miercuri, 1 octombrie 2014

007 ÎN POLITICA MOLDOVENEASCĂ



În România a început campania electorală pentru alegerea șefului statului. Toată lumea vorbește acum despre agentul sub acoperire care s-a înscris în această cursă și așteaptă momentul în care domnul Băsescu va spune cine este  agentul 007. Preşedintele Traian Băsescu, a spus că unii dintre candidaţi sunt cu musca pe căciulă și că au "omis" să-şi treacă în autobiografie dacă au fost sau nu ofiţeri sub acoperire – domnul Băsescu a dat asigurări că va spune în timp util cine este spionul. 

Dezvăluirea făcută de preşedintele român îl pune în dificultate nu doar pe candidatul vizat, ci şi pe toţi agenţii acoperiţi oriunde s-ar afla ei. Conducerea serviciilor e pusă și ea în dificultate, riscă să-şi vadă ofiţerii deconspiraţi. Directorul SRI George Maior a dat cu mare promptitudine o dezminţire, iar directorul SIE, Teodor Meleşcanu, a precizat că nici un ofiţer acoperit al serviciului extern nu se află printre candidaţii la preşedinţie. Imediat după acest anunț, domnul Meleșcanu a anunțat că renunță la funcție pentru a participa la cursa pentru fotoliul de la Cotroceni.

Colac peste pupăză, cunoscutul jurnalist Robert Turcescu a spus că a lucrat în mass media românească în calitate de ofițer acoperit. 

Privită de la Chișinău, toată această hărmălaie mediatică arată ciudat. Presupun că ofițerii ruși aflați sub acoperire în capitala moldavă ori la București, zâmbesc amuzați. Ucraina arde, Moldova e pusă pe sancțiuni iar românii se piaptănă! Jurnalistul român Moise Guran zicea că toată această daravelă ar putea fi o bătaie ordinară între servicii, unii încercând să devoaleze un candidat la preşedinţie, fost ofiţer, alţii încercând să-şi protejeze candidatul. Iar domnul Turcescu a fost prins la mijloc. 

Habar nu am dacă e sau nu așa ! Observ însă că plecarea domnului Meleșcanu de la SIE pentru a se băga în cursa pentru Cotroceni lasă liber directoratul acestui serviciu. Nu cred că domnul Meleșcanu, la cei 73 de ani ai săi să aibă suflu pentru a trece linia de sosire. Așa că  domnia sa va rămâne pe tușă. Cine l-a îndemnat să elibereze funcția? Domnul Ponta ori domnul Băsescu? 

Dacă presupunerea domnului Guran, că serviciile de inteligență românești ajung să se ia de guler pe teritoriul României este adevărată, să însemne oare că peste hotare ele merg mână în mână? Așa o fi. Cel puțin, observăm că proiectele Bucureștiului destinate Republicii Moldova au undă verde atât de la Palatul Victoria cât și de la Palatul Cotroceni. Semn bun.

Dacă acum, despre acoperiții din politică la București se vorbește tare, la Chișinău discuțiile despre KGB au loc în șoaptă. Despre acoperiții ori descoperiții din politica moldovenească nu se vorbește deloc. Nu știi peste cine dai. Toți agenți acoperiți din politică dar și din mass-media nu mai pot fi deconspirați: arhiva serviciilor secrete sovietice a fost evacuată la Moscova. 

Domnul Ghimpu , în timpul mandatului său de președinte interimar a încercat să spargă această ceață, dar cu o rândunică, nu se face primăvară. Așa că nu aș fi mirat dacă în contextul geopolitic actual, concurenții electorali vor vorbi și despre agenții de influență ascunși în politica moldovenească. Ar fi un semn că societății nu-i mai este frică. E primul pas spre drumul către o lege a lustrației. O lege de care Moldova are nevoie. Că e tare mult fum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu