vineri, 19 mai 2017

2018 - ROMÂNIA MAI APROAPE CA NICIODATĂ DE MOLDOVA. IOHANNIS TACE



Vineri, 19 mai 2017, la Chișinău, va avea loc cea de-a patra sesiune a Comisiei interguvernamentale România - Republica Moldova pentru integrare europeană. Ultima reuniune interguvernamentală România - Republica Moldova a fost organizată în martie 2015, la București. Sesiunea comisiei va fi co-prezidată de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, alături de viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova, Daniela Morari.


Potrivit comunicatului de presă difuzat de Ambasada României în Republica Moldova pe agenda acestei sesiuni se află evaluarea stadiului de cooperare bilaterală pentru susţinerea integrării europene a Republicii Moldova, precum și propunerile de proiecte concrete de cooperare pentru anul în curs, cu scopul consolidării cooperării sectoriale și aprofundării cooperării în baza înțelegerilor convenite la ședința comună a Guvernelor celor două state din 23 martie 2017. De aici.


Constat că există o cordonare din partea oficialilor români, cu cei moldoveni, pentru susţinerea eforturilor pe care le face Chișinăul pentru a atinge obiectivele prezente pe agenda europeană. E știut că România va continua să acorde sprijinul necesar Republicii Moldova în implementarea Acordului de Asociere cu UE şi că, pe acest palier, există rezultate pozitive - Guvernul Filip ar trebui să le consolideze.


Relativ recent, la Summit-ul Bunei Guvernări organizat la București de Strategikon, ambasadorul României la Chișinău, domnul Daniel Ioniță declara că statul român "sprijină în mod clar și deschis procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană”. Diplomatul a adăugat că oficialii români “nu sunt naivi”, cunosc faptul că „această integrare nu este posibilă mâine, poate, nici poimâine”. Domnia sa a adăugat că „pentru Republica Moldova, acest proces este unul esențial pentru transformarea, modernizarea și pentru ținerea ei angajată ireversibil spre vest".De aici.


Oare, nu cumva această evoluție este una prea înceată, și din acest motiv, lungă? Oare nu cumva, dacă, la Palatul Victoria, ori la Cotroceni, exista mai multă fermitate, transformarea în bine a Moldovei dintre Prut și Nistru era mai rapidă? 


De ce întreb? Pentru că, deși au trecut cinci ani de la prima ședință comună a guvernelor de la București și Chișinău, (Iași, 2012), atunci când a fost semnat Parteneriatul strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, între Prut și Nistru, schimbările se desfășoară greu. În 2012,  publicația chișinăuiană Timpul întreba dacă, în urma ședinței comune de guvern, Prutul va deveni mai ușor de trecut. Necesară întrebare, căci după 26 de ani de la prăbuşirea lagărului socialist, România şi Moldova au reuşit să construiască, împreună, doar un singur pod. 


Da, statul român este cel mai important partener al Republicii Moldova, atât la nivelul comerţului, investiţiilor, cât şi a proiectelor, mai ales de infrastructură. În ultimii ani Bucureștiul a oferit un sfert de miliard de euro sub formă de împrumuturi rambursabile și nerambursabile, finanțare pentru gazoductul Iași-Ungheni și pentru proiectele de fezabilitatea ale interconexiunii liniilor de înaltă tensiune. Au fost ajutoare umanitare în valoare de milioane de euro la inundații sau alte calamități naturale. Și să nu uităm de sacrifiiciile, la propriu, ale SMURD România pentru ajutorarea bolnavilor din republica Moldova. Dar toate acestea nu au făcut ca Moldova să fie România!


În noiembrie 2016, atunci când președintele Iohannis a creat Comisia Prezidențială pentru elaborarea proiectului de țară al României s-a sperat că președintele României se gândește la o Moldovă a lucrului bine făcut! Nu a fost să fie. 


În schimb, de la Chișinău, recent, președintele Parlamentului moldovean, domnul Candu, afirma că își dorește ca procesele de integrare dintre România și Republica Moldova, să se miște mai repede. Era vorba despre proiecte care ar face ca transformarea Moldovei în bine să fie ireversibilă. Această transformare pleacă de la proiecte care țin de integrarea Moldovei în infrasturctura energetică și de comunicații a statului român. „Ne dorim să avem o linie ferată Chișinău-București, cu un tren foarte rapid. Ca să nu mai fie nevoie să schimbăm de fiecare dată garniturile. Vrem un sistem financiar-bancar integrat. De ce să nu avem un sistem al educației integrat? Trebuie să existe procese de integrare mult mai rapide și realizate calitativ”,  spunea, cu subiect și predicat, președintele legislativului moldovean. De aici.


Cred că anume această integrare energetică, financiar bancară și educațională cu România ar face mai rapidă transformarea în bine a Moldovei dintre Prut și Nistru. Ar ancora Republica Moldova în spațiul occidental! În 26 de ani Moldova nu a putut deveni România. Motivele, pe alocuri, se cunosc. Da, România și Republica Moldova au o unitate de limbă, au o istorie comună și au particularități specifice comune culturii lor naționale. Dar cele doua state nu au o viață economică și psihică în comun. Moldova lucrului bine făcut ar însemna un sistem educațional și cultural integrat, un sistem financiar comun, care ar duce la transformarea mentalităților existente între Prut și Nistru. 


"Moldova nu este România, își are propria sa istorie și propriile sale provocari, printre care este și aceia că Moldova este o țară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite și desigur, mai este și problema transnistreană, care nici macar nu este sub controlul Guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova", afirma, anul trecut, James Pettit, ambasadorul SUA la Chișinău.


Moldova nu este România, dar acest lucru nu înseamnă că integrarea graduală dintre cele două state, cu păstrarea independenței lor, nu ar putea avea loc. Dacă președintele Iohannis și-ar dori, startul acestei integrări ar putea fi în 2018, atunci când sărbătorim Marea Unire.


9 comentarii:

  1. Iohanis poate sa taca -important ca V.KAKATUS sa nu taca caci ramine fara solda securista!

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnule Tudor Panea, presedintele Iohannis are ceva timp de cand nu spune o vorba despre Republica Moldova. Cat despre voalatele dumneavoastra referiri la semnatarul acestor randuri - nu spun nimic. E dreptul domniei voastre de a fi sau a nu fi de acord cu gandurile de mai sus. Cu certitudine - daca integrarea graduala a sistemelor educationale, culturale, de transporturi si cele financiar bancare dintre republica Moldova si Romania - atentie nu vorbesc despre Unire - avea loc mai repede, diferentele mentale dintre locuitorii celor doua state dispareau mai rapid la presedintia statului moldovean nu ajungea domnul Dodon.

    RăspundețiȘtergere
  3. BLA, BLA, BLA

    Fara UNIRE , batem apa in piua.
    Noi, Maldafanii, suntem smekeri. Noi facerm treaba "" a la Russe "". Ii luam banii lui IOHANNIS si Unirea la pastele cailor. Pentru ca noi, Maldafanii, suntem mai desteptzi decat Nemtzii. Ii ducem pe romani cu zaharelul ::::ba Unire, ba Integrare, ba independentza, ba infratzire, ba Orice numai bani sa ne dea.

    Tavarici Nikitus, ce bine vorbesti, exact ca tavarici DODONOFF.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. TUNULE, gandesti f f corect problema!! Exact acest sentiment e deja general in ROMANIA. Si tac tot mai multi asteptand ...finalul !! Toate mingile sunt in terenul ”MOLOTOVENESC” si Ro asteapta sa se urneasca inititiva de acolo . DESCHIDREA RO este totala, mereu prezenta si mereu sabotata de tot felul de ganditori comunisti ai REINTREGIRII NEAMULUI ROMANESC !!UNIC SI INDIVIZIBIL!!

      Ștergere
  4. Decat asa romani mai degraba fara integrare?

    RăspundețiȘtergere
  5. Domnule Monu Costan, pasii pentru unire trebuie sa fie pragmatici, ei trebuie sa o pregateasca. Nu poti face unirea, peste noapte. Nu e ca si cum te-ai culcat in Moldova si te-ai trezit in Romania. Locuitorii dintre Prut si Nistru trebuie pregatiti pentru asta - nu e vorba de romanii care locuiesc aici, de ceilalti vorbesc. Pentru aceasta pregatire pentru unire e nevoie de timp, timo pentru integrarea sistemelor educationale, timp pentru construirea unui spatiu comun cultural, timp pentru integrarea sistemului financiar-bancar. Moldova, oricum trebuie sa isi aduca toate aceste sisteme in rand cu cele care functioneaza in UE (adica si in Romania).Apropierea Moldovei de UE este o alta forma de pregatire a UNirii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nene Nichitus,
      Nu sunt de acord cu asertiunile dumitale. Romania a facut propuneri nenumarate ”populatiei” basarabene inca din 1991 , de apropiere, de stergerea difereNtelor, de integrare ROMANEASCA AUTENTICA SI CATEGORIC BENEFICA. I-a ascultat cineva ??? NIMENI !!ESCHIVE , MEREU ESCHIVE, AMANARI SI IAR AMANARI, SCARPINARI IN CEAFA SI IN BARBA CU DUIUMUL!!! Absolut de acord ca unirea nu se poate face Peste noapte. Doar ...evacuarea Basarabiei s-a materializat , in urma ultimatului sovietic, in 3 zile.Sistemele educationale puteau fi realizate cel putin de 10 ani(Basescu a si propus ca prim pas recunoasterea diplomelor)iar spatiul comun cultural are avea cel mai putin nevoie de timp !Nici sistemul financiar -bancar nu are nevoie mai mult de 5 ani.Olimpiadele scolare comune puteau fi demult ”reintregite”, programele scolare inclusiv universitare idem,pensiile la fel etc etc. Cu infrastructura ar fi necesar cred eu ceva mai mult timp, mai ales ca Moldova ...romaneasca e mult ramasa in urma fata de Ardeal si Banat in aceasta privinta si e f f mare pacat. dESI REVENIREA LA CALEA FERATA EUROPEANA SI LEGATURI REDUSE CA TIMP LA JUMATATE PUTEAU FI FACUTE DEMULT, DEMULT !!Prof Dungaciu ti-ar putea si mai bine detalia arzatorul subiect (statalist de fapt ) Nu au fost in RM judete exact ca in RO ? Au fost dar s-au desfiintat ! ETC ETC ! Deci? Unde a fost si este vointa politica pragmatica ??Categoric nu este mingea in terenul Ro, ci exact invers ! Roade insa din temelii TOTUL mentalitatile adanc inradacinate ale statalismului comunistoid din intreaga clasa politica molotoveneasca. Cred ca 80 la suta din birocratia molotoveana nu a face fata standardelor romanesti in toate privintele ! Cum sa renunti de buna voie la titlul si beneficiile de ...ministri, sefi de stat, diplomatie , ambasadori , puzderii directori etc etc O frica falsa se inoculeaza tuturor cetatenilor moldavi ca vin ”fasistii ” romani si le iau lor locurile caldute , îi colonizeaza si-i ”supun ” cu asupreli si aroganta !!! Minciuni, minciuni, minciuni si manipulare comunista crasa , care face priza la public !! Crezi ca tinerii basarabeni nu sunt oricand caăabili sa le ia locul elefantilor comunisti ? Oricare dintre cei de 18 ani vorbesc mai romaneste decat VORONIN sau alte ipochimene cate isi fac veacul prostiei si inculturii prin coclaurii Basarabiei ! Cati intelectuali actuali din Basarabia nu sunt de fapt absolut de gabaritul celor din RO? Vezi teribil de ingust pragmatismul necesar in tot ce de intreprinde si trebuie sa se manifeste permanentla nivelul poporului roman in ansamblul sau ! TOT CE SUSTII IN ACEASTA PRIVINTA, NENE NICHITUS E PARAVAN, TRAGERI DE URECHI A RO SI ROMANILOR ! VINO LA ARAD SI VEZI CU OCHII PROPRI, BASARABENI REALIZATI IN RO !! Nu refugiati, ci contemporani !Pot sa nominalizez, dar nu am mandatul lor sa o fac , asa ca ...tac ! Vorbesti despe UE? Pai si aici nu ai pulsul adevarului romanesc in materie, nu al partidelor, nu al ziarelor, nu al TV, ci al publicului cu capul pe umeri. Si har, domului , nu mai ducem lipsa de asa ceva in RO !! De altfel se poate vedea cu ochiul liber la cele mai nevinovate contacte dintre noi si voi !! Asta, apropo de ...turism !!(alt subiect bun de comentat!!!!)Si de vorbe-n vant !! Am fost in multe tari din Occident si m-am convins.Putine tari pe lumea asta sa aiba o natura si o geografie mai atractiva Si mai nepusa in valoare !! Nu, nu vorbeste rrrromanul din mine , ci cetateanul european care in 28 de ani a vazut mult si multe din Occident .

      Ștergere
  6. De ce a fost sters comentariul meu ?

    RăspundețiȘtergere