vineri, 22 iulie 2016

HARBUZUL S-A COPT. RUȘII ÎL CULEG?Consiliul Coaliției de Guvernare a lansat, pe 20 iulie, o invitație la dialog către partidele proeruopene din Parlamentul Republicii Moldova – PLDM și PPEM. Reprezentanţii coaliţiei îşi exprimau speranţa că printr-o comunicare eficientă şi constructivă s-ar putea identifica cele mai bune soluţii pentru modernizarea statului moldovean și implementarea Acordului de Asociere la UE.

Decidenții Coaliției de Guvernare au procedat corect. În condițiile politice actuale, Moldova are nevoie de un propriu Acord de tip Snagov. În iunie 1995, la Snagov, 14 formațiuni politice din România, aflate atât la putere, cât și în opoziție, au semnat o Declarație în care anunțau că au ajuns la un consens în ceea ce privește integrarea europeană și euroatlantică a statului român. Acest punct de vedere comun a deblocat calea României spre integrarea în Uniunea Europeană. Majoritatea comentatorilor politici moldoveni consideră că Moldova are nevoie de un pact care ar consemna acordul comun al partidelor politice privind viitorul european al Republicii Moldova. Invitația la colaborare lansată de Partidul Democrat din Moldova reprezintă un pas către semnarea unui acord pentru implementarea Acordului de Asociere la UE – un acord de tip Snagov.

PLDM nu a acceptat invitația lansată de Consiliul Coaliției de Guvernare, potrivit lor, „scopul anunţat al acestei invitaţii, şi anume „identificarea celor mai bune posibilităţi de colaborare constructivă şi consistentă pentru susţinerea căii europene a Republicii Moldova”, este unul vag, general şi cinic. În același timp, deputații din fracțiunea PLDM au semnat moțiunea de cenzură împotriva guvernului Filip inițiată de PSRM. Anunțul a fost făcut de președintele fracțiunii Tudor Deliu. „Actuala guvernare se străduie să ne hrănească cu promisiuni și vorbe false. Deoarece nimeni nu a ținut cont de solicitarea noastră privind audierea premierului Pavel Filip, am fost puși în situația să semnăm moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Filip”, a declarat Tudor Deliu. 

Domnul Candu are dreptate: la mâna de ajutor întinsă s-a răspuns cu pumnul. Susținerea de către deputații PLDM a moțiunii de cenzură înaintate de către socialiștii moldoveni dincolo de faptul că este un sprijin politic neașteptat reprezintă acceptul liberal democraților pentru aserțiunile cuprinse în moțiune. Printre punctele exprimate există un pasaj care se referă la faptul că Guvernul Republicii Moldova ar fi trebuit să fie mai maleabil față de Federația Rusă. Rezultă că PLDM-ul sprijină politicile de apropiere ale socialiștilor de Federația Rusă? Semnarea moțiunii de cenzură a socialiștilor asta înseamnă!

Înțeleg că PLDM este în opoziție. Înțeleg că există supărări nevindecate. Dar nu pot înțelege cum se poate ca formațiunea politică care a fost un pivot al politicilor pro-europene în Moldova să semneze un document politic alături de principalul inamic politic al apropierii Moldovei de UE – Partidul Socialiștilor? Să înțeleg că de fapt nucleul dur al liberal democraților erau niște pro-ruși camuflați în uniforme pro-europene? Să înțeleg că dorința de răzbunare politică este atât de mare încât întunecă orice rațiune? Ori poate, noul lider al PLDM, domnul Viorel Ciubotaru, a făcut dovada lipsei de fler politic?
Explic. Participarea PLDM-ului la dialogul politic lansat de către Coaliția de Guvernare i-ar fi oferit posibilitatea de a lansa o serie de cerințe. Semnarea unui acord de colaborare ar fi putut conține o serie de avantaje politice care le sunt necesare. 

Liderul Partidului Popular European din Moldova, Iurie Leancă, a fost cel care a răspuns inițiativei lansate de Coaliția de Guvernare. Preşedintele dmocraților moldoveni, Marian Lupu a declarat că parteneriatul cu PPEM ar conduce la o consolidare a parcursului european. "Propunem un parteneriat care ar duce la o consolidare. PPEM dispune de o experienţă inedită şi ar fi de mare folos pentru parcursul european al Republicii Moldova. Am dispus semnarea unui acord de colaborare. Este vorba de un parteneriat, nu de o lărgire a majorităţii parlamentare", a punctat liderul democrat.

Descifrarea oferită de către Marian Lupu, că nu este vorba de lărgirea majorității parlamentare, vine în sprijinul ideii conform căreia Coaliția de Guvernare din Moldova și-a dorit crearea unui Acord de tip Snagov pentru implementarea Acordul de Asociere la UE. Acest lucru a fost înțeles perfect de către liderul PPEM, Iurie Leancă: "Din diacuţia pe care am avut-o ideea este de a crea un eventual parteneriat cu coaliţia, pentru ca PPEM să îşi asume o mai mare responsabilitate pentru proiectul european al Moldovei. Vreau să remarc această invitaţie este una interesantă, pornind de la idea că această majoritate deţine suficiente voturi pentru a-şi promova proiectele de legi. Remarc o generozitate care nu se întâmplă des în viaţa politică."

Refuzul PLDM-ului de a apuca mâna întinsă de către PDM vine dintr-o profundă și oarbă frustrare, iar ea va distruge această formațiune politică din interior. Această respingere reprezintă de fapt începutul sfârșitului acestei formațiuni politice. De ce? Pentru că semnarea moțiunii de cenzură este o ofensă adusă tuturor celor care au crezut în destinul pro-european al acestui partid. 

Desigur, moțiunea de cenzura împotriva guvernului reprezintă un act absolut democratic. Partea bună a acestei acțiuni politice este dată de faptul că avem confirmarea că, în sfârșit, harbuzul roșu-verde s-a copt. Din fericire, nici rușii nu îl culeag - moțiunea nu va trece!

3 comentarii:

 1. BUNĂ, ȚARĂ !

  Sincer, m-am bucurat de reacția trollilor lui plahotniuc, care au încercat să acuze PLDM pentru susținerea moțiunii de cenzură.Dar au uitat, sărmanii, să spună cu cine PD a votat la 29 octombrie demiterea Guvernului Streleț, și cum premierul Filip l-a chemat la Chișinău pe impostorul Rogozin sa-i înmîneze foaia de parcurs pentru a crește Moldova.
  Succese,țîncușorilor, dar nu uitați că ulciorul nu merge de multe ori la apă..
  Apropo, într-o discuție privată, ruda apropiată a unuia care a distrus sistemul bancar din Republica Moldova, cu ghimpi la faza învestirii, pînă a fi scos la licitație prin tăcere, mai costisitoare ca cea prin strigare, încerca să mă convingă cît e de Drăguț plahotniuc și cum trebuie să ne închinăm regelui. Doamne, cîtă fățărnicie pentru a se proteja... Am încercat sa-l conving că în farmacii sunt alte remedii pentru a te proteja dar, se vede, plahotniuc e mai bun, așa am înțeles discutînd cu el.
  Nu-l acuz, jale mi-i. Vorba ceea: Apără-mă, Doamne, de prieteni că de dușmani mă apăr eu singur... (Tudor Deliu)

  RăspundețiȘtergere
 2. Domnule Vadim, desigur labirintul politicii moldovene este unul complicat. Imi aduc aminte ca, in 2013, primii care au votat alaturi de PCRM (dupa epopeea Padurea Domneasca) au fost liberal democratii - ce a urmat se stie. Imi aduc aminte, deasemenea, ca domnul Valeriu Strelet, a depus multe eforturi pentru, ceea ce domnia sa a numit - depolitizarea institutiilor de forta -, era de fapt vorba despre un efort pentru preluarea acestor institutii in subordinea PLDM - o incercare de a acorda un cat de mic ajutor liderului PLDM Vlad Filat - efortul domnului Strelet a dus la demiterea guvernului condus de domnia sa. Nu contest dreptul PLDM-ului de a-l sustine pe cel care a creat aceasta formatiune politica. Nu pot intelege faptul ca decidentii acestei formatiuni politice nu au profitat de posibilitatea oferita de a veni in fata PDM-ului cu o lista de cerinte care, probabil o parte din ele, indeplinite. Raman la ideea ca gestul PDM-ului a fost o incercare de a construi un Acord de tipul Snagov. De ce? Pentru ca jocurile geopolitice din jurul Moldovei sunt foarte fluide si - asa cum spun mai multi comentatori romani - in defavoarea Moldovei. Presupun ca s-a inteles ca e cazul ca la vremuri complicate, pe ideea europeana partidele parlamentare pro-europene sa dea dovada de unitate. Nu stiu daca e vorba de fatarnicie politica, mai degraba e vorba de orbire politica.

  RăspundețiȘtergere
 3. Caatare avem la conducere - rahat lukum. Ce fel de coaliție avem ?

  RăspundețiȘtergere