timp, ministrul de externe al României, domnul Aurescu sugerează Chișinăului ca alianța să rămână majoritară și să susțină stabilitatea guvernului Streleț, guvern  care să mențină Moldova pe drumul care duce către UE.
 
Mai este coaliția de guvernământ majoritară în Parlamentul de la Chișinău? În urmă cu trei zile, vicepreședintele PLDM, Vadim Pistrinciuc, declara că viitorul coaliției de guvernământ nu este deloc roz, dar lăsa să se înțeleagă că ar mai avea ceva speranțe. După rămânerea în arest a domnului Filat, putem afirma că speranțele domnului Pistrinciuc s-au dus pe apa sâmbetei și că Alianța a rămas, cel puțin pentru 30 de zile, în minoritate – din totalul de 101 de deputați, votul domnului Filat era al 51-lea.

Mai există Alianța pentru Integrare Europeană? Liderul liberalilor moldoveni, domnul Ghimpu afirmă că alianța nu a murit și că deputații independenți ai grupului Leancă vor vota legile necesare pentru integrarea europeană. Și liderul PDM, domnul Lupu mizează pe independenți - „recunosc că am greșit din start atunci când nu i-am invitat pe deputații neafiliați la discuții pentru constituirea alianței, această greșeală poate fi reparată”, a spus domnul Lupu. 

Dacă Alianța nu moare și majoritatea va fi asigurată de voturile din grupul Leancă, am putea presupune că spectacolul reținerii domnului Filat s-a făcut doar pentru cooptarea acestui grup (desprins din PLDM) la guvernare. E scump și cinic. Ca-n politică.  

PDM a difuzat o conciliantă declarație de presă în care se menționează că destrămarea AIE-3 ar pune într-o situație delicată țara și cetățenii. În declarație se vorbea despre înțelepciune și calm, despre maturitate și responsabilitate. Exact cuvintele spuse în seara zilei de miercuri, 14 octombrie la ședința consiliului Alianței. Pentru ca a doua zi să urmeze un vot comun cu socialiștii și comuniștii moldoveni.

Doar că principala condiție pentru funcționarea alianței de guvernare o reprezintă resetarea principală a Procuraturii și a altor instituții ale justiției. A spus-o vicepreședintele PLDM Pistrinciuc la RFI. Dacă nu va trece prin acest proces de reanimare, Alianța pentru Integrare Europeană și-a dat obștescul sfârșit. Fie vorba între noi, acest lucru s-a întâmplat în momentul în care deputații PDM și cei ai PL, au votat alături de deputații PCRM și PSRM pentru ridicarea imunității domnului Filat. S-a încălcat o clauză prezentă în acordul de funcționare al Alianței care prevede că nici una dintre formațiunile politice membre ale coaliției nu vor vota alături de comuniștii ori socialiștii moldoveni.

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale din Academia Română, a declarat pentru Digi24 că arestarea domnului Filat nu este un episod geopolitic și nu va avea drept consecință schimbarea axei geostrategice a Republicii Moldova.

Domnul Dungaciu se înșeală. În Moldova totul este geopolitică. Partidul Democrat din Moldova are foarte puține scenarii de rezolvare ale crizei politice pe care a provocat-o – menținerea AIE prin resetarea instituțiilor de justiție și posibila cooptare a grupului Leancă la guvernare, participarea PDM-ului la anunțata moțiune de cenzură a socialiștilor moldoveni si formarea unei noi majorități parlamentare alături de comuniștii și socialiștii moldoveni, ori declanșarea alegerilor anticipate prin convingerea președintelui Nicolae Timofti că e timpul să își dea demisia pe motive de sănătate. 
 
Nu sunt convins că PDM-ul ar accepta condițiile domnului Streleț de resetare a instituțiilor de justiție. Interesele acestei formațiuni politice în justiția moldavă sunt mult prea mari. Așa că rămân celelalte două opțiuni. Are dreptate domnul Iulian Chifu atunci când solicita Președinției României instituirea unei celule de criză pe Moldova. Dacă răcește domnul Timofti? 

PS

Domnii Leancă, Juravschi și Știrbate au facut parte anterior din fracțiunea parlamentară a PLDM

Un comentariu:

  1. si cit o sa varsati lacrimi de crocodil,dupa un hot de mari proportii.Voi va deconspirati ca complice daca nu va desolidarizati de el.Cit costa micile chipurile incalcari in raport cu un tilhar ,care a pauperizat un popor intreg.Rusinica !,Pentru cine scrieti toate astea,pentru prosti,surzi,muti.Toata banda pldm tre sa lucreze pentru bunul public ,nu sa boceasca public

    RăspundețiȘtergere