vineri, 3 octombrie 2014

LISTELE ELECTORALE ȘI BATEREA PASULUI PE LOC



La două luni înaintea alegerilor parlamentare din Republica Moldova, principalele partide au prezentat la Comisia Electorală centrală listele lor electorale. 

Cotați în sondajele de opinie cu șansele cele mai mari, comuniştii moldoveni şi-au ales și ei candidații. Publicația  jurnal.md notează că din cei 101 candidaţi care vor merge la alegerile din toamna acestui an, doar un sfert au făcut parte  din actuala legislatură a Parlamentului de la Chișinău, în rest sunt nume noi. Actualii deputați Grigore Petrenco, Iurie Muntean și Alexandr Petkov nu se regăsesc în lista comuniștilor. Domnul Voronin este capul listei electorale a  Partidului Comuniştilor, fiind urmat de preşedinta fracţiunii parlamentare, Maria Postoico. Pe locul trei în listă se află o rudă a liderului comunist, deputatul Artur Reşetnicov. Foştii miniștri Galina Balmoş şi Violeta Ivanov ocupă poziţia patru şi cinci.

Comuniștii moldoveni au renunțat la talibani și au plămădit  o listă electorală din oameni maleabili. Comentatorul politic Petru Bogatu afirma că cel mai probabil comuniștii vor încerca să formeze o majoritate parlamentară cu deputații Partidului Democrat. Prezența în cotele superioare ale listei a unor personalități care au avut în trecut afinități cu Partidul Democrat, confirmă această supoziție.

Afirmam anterior că lista electorală partidului plasat pe locul secund în preferința alegătorului moldovean, PLDM, va fi deschisă de către președintele acestei formațiuni politice, domnul Filat. Un lucru firesc. Manipulările mediatice nu și-au atins scopul. Membrii Consiliului Politic Național al PLDM au dat dovadă de multă maturitate politică și au conștientizat importanța tandemului Filat – Leancă. Lista este deschisă de preşedintele acestei formațiuni politice Vlad Filat, urmat de prim-vicepreşedintele Iurie Leancă, premierul Republicii Moldova; vicespeakerul Parlamentului, Liliana Palihovici se află plasată pe locul trei, iar ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman ocupă locul patru; urmează ministrul Educaţiei, Maia Sandu; vicepreşedinţii PLDM, Valeriu Streleţ, Grigore Belostecinic şi Vadim Pistrinciuc și vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov. 

Domnul Leancă declara pentru portalul de știri Unimedia că lista electorală a PLDM va fi un „factor determinant" și lăsa să se înțeleagă că de calitatea acesteia va depinde participarea domniei sale în cursa electorală. După ședința Consiliului Politic al PLDM, domnul Leancă în calitatea sa de prim-vicepreşedintele PLDM, a declarat că „liberal democrații au prezentat o echipă unită, profesionistă, forţa motrice pentru mişcarea înainte a ţării, spre un viitor prosper, european".  Este clar că această formațiune politică merge unită și solidară în alegeri. Unitatea acestei formațiuni politice a deconspirat că toate manipulările mediatice apărute au fost intenționate și create în mod artificial. Manipulările au dorit să creeze confuzie în rândul electoratului liberal democrat. Nu a mers! PLDM are şanse reale pentru a obţine suficiente mandate pentru ca după alegeri să determine, singur ori alături de celelalte partide de orientare democratică,  formarea unei guvernări pro-europene.

Lista electorală a Partidului Liberal a infirmat zvonul referitor la prezența pe listă a directorul directorului Institutului de Ştiinţe Politice al Academiei Române, Dan Dungaciu. Afinitățile domniei sale cu domnul Ghimpu și cu Republica Moldova dau suficiente motive pentru ca domnia sa să fi fost plasat printre primii zece. Domnul Ghimpu a preferat să păstreze un schelet de listă electorală verificat în timp,cu domnia sa cap de listă, urmat de Dorin Chirtoacă, Anatol Șalaru, Corina Fusu, Valeriu Munteanu, Mihai Moldovanu urmat de domnul Untilă.  O decizie care îl pune într-o delicată încurcătură pe primarul de Chișinău, domnul Chirtoacă – potrivit legii electorale, primarul în timpul campaniei trebuie să fie degrevat din funcție. 

Partidul Democrat este cât se poate de discret referitor la componența listei electorale. O știre plasată pe portalulul on-line al acestei formațiuni politice ne informează că membrii Consiliului Național Politic al Partidului Democrat,  a aprobat lista electorală a formațiunii pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie.

Potrivit președintelui acestei formațiuni politice, Marian Lupu, lista are la bază rezultatul votului deschis din 28 septembrie, oferit de către membrii și simpatizanții partidului. Să sperăm că va fi o listă bună.

În viitoarea campanie electorală va conta și componența listelor electorale. Ceea ce am observat până în prezent mă face să afirm că doar patru mari formațiuni politice au șanse reale să acceadă în viitorul Parlament. Sunt partidele care au ieșit învingătoare în alegerile din 2010: Partidul Comuniștilor, Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal și Partidul Democrat. Comuniștii știu acest lucru. Pentru formarea unei guvernări pro-europene care să ducă Moldova înainte, liberal democrații moldoveni sunt obligați să obțină un scor electoral cât mai mare. Altfel se va bate pasul pe loc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu