luni, 11 ianuarie 2016

BĂSESCU ADEVĂRATUL PĂPUȘAR AL POLITICIENILOR MOLDOVENI?



Președintele Nicolae Timofti a invitat liderii fracțiunilor parlamentare la consultări. E semn că sărbătorile de iarnă au luat sfârșit. Liderul socialiștilor moldoveni, Igor Dodon, a reacționat primul: socialiștii nu vor veni la consultări pentru că ele nu au nici un rost. Domnul Dodon consideră că unica soluție pentru a scoate țara din captivitate este declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Iar alegerea unui Guvern, oricare ar fi el, va menține captivitatea asupra Republicii Moldova”.  Anunțat de multă vreme, obiectivul principal al socialiștilor este cel de declanșare a alegerilor parlamentare anticipate, liderul socialist subliniază : „acum, ca niciodată, suntem aproape de realizarea acestui obiectiv”.

Pe ce se bazează domnul Dodon când afirmă asta? Pe realitatea anunțată de către domnul Iurie Țap: PLDM este gata să participe la crearea unei noi majorități parlamentare doar dacă va beneficia de dreptul de a desemna candidatul la funcția de premier ?
Cuvintele domnului Iurie Țap, „suntem gata să continuăm tratativele (…) doar în baza deciziei Consiliului Politic Național care a fost în data de 13 decembrie 2015”, spun că vom asista la o discuție a surdului cu mutul – nici una dintre părțile implicate în negocieri nu vor sta să asculte punctul de vedere al celuilalt. 

Să aibă oare liberal democrații dreptul de a desemna primul ministru? La o privire superficială ar părea că da: ar fi vorba de faptul că guvernul condus de Valeriu Streleț a fost demis la trei luni de funcționare a acestuia și ar trebui să existe o continuitate politică a guvernării, iar aritmetica parlamentară, rezultată în urma alegerilor din 30 noiembrie 2014, a plasat atunci PLDM-ul ca fiind fruntașul partidelor pro-europene din Republica Moldova. 

Doar că realitățile politice moldovenești s-au schimbat: povestea de succes despre Moldova pe care doamna Macovei a vândut-o popularilor europeni era un mit, iar liberal democrații nu erau atât de imaculați pe cât se credea. În momentul în care deputații moldoveni au ridicat imunitatea liderului PLDM și au admis reținerea lui, supoziția de inocență a domnului Filat (și a întregii echipe) a fost redusă la zero.
Demisia guvernului Streleț a pornit de la dorința PLDM de a-l scoate pe domnul Filat de sub acuzațiile care-i erau aduse și reîntoarcerea creditului de încredere deținut. De asta, după reținerea liderului lor, noua conducere a liberal democraților a anunțat că, principala condiție pentru funcționarea viitoare a alianței de guvernare o reprezintă resetarea principală a Procuraturii și a altor instituții ale justiției. Domnul Streleț a cerut  demiterea șefului CNA, acțiunea a fost considerată a fi un amestec al politicului în procesul de justiție, iar dacă la Chișinău acest lucru s-a văzut, la București, nu s-a dorit să se constate. 

Această mod selectiv al Bucureștiului de a își oferi simpatiile/nesimpatiile pentru partidele politice moldovenești a făcut/face posibilă o evaluare greșită a fenomenului politic moldovenesc. Că e așa a recunoscut-o public ex-consilierul pentru securitate al președintelui Băsescu, Iulian Fota : …am vândut tuturor (occidentalilor n.a.) Moldova ca o poveste de succes iar politicienii de la Chișinău, ne-au arătat, într-un an, că povestea s-a fâsâit. Dacă acum mai dăm greș cu Moldova, cine ne mai crede?  Cine „noi”, a întrebat moderatorul de la B1TV? Domnul Fota a răspuns – „noi, România”. Domnul Fota a spus indirect că administrația Băsescu a închis ochii la diferite acțiuni ale unor politicieni moldoveni influențând în acest mod evoluția proceselor politice din Republica Moldova. 

Președintele Nicolae Timofti a calculat greșit atunci când l-a desemnat pe omul de afaceri Ion Sturza la poziția de prim ministru. Era clar că Sturza nu are acoperirea politică necesară pentru a ocupa această funcție. Cine l-a îndemnat pe domnul Timofti să facă acest pas? Bucureștii ori Chișinăul? Și Ion Sturza a calculat strâmb atunci când a crezut că ar putea primi un vot de încredere din partea Parlamentului moldovean. Cine a fost cel care l-a îndemnat pe Sturza să se implice în jocul politic de la Chișinău, domnul Băsescu? Probabil. Susținerea pe care fostul președinte al statului român i-a arătat-o domnului Sturza arată că, între Prut și Nistru, Băsescu este adevăratul păpușar.

Concurența dintre domnul Băsescu și domnul Ponta, două personaje care au ocupat funcții foarte înalte în ierarhia statului român, a avut consecințe nefaste pentru evoluția Republicii Moldova. Domnul Băsescu trebuie să își asume partea domniei sale de responsabilitate pentru evoluția nefericită a unor evenimente de la Chișinău. Administrația Băsescu a acordat domnului Filat un sprijin impresionant, cu siguranță, liderul PLDM a întors aceste servicii. Dar asta nu ar trebuie să îl împiedice pe Traian Băsescu să vadă cu ochiul liber că o parte a PLDM-ului își dorește alegerile anticipate. 

Dar anticipatele ar avantaja, potrivit sondajelor, partidul lui Renato Usatâi, Partidul Socialiștilor și Partidul Platforma DA. Care ar fi în caz de anticipate profitul PLDM-ului? Categoric, nici unul. Exact acesta este motivul pentru care participanții la ședința Consiliului Politic Național al PLDM s-au împărțit în două tabere, unii care au insistat pe dreptul liberal democraților de a înainta candidatul la funcția de premier, iar alții au propus ca aritmetica parlamentară actuală să fie acceptată iar dreptul de a desemna premierul să fie cedat PDM, dar să solicite funcția de președinte al Parlamentului, precum și dreptul de a alege cel puțin patru ministere în cadrul următorului Guvern. Ar fi o bună soluție pentru ieșirea Moldovei din situația de criză în care se află. Participarea liberal democraților la o formulă de guvernare într-o mare coaliție alături de Platforma Social Democrată, Partidul Liberal și deputații neafiliați, ar da aritmeticii parlamentare un total de 71 deputați. Suficienți pentru a salva Moldova de criză la sfârșitul lunii martie, atunci când se încheie mandatul președintelui Timofti. Ar fi o garanție că reformele pot începe iar ajutoarele externe pot fi deblocate. 

Domnul Băsescu consideră că stabilizarea Republicii Moldova ar putea fi făcută doar de către Ion Sturza. Dar Sturza, dintr-un total de 101 deputați a avut susținerea doar a liberal democraților, 19 la număr. Puțini, foarte puțini. Să nu fi știut fostul președinte al României că mizează din start pe o carte necâștigătoare și că această miză ar putea arunca spațiul dintre Prut și Nistru în haos? Ori, cel mai probabil, domnia sa are alte planuri în minte?

Planurile domnului Băsescu, de declanșare a anticipatelor, au fost aruncate în aer. După ședința Consiliului Republican al Partidului Liberal, domnul Mihai Ghimpu a anunțat că liberalii sunt gata să participe la formarea unei coaliții parlamentare alături de Platforma Social Democrată (PDM plus 14 deputați ex-PCRM). Conform deciziei luate, liberalii vor participa fără condiții la negocieri cu toți deputații care doresc implementarea Acordului de Asociere. Domnul Ghimpu a înțeles că miza domnului Băsescu, nu aduce folos Moldovei ori formațiunii liberale. Anunțul liderului liberal a deschis o poartă de conciliere și pentru alți deputați ai PLDM. Sunt sigur că în scurt timp o bună parte dintre ei vor proceda la fel. Nu cred că își dorește cineva să stea în opoziție alături de Partidul Socialiștilor.

PS
De ce și-a dorit Băsescu anticipatele în Moldova? Răspunsul într-o notă viitoare.

15 comentarii:

  1. Dn Nichitus, se pare ca Plahotniuc a reusit sa cumpere si persoane nascute de cealalata parte a Prutului. Foarte frumos mai comentati, doar ca nu in favoarea populatiei, ci a politicienilor corupti pana in maduva oaselor, in frunte cu papusarul Plahotniuc. Foarte bine ca l-au inchis pe Filat, dar ar fi cu mult mai bine daca ar sta alaturi de el si ceilalti autori ai furtului secolului. PD-ul a reusit foarte bine sa arunce toata vina furtului pe PLDM, ei fiind "curati ca lacrima". Si vad ca si Dvs ati preluat de la Miska Ghimpu (tare imi mai pare rau ca am votat PL din 2009 incoace) lozinca "vin rusii cu tancurile". Minte ar avea Timofti sa-l mai desemneze o data pe Sturza, sa-i vad atunci pe toti acesti aparatori ai poporului cum vor vota. La gunoi cu toata clasa politica actuala, inclusiv Dodon, lingaul Moscovei si ziaristii (blogherii) de doi bani platiti de Plahotniuc!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma alatur celor expuse de Dvs., mai ales ca daca e sa vorbim de partea de vina pe care o poarta PD-ul in furtul miliardului pot spune ca - toate transferurile bancare de peste 500 mii lei sunt in mod automat raportate de carte banci CNA-ului si PG-ului, iar centrul de calcul pentru gestuinea tuturor transferurilor interbancare este la BNM. Evidenta acestor sume se duce cumulativ pe fiecare agent economic in parte. Asa ca toate aceste 3 organe ERAU la curent cu ceea ce se intimpla in cele 3 banci. Iar BNM-ul este organ nu doar de control, ci si de supraveghere bancara. Despre faptul a cui canditaturi sunt conducatorii acestor 3 institutii cred ca nu face sa mentionez. Asa ca vina apartine tuturor partide asa-zise proeuropene - unii au furat, altii au tacut si astfel s-au facut complici

      Ștergere
  2. Constat cu stupoare ca de cind a fost arestat dl Filat si este scos tzap ispasitor pentru greselile intregii clase politice de la Chisinau, dl Nichitus face o campanie de spalare a imaginii si deciziilor celor care tzin captiva RM. Daca nu la 180 de grade, la 90 de grade cu sigurantza a cotit modul de analiza a autorului. Daca pina la arest, pentru autor, responsabili era PD, PL, Leanga etc, acum responsabili si vinovati sunt Baescu, Timofti, PLDM. Eu personal am mari dubii la aspectul de impartialitate si obiectivitate a fiecarui cuvint scris de autor. Daca desemnarea lui Sturza e o greseala a lui Timofti, vadsit facetzi jocul lui Plahotniuc. Nu fitzi ridicol. Ajunge.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stimate domnule anonim, daca domnia voastra doriti alegeri anticipate inseamna ca doriti exact acelasi lucru ca domnul Dodon. Singurele formatiuni politice care isi doresc anticipatele sunt PSRM-ul(avem declaratii publice),Partidul condus de domnul Usatai (avem declaratii), Partidul Platforma DA (sunt declaratii) si Popular al domnului Leanca (mai putine declaratii). Sturza a dorit sa coaguleze formatiunile politice de dreapta (din lista de mai sus) si sa se plaseze in frunte. Liderii de facto ai Pltaformei DA au spus nu. Cine ar fi ala care ar renunta la o investitie de lunga durata? :) Nici domnul Leanca nu il vrea. S-a dus la Balti - dar Usatai nu e in Parlament.Singurii care l-au primit au fost cei de la PLDM. Ideea este simpla - alegerile anticipate acum sunt o poarta deschisa in Parlament pentru socialisti si usatisti.Noua Dreapta se va nimici singura in lupte intestinale. Asa ca ridicolul este langa domnia voastra.

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    3. Administrația Băsescu a acordat domnului Filat un sprijin impresionant, cu siguranță, liderul PLDM a întors aceste servicii.-In marfa? stimabile Nichitus? In ce marfa? Tigarete? prin portul Constanta,controlat de fratele ex-Presedintelui? Pentru contrabanda cu tigarete a fost decorat tov.KGB-ist Filat cu ce-a mai inalta decoratie a Romaniei? Dar ce-i cu dosarul din Romania,unde figura si KGB-bistul Filat? Sau ne-a Traian la trimis la "topit"? Intrebari si i-ar intrebari,stimabile Nichitus!
      Referitor la alegeri anticipate.Sa nu speriem ariciul cu curul gol! Renato Usatii e trecutul politicii moldovenesti si nu mai intruneste cerintele imperiale ale Moscovei.E prea "subtire" la "tartaca".Omul nu achita saervicii-le comunale din concerte si spectacole karaoke.Dodon este si va fi vesnicul opozant cu partidul lui "socialist" fara socialism.

      Ștergere
  3. Deci daca neamtul Iohanes daca nu intervine e un nasol (conform articolelor voastre de pina acum).

    Daca Basescu isi pune obrazul sa faca PR moca molovei e un nasol.

    Ca o mica observatie Basescu nu e relevant nici in tara, formatiunea sa politica are 1,5% exact cit sa nu intre in parlament in viitor, daca tu consideri ca mare papusar in molova voi de curu voastru.

    RăspundețiȘtergere
  4. KWI ar fi trebuit sa intervina. Pun pariu ca PMP-ul intra in Parlament (mesajul electoral va fi legat de unirea moldovei cu ro) Basescu nu face nimic de-a moaca. Basescu este cel mai versat animal politic pe care l-a avut Romania. si apropo, daca e vai de curul nostru, crezi ca basarabenii vor veni peste dumneata sa cerseasca de mancare?

    RăspundețiȘtergere
  5. ar vrea el , el e doar un bătrîn nesuferit care vrea o parte din plăcintă, a primit un plic și și-ar vinde pînă și mama pentru acesta, poți să o numești un bon de pensionare

    RăspundețiȘtergere
  6. victor...esti moldovenist??nu exista de dreapta si de stanga exista pro romania si pro rusia...din cauza asta este atata instabilitate...si cei care se pretind a fi pro europa de fapt mimeaza lucrul asta pentru ca sunt prea multi prounionisti in electoratul moldovei de care sunt nevoiti sa tina cont...dar in realitate PD-ul nu-si doreste europa...la fel de mult ca PSRM-ul si cand spun europa ma refer la romania...fac pariu cu oricine ca daca reintregirea romaniei mari s-ar face maine in maxim un an ar fi la puscarie 99% din europenii vostrii in ghilimele....inclusiv ghimpu...e o situatie de rahat ce se intampla acolo si singura solutie reala e unirea cu romania tara mama :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Sunt complet de acord cu Dl.Unknop si regret ca dl.Victor, in multe din expunerile sale, sustine direct PD, groparul principal in actiune din 2009 al sperantelor proeuropene a majoritatii basarabenilor (si nicidecum a majoritatii politicenilor, incluiv a celor, care au fost la guvernare in ultimii ani)Doar reunurea ne poate salva de ciuma politicenilor corupti.

    RăspundețiȘtergere
  8. Răspunsuri
    1. Daca ne intoarcem acasa,in Romania,va trebui sa-si schmbe meseria si Nicccccchitus si marea "armata" de profitori",de existenta "al doilea stat Romanesc". Ce vom face cu atitea partide,uniuni,asociatii,veterani,etc.
      Vor pleca la groapa de la Tintareni.
      Unirea e salvarea noastra! I-ar "nichitusii" se vor acomoda la alte "treuci".

      Ștergere
  9. de citiva ani citesc diferite blog-uri a comentatorilor politici locali si constat cum multi dintre acestea destul de impartiali la inceput, la un moment dat brusc devin serviabili intereselor politice ale cuiva. Si apropos presupunerea despre "papusarul de la Bucuresti" chiar e nostima

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. tine si de mentalitate, unii au nevoie de papusari, tatuci, un mic cneaz acolo. si teoriile astea apar acolo unde nu se inteleg procesele democratice.

      e preferabil sa arunci vina in exterior, decit sa te uiti in oglinda, e preferabil sa ii spui unui om saracit ca altii sunt de vina, ca altii il trag in jos, e mai facil, chiar e mai ieftin fata de a propune niste proiecte si solutii economice viabile (ca alea cer munca, sunt dureroase).

      e exact romania anilor 90-99 (de la saracie, furturi si pina la infrastructura si gropile din carosabil) si nimeni nu invata nimic din istorie.

      Ștergere