duminică, 1 ianuarie 2017

2017 - MOLDOVA LA RĂSCRUCE DE VÂNTURI

Anul politic 2017 în Republica Moldova se va contura și derula în funcție de contextul politic internațional. Decidenții politici moldoveni au un instinct de supraviețuire bine dezvoltat și își vor construi politicile în funcție de bătaia vântului geopolitic și a umorilor decidenților ruși, europeni și români.

Victoria PSD-ului la alegerile parlamentare românești vine să schimbe filosofia relațiilor bilaterale moldo-române. Formațiunea politică care deține decizia politică la Chișinău, Partidul Democrat din Moldova, are relații amicale cu social democrații români, cele două partide fiind membre ale aceleiași familii politice europene.

Declarația de la sfârșitul lunii august a ambasadorului american la Chișinău, domnul James Pettit, că Republica Moldova nu e România, și că Moldova trebuie să rămână un stat suveran și independent, în interiorul unei granițe sigure, a tăiat apetitul decidenților bucureșteni pentru impunerea și dezvoltarea unei ideologii unioniste. Declarația “Moldova nu e România” este de fapt principala declarație politică a anului 2016. E o punere la punct a tuturor celor care, de la București, încercau să tuteleze Chișinăul. Rezultatul se cunoaște, în România, formațiunea politică condusă de domnul Băsescu abia a trecut pragul electoral. Declarația oficialului american a sugerat că, la granița de est a României, Statele Unite își doresc păstrarea actualului status quo geopolitic.

E știut că PSD-ul are un discurs reținut față de ideile unioniste, de aici și discursul pragmatic referitor la Republica Moldova. Planul de acțiune pentru Republica Moldova, care a fost discutat la CSAT, va fi modificat. Obiectivul strategic al României, de integrare europeană a spațiului dintre Prut și Nistru, va râmâne însă același, schimbările țin de asumarea responsabilității pentru implementarea lor.   Puțin probabil ca Președintele Iohannis, după înfrângerea PNL, să mai dorească vizibil ca Palatul Cotroceni să fie centrul de comandă al acestei strategii, ar fi imoral. Centrul de greutate se va muta către Palatul Victoria, acolo unde mă aștept să apară un Birou de gestionare al relațiilor București-Chișinău.

Administrarea corectă și pragmatică a acestor relații va duce la creșterea numărului de investiții românești în Republica Moldova. Ambasadorul României la Chișinău, domnul Daniel Ioniță, a declarat că statul român este interesat să investească în domeniul energetic și în infrastructura de transport. Chișinăul oficial a anunțat recent că va privatiza cele două rețele de distribuție a energiei electrice, RED Nord și RED Sud. Companiile energetice românești și-au declarat intenția de a fi prezente pe piața din Republica Moldova. Știm că România are ca obiectiv majorarea exporturilor de energie electrică în Republica Moldova, prin realizarea de noi interconexiuni, probabil în 2017 printre potențialii cumpărători ai celor două rețele de distribuție s-ar putea număra și TransElectrica.

Din fruntea statului moldovean, președintele Igor Dodon apare în public cu discursuri care sugerează că va intra în conflict cu majoritatea parlamentară de la Chișinău. Domnia sa s-a declarat a fi împotriva deschiderii unui punct de contact NATO în Moldova, împotriva reformei sistemului de pensii, împotriva  modului în care a fost numit procurorului general și că va încerca să apropie Moldova de Federația Rusă. Prima vizită oficială pe care o va întreprinde domnia sa va fi la Moscova unde se va întâlni cu președintele Putin.

Nu cred că noul șef al statului moldovean își dorește în mod real o confruntare, pe viață și pe moarte, între el și corpul de deputați. Ea dă bine la electorat, dar este un semnal prost potențialilor investitori. Moldova, are, mai mult ca oricând, nevoie de investiții. Probabil, bătăliile dintre cele două instituții vor exista, dar nu cred că vor depăși limita bunului simț. Domnul Dodon face eforturi pentru a deschide piața de desfacere din Federația Rusă pentru întreprinderile moldovene. În ianuarie 2017, cu ocazia vizitei oficiale în Federația Rusă, președintelui Dodon i se va face acest cadou. Desigur, Republica Moldova va plăti pentru asta – o pierdere necesară. Dincolo de interesul pe care îl are pentru regiunea transnistreană, partea rusă s-a arătat a fi interesată de investiții în energetică și transport.

În 2014 oficialii Ministerului Economiei afirmau că Republica Moldova le-ar putea oferi investitorilor ruși spre privatizare companiile statului care administrează rețele teritoriale de distribuție de energie electrică, precum și monopolul de stat pe telefonia fixă, Moldtelecom. S-a vorbit chiar și despre concesionarea rețelei de căi ferate tot către ruși. E clar că, pentru deschiderea pieței de desfacere a Federației Ruse, statul moldovean va plăti. Probabil, pe chestiuni strategice, diferențele de opinie dintre majoritatea parlamentară și președinte vor fi lăsate la o parte și domnul Candu, domnul Filip și domnul Dodon se vor întâlni pentru a calcula, de comun acord, cedările pe care Moldova le poate suporta. Deocamdată, dincolo de subiectul care ține de regiunea transnistreană și respecatarea principiului de neutralitate de către statul moldovean, nu știm care vor fi aceste renunțări.

Știm însă că majoritatea parlamentară va începe procesul de schimbare a sistemului electoral din Republica Moldova și introducerea sistemului mixt – 50% din deputați vor fi aleși în circumscripții uninominale, 50% vor fi aleși pe liste de partid. În 2013, deputații au votat pentru introducerea acestui sistem electoral, prin votul comun al comuniștilor și liberal-democraților moldoveni această modificare a fost revizuită.

La preluarea funcției de președinte al PDM, domnul Vlad Plahotniuc, a avut un discurs în care și-a prezentat viziunile politice. Potrivit ideilor prezentate, Partidul Democrat din Moldova se va transforma într-un partid statalist care va promova moldovenismul pro-european. Întoarcerea la resursele interne ale statului moldovean, atât financiare, cât și umane, este o soluție extremă pentru supraviețuire. Probabil este vorba de o speranță pe care liderul PDM o oferă unei societăți atomizate, îmbătrânite și marcată de sărăcie. E o voință politică care face apel la patriotism. Domnul Plahotniuc aruncă societății dintre Prut și Nistru o provocare inedită, dar foarte corectă – dacă nu noi, atunci cine? Probabil, echipa condusă de Vlad Plahotniuc și-a dat seama că în actualul context politic internațional, cu o Rusie care joacă dur și are interesul să slăbească suveranitatea statului moldovean, cu o Uniune Europeană slăbită și care a oprit înaintarea către Est, cu o Românie care este frământată de propriile griji, Moldova nu poate sta la infinit cu mâna întinsă la mila imperiilor. S-ar părea că decidenții moldoveni au înțeles înțelepciunea zicalei care spune că ”D-zeu îți dă, dar în traistă nu îți pune!”

 Una peste alta, peste Prut anul 2017 va fi un an dificil. Dar oare când a avut Moldova parte de ani buni? Politicienii moldoveni, ca și locuitorii dintre Prut și Nistru, s-au obișnuit să supraviețuiască la răscruce de vânturi. De asta, cu toții, știm că, sub vremi nu suntem decât niște ”trestii gânditoare”.

13 comentarii:

 1. Începător
  Toți cei care stau cu fundul în două lunre se cufundă.
  Rețelele electrice, căile ferate, telecomunicația etc sunt obiecte strategice. Cui trbuie să le vindem? Trebuie să le vindem în genere. Am vândut rețelele de gazificare și plătim ceva mai mult decât plăteșe EUROPA, mai mult plătim și pentru transnistri care chipurile e parte a Republicii Moldova, Rusia pentru a cere NEUTRALITATE trebuie să-și retragă srmata și muniția militară de pe teritoriul R. Moldova sau trebuie să recunoască că-i ocupant. Aș continua dar n-am convingerea că se merită dezbateri cu astfel de fornatori de opinie

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Stimate incepator, daca domnia voastra considerati ca nu merita dezbaterea de ce ati inceput-o? Probabil doar pentru a arunca cu pietre. Va indemn sa nu uitati ce se spunea in urma cu 2000 de an. Tineti minte, nu-i asa?

   Ștergere
 2. Incepand din 3 ianuarie 2017, a dumitale REPUBLICA MOLOTOVA intra in vrie. Dumezeu sa te ajute la minte .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Stimate Monu Costan, ma bucur ca imi urmariti notele mele de blog. Ma bucur si pentru comentariile domniei voastre, care, uneori sunt pertinente. Alteori, nu. Vom vedea daca Moldova intra sau nu in vrie. Probabil credeti ca ar urma o vrie financiara. Imi permit sa nu fiu de acord cu aceasta apocaliptica predictibilitate. Moldova nu va fi lasata sa intre in faliment. De ce? Pentru ca, ar urma o catastorfa geopolitica si un val mare de migranti catre Romania.Falimentul Republicii Moldova nu ar face posibila, asa cum isi inchipuie unii, unirea Basarabiei cu Romania, dimpotriva. Dintre Prut si Nistru vor pleca doar cetatenii romani, vorbitorii de limba rusa vor ramane pe loc. Intr-un asemenea nefericit scenariu, nu cred ca oficialii de la Bucuresti, pusi in fata un val de 100 sau 200 de mii de cetateni romani care locuiesc intre Prut si Nistru ar putea inchide frontierele in fata lor. Dar, acest val de migranti ar pune in dificultate autoritatile de la Bucuresti. Depopularea spatiului dintre Prut si Nistru de vorbitori ai limbii romane ar schimba balanta geopolitica - acest lucru nu este dorit de oficialii americani (nu vorbesc de Trump, el inca nu a preluat parghiile de decizie).Tocmai pentru pastrarea status qou-ului geopolitic Moldova nu va fi lasata sa intre in vrie.

   Ștergere
 3. Bravo autorului! Sint surprins ca in Moldova sint ziaristi atit de destepti ca Nichitus!

  RăspundețiȘtergere
 4. Vria vine de la sine, nene Nichitus. Nu e necesar sa o starneasca sau sa nu o stîrneasca cineva. Masa critica este a unui proces intreg si este cea care determina si își spune cuvantul. Conditiile pentru o astfel de masa critica sunt deja conturate si in plina actiune. DA, finalul este imprevizibil. Iata ca inceputul imprevizibilului a si fost facut prin retragerea cetateniei... molotovene a lui Basescu. Urmarile vor fi catastrofale. Poate chiar imediat.Ca dumitale nu esti capabil sa le vezi, te priveste strict si personal. Vorbesti de ”val” si ...valuri? Regret, dar d-ta nu stii ce vorbesti. Ro va intra in SCHENGHEN cel tarziu in 2018 ( în 2019 Ro va prelua presedintia UE pe jumate de an !)Cunosti sau nu conditiile impuse spatiului Schenghen ? Ro nu va putea face niciun rabat de la aceste conditii ! Problemele ”falimentului ” ,la care apelezi, sunt simple stratageme de logica discursului ...analitic. Romania nu va putea fi facuta responsabila de asa ceva. Problema ”unirii ”? Nu e simpla defel, cere timp , cere conditii, cere, cere, cere... Multe cere ! Ca vor fi indeplinite sau nu, doar DUMNEZEU poate sti !

  RăspundețiȘtergere
 5. Scuze , revin pentru PS!
  1)”Moldova nu va fi lasata sa intre in faliment.”
  ...dar era cat p-aci sa fie... lasata ! Daca nu era RO cu milioanele ei de euro plasati in extremis ? (Vezi si ce spune FMI ,acum)...Curaj gaina, ca te tai !
  2) Mizezi pe TRUMP ca si... pe un cal mort. Nu !Trump iti va insela asteptarile si ale d-tale si ale lui... PUTIN. N-a fi cum credeti.Nu are cum! ( nu mai dezvolt. Vei vedea! Pt, Ro in niciun caz!)
  3)Ro a mai cunoscut un ”val! de refugiati in 1944 : 1.200.000 de refugiati. Multi s-au reintors. Bunicii mei au intretinut mai mult de un an , doua familii , pana cand li s-a gasit insertia. Jumatate din profii mei de sc elementara au fost basarabeni refugiati, integrati apoi perfect intre noi.Banatul a avut mii de astfel de refugiati ( vezi, ca exemplu, comuna Dumbravita ,azi cartier la TIMISOARA cu peste 4000 persoane din cele vreo 18.ooo)In Cluj Napoca la fel (vezi mitropolitul Antonie Plamadeala, Aurel Dragos Munteanu ,seful delegatiei Ro la ONU dupa revolutie , Florin Piersic in Turda , Stela Popescu in Brasov, Anatol Vieru si Paul Paradenco Adamesti in Arad etc etc etc. Am fost toata viata mea prieten cu un ...CASSIAN din Ungheni, tatal fost prefect acolo)
  Iar daca ar fi sa fie ...100, 200 de mi de refugiati sa vina in RO , sunt locuri de munca disponibile cu duiumul aici in Banat : decat sa vina...altii, mai bine ei, basarabenii ! Banatenii chiar ca agreeaza f mult pe basarabeni ! Iar aici, nu e ca in Occident, dar ...nici prea departe ! Oficialii americani? Mai , sa fie, dar ce tare te-a prins in laț dom James Pettit !Mai mult am a-ti spune, traiesc intre basarabeni stabiliti in orasul meu banatean cu zecile, acum duoa revolutie si ai caoro parinti, frati si surori sunt...pe baricade. Romanesti, bine inteles ! Te-as putea lua de manuta sa vezi ce au realizat acesti oameni , aici printre noi. Sunt din Orhei, Balti, Ialoveni, Cahul , Mereni de Chisinau, Tighina, Odesa(culmea !)Unii au neveste chiar rusoici, care deja vorbesc perfect romaneste (am ca vecini o astfel de familie) Nu poti a crede, sunt sigur, dar Mircea Druc vine uneori in orasul meu, fiind nasul de cununie al unei familii- ea basarabeanca, el banatean neaoș- cu doi copii de 10 si 12 ani de-acum ! In fine...
  4) Am observat ca folosesti pluralul politetii in adresare, iar eu... nu. Diferenta de vrasta intre noi e sigur de vreo 30 de ani ... Daca e deranjant, pot sa-mi cer scuze , no problem .
  5) Nu am intentia nici de a face dialog, nici discurs patriotic cu d-ta , nici demonstratii analitice. A fost pur si simplu o provocare a sinceritatii mele de exprimare libera a opiniilor, ceea ce mi-ai scris.Nu-ti interzic parerile personale , chiar daca suna dur si greu de suportat unele din cele ce indraznesc sa spun .
  Am multa informatie si acumulez zilnic portii mari din ceea ce mi se ofera. La prelucrarea ei in laboratorul discernamantului propriu, incerc permanent sa fac fata.
  Mult noroc si LA MULTI ANI !

  RăspundețiȘtergere
 6. Multumesc, domnule Costan, pentru sinceritate si pentru exemplele, pertinente de altfel, pe care le-ati dat in argumentatia domniei voastre. O argumentatie corecta la prima vedere, dar usor sentimentala. Eram, in 1991, atunci cand am venit pentru prima data la Chisinau, la fel de sentimental. (Nascut la Bacau, in 1966, crescut de sistemul de invatamant ( bun, pana la o vreme ) usor nationalist creat de Ceausescu, nu puteai sa nu vibrezi la auzul cuvantului Basarabia. Nu stiu daca ati fost sau nu intr-un sat dintre Prut si Nistru eu am fost. Dupa 25 de ani care au trecut peste mine locuind in RM va confirm, la randul meu, ca basarabenii se integreaza usor si ca sunt oameni muncitori. Dar numai ei stiu ce zace in mintea lor - de ce spun asta? Pentru ca populatia dintre Prut si Nistru (indiferent de grupul etnic din care face parte) a fost supusa unor vremi in care au supravietuit aplincand tactica - una spunem, alta facem si alta gandim. Doar asa s-a supravituit. Nu am pretentia ca notele mele de blog ar detine adevarul. Ceea ce scriu vine ca urmare a analizei pe care o fac locuind aici. Din Banat, desigur se vede altfel. (am facut stagiul militar la Lipova, Arad - ma tin minte cum sunt banatenii) Va multumesc pentru ca aveti timp pentru a va apleca asupra acestui blog, va multumesc pentru sinceritate si pentru urari. Sanatate si multi ani!

  RăspundețiȘtergere
 7. Domnule Nichitus,
  Iar ma provoci. Am fost in Bacau, orasul excelentului poet GEORGE BACOVIA , de vreo 3-4 ori. Am acolo inca prieteni, colegi de facultate, foste cadre universitare (stii unde !) cunosc si comunele frumoase din judet ( SABAOANI de exemplu !)Am avut legaturi la LETEA (pentru hartie !), cunosc si iubesc muntele vostru asemanator cu zona montana a Lipovei(eu sunt din ARAD), cunosc din fericire intreaga MOLDOVA de SUS pana JOS. Iubesc nespus IASUL - orasul mirific al tuturor romanilor mai... rasariti. Exista in zona o comunitate catolica de ciangăi moldoveni minunati, pe care i-am vizitat in unele locuri ale lor, avand pe-acolo un nepot preot catolic(eu sunt ortodox) Cunosc rafaelicele mănastiri moldave, am fost pe Ceahlau unde la DURĂU i-am suportat stoic furtunile precum HOGAȘ ( inca de pe vremea studentiei )Nu vreau ca sa ma laud (...nici nu vreau sa te-nspaimînt !) am plecat de la 16 ani de acasa , am avut norocul sa vizitez per pedes apostolorum , pe bicicleta, cu masina, cu trenul si cu...avionul(!) intreaga țara mea ! Am trait ( zic bine!) ”spatiul mioritic cu alternanta deal-vale si cu Lucian Blaga in geantă (uneori) Ei bine, de-acum am ramas doar la bicicleta mea ecologica , căci picioarele nu-mi mai dau ghes. Ce sa -i faci?! Asta e ! Hai, inca o vorba sa mai adug! Daca tot ai fost in Lipova, ai retinut cumva... ”neșce” bancuri cu Lipova si lipovanii? Ai baut vreun vinișor pe la PĂULIȘ sau BARAȚCA? Doamna aceea din ODESA de care aminteam, fosta profesoara de educatie fizica are la Păuliș o minune de pensiune dotata cu cramă, de aduna sute de petrecareti de soi si cu punga groasa din Arad, si Timisoara !Intretine doua fete studente in Germania acum la MUNCHEN. Deh... alta viata, alta cheltuiala!

  RăspundețiȘtergere
 8. Sa uitam un moment pe Tavarici DODON,
  sa-l lasam in pace sa ne vanda rusilor si pana vine dela Moskva sa discutam despre altceva.

  Un Maldafan neinspirat, din republika Fantoma MALDAHISTA a lansat idea STUPIDA ca o furtuna de zapada este o "" urgie "".
  Pentru cei care lucreaza pamantul zapada este o BINEFACERE , o Bucurie. VISCOLUL este un fenomen destul de rar la noi si are incoveniente mai ales pentru animalele salbatice care nu se pot alimenta, si apoi pentru oameni si pentru noi copiii care stateam inchisi in casa doua saptamani fara sa iesim afara sa ne batem cu bulgari de zapada. Dar cand Natura se linistea era marea fericire pentru toata lumea; un cer senin si un soare mai stralucitor ca niciodata; muntzi de zapada pe drumurile blocate ale satelor si oraselor, eram totzi la saniush.

  Imi amintesc ca odata dupa viscol ,copil fiind impreuna cu o puzderie de altzi copii pe coama unui deal de zapada am vazut innotand cu greu prin nametzii inaltzi cat casele un caine urias.
  A trecut la vreo 10 metri de noi, iar tata care era cu mine imi spune::::: Este un lup flamand saracul, cauta si el ceva de mancare. Nu indrazneste sa atace vreun copil caci suntem prea multzi aici.
  Dupa aceea nu am auzit vesti rele despre acest lup atat de indraznetz.
  Imi amintesc foarte bine ca NICODATA in comuna mea CIRIPESTI din Basarabia; cineva ar fi putut spune ca viscolul este o urgie.Cel mult o mica paranteza.

  RăspundețiȘtergere
 9. Sa uitam un moment pe Tavarici DODON,
  sa-l lasam in pace sa ne vanda rusilor si pana vine dela Moskva sa discutam despre altceva.

  Un Maldafan neinspirat, din republika Fantoma MALDAHISTA a lansat idea STUPIDA ca o furtuna de zapada este o "" urgie "".
  Pentru cei care lucreaza pamantul zapada este o BINEFACERE , o Bucurie. VISCOLUL este un fenomen destul de rar la noi si are incoveniente mai ales pentru animalele salbatice care nu se pot alimenta, si apoi pentru oameni si pentru noi copiii care stateam inchisi in casa doua saptamani fara sa iesim afara sa ne batem cu bulgari de zapada. Dar cand Natura se linistea era marea fericire pentru toata lumea; un cer senin si un soare mai stralucitor ca niciodata; muntzi de zapada pe drumurile blocate ale satelor si oraselor, eram totzi la saniush.

  Imi amintesc ca odata dupa viscol ,copil fiind impreuna cu o puzderie de altzi copii pe coama unui deal de zapada am vazut innotand cu greu prin nametzii inaltzi cat casele un caine urias.
  A trecut la vreo 10 metri de noi, iar tata care era cu mine imi spune::::: Este un lup flamand saracul, cauta si el ceva de mancare. Nu indrazneste sa atace vreun copil caci suntem prea multzi aici.
  Dupa aceea nu am auzit vesti rele despre acest lup atat de indraznetz.
  Imi amintesc foarte bine ca NICODATA in comuna mea CIRIPESTI din Basarabia; cineva ar fi putut spune ca viscolul este o urgie.Cel mult o mica paranteza.

  RăspundețiȘtergere
 10. Victore, cat iti baga Plahotniuc in buzunar de-l pupi asa apasat in fund ? Ca o curiozitate...

  RăspundețiȘtergere