marți, 8 decembrie 2015

SCURTA DE MARȚI – UNDE-I MUSTĂCIOSUL? SAU „LUPTA” LUI USATÂIL-ați văzut cumva? S-a întors în Moldova? La sfârșitul lunii noiembrie se lăuda că vine acasă.  Vine și își asumă cheltuielile de eliberare a membrilor echipajului luați prizonieri în Afganistan. Așa a spus. E un material video pus de el pe Facebook. „Înţeleg cât de greu le este acum familiilor lor şi sunt gata să-i susţin în această perioadă grea”, așa a promis mustăciosul. 

Nu a venit.

Nu a fost în Moldova nici atunci când simpatizanții lui s-au dus la Condrița pentru a-i cere președintelui Nicolae Timofti demisia. Pe 29 noiembrie câteva sute de oameni și-au manifestat nemulțumirea pentru faptul că șeful statului moldovean le-ar fi promis o întrevedere dar nu s-a ținut de cuvânt.  Păi dacă mustăciosul nu e în Moldova cu cine ați fi vrut să se întâlnească președintele? Cu mâca?
Nici pe data de 2 decembrie, când socialiștii moldoveni și-au adunat susținătorii în fața Parlamentului moldovean, mustăciosul nu a fost prezent. Pe 1 decembrie, liderul PSRM, domnul Dodon,  declara că oamenii adunați în fața Parlamentului vor pune presiune pe corpul de deputați pentru ca aceștia să-i demită pe cei care se fac responsabili de dispariția miliardului. Observatorii fenomenului politic din Moldova se așteptau ca alături de socialiști să fie prezenți și simpatizanții mustăciosului. 

Nu au fost.

Că e vorba de puterea exemplului. Susținătorii formațiunii politice Partidul Nostru, au luat ca model comportamentul șefului lor, domnul Usatâi ( în limba rusă usatâi înseamnă mustăcios). Dacă Usatâi nu e pe loc, pentru ce ar trebui să apară ei la demonstrații? 

Ministrul moldovean de interne spune că în fața Ministerului Agriculturii, acolo unde erau corturile lui Usatâi nu mai dormea nimeni. Ce nu e corect în declarația asta? Protestatarii au văzut că liderul lor nu e lângă ei și au plecat acasă. Că doar n-or să stea în frig în fața Ministerului Agriculturii în timp ce Usatâi stă prin restaurante și cluburi de lux ?! Așa că nu cred în declarația în care mustăciosul ne spune că nu va înceta protestele. Acum trotuarul din fața Ministerului Agriculturii este liber - corturile lui au dispărut. „Oamenii, care protestează în fața ministerului Agriculturii, vor trece în orășelul din fața Parlamentului, care va fi amenajat corespunzător și va putea găzdui toți protestatarii”, se spune în declarația formațiunii politice Partidul Nostru. O fi, dar acolo am văzut doar steagurile socialiștilor moldoveni, steagurile lui Usatâi nu le-am văzut.

Pentru că mustăciosul stă mai mult la Moscova decât la Chișinău, Dodon și echipa lui au rămas să lupte cu puterea (atât cât a mai rămas din ea) de unii singuri. Cu cine-o lupta la Moscova Usatâi? Cu boala? Că era bolnav. Mai e în spital? Ori luptă cu fetele și cu paharul? Că la Nijnii Novgorod, într-un club era tare vesel. 

Pun la îndoială faptul că Renato Usatâi mai este și în prezent bolnav. Explic. În ultimele materiale video difuzate, acolo unde ne asigura că municipiul Bălți va îmbrăca haine de sărbătoare, arăta bine. Nu era tras la față. Nu avea cearcănele bolii în jurul ochilor. Ne-a spus că pe data de 15 decembrie la Bălți se va inaugura bradul de Crăciun. Va veni și el acolo? Nu trag nădejde că primarul de Bălți va veni în curând  în Moldova. De ce? Pentru că a șters putina la timp. Adică a înțeles rapid că în complicata ecuație de putere care încearcă să se rezolve acum în Moldova, domnia sa era/este un factor neglijabil. De care marii jucători se pot lipsi. Usatâi a înțeles că atât timp cât coaliția parlamentară nu este formată, poate fi o monedă de schimb. Fuga este rușinoasă dar e sănătoasă. Mai ales când ești cu musca pe căciulă! 

Notam că opinia publică îl consideră pe Usatâi a fi sursa primară a înregistrării partidei de amor a domnului Filat – un asemenea afront poate trece nesancționat?  Mai are și alte înregistrări de acest tip? Probabil, afirmația lui Usatâi, că nu este autorul filmului, este veridică. Probabil nu mai are alte filmări. Dar inițial, în primele momente, mustăciosul s-a lăudat tuturor că e cel mai tare din parcare și că face și drege. Gura bate curul, așa spunea bunică-mea. Pe bună dreptate! Tocmai pentru că este un lăudăros care nu a realizat greutatea cuvintelor care le spune, îi este teamă să mai revină în Moldova. Iar acest lucru dă rău la aderenții pe care-i are. De asta și simpatizanții lui sunt din ce în ce mai dispersați. 

Dacă dreapta politică, din pricini de subtilizare a unui miliard, este guralivă și dezbinată,  radiografia stângii politice moldovenești arată ca Moldova după creșterea prețurilor și a tarifelor – tăcută și mohorâtă. Usatâi dă exemplu prost simpatizanților și își pierde din aderenți ( sondajul BOP din 8 decembrie va confirma acest lucru). Comuniștii moldoveni mimează că sunt în opoziție și visează să își vândă cât mai scump votul pentru instaurarea unei guvernări de dreapta. Rolul PCRM-ului, ăsta e – pe banca de rezervă, gata să răspundă chemărilor pentru formarea viitorului cabinet de miniștri. Să fim sinceri – e ultimul tangou politic al domnului Voronin!  

În sumbrul tablou al stângii,  socialiștii arată nițel mai răsărit. Nu-i lăudăm, facem comparații. Zicem doar că, pe acest fundal, frica lui Usatâi îi convine domnului Dodon.

4 comentarii:

 1. Jurnalist de dimineata? Ce poti sa spui acum dupa publicarea BOP-ului? Mi se pare ca in articolul tau strigai : !!!Usatâi dă exemplu prost simpatizanților și își pierde din aderenți ( sondajul BOP din 8 decembrie va confirma acest lucru). Ce poti spune acum, jurnalist, de seara??? Sau acum vei scrie ca Barbarosie este de vina si ca nu a facut sondajul corect sau la comanda,da??? Mai bine taci, tu si armata de asa numiti "blogeri" si "experti", care in cel mai bun caz sinte-ti plati-ti de stapinii vostri pentru a latra, dar in cel mai rau caz sinte-ti niste oameni fara lojica si gindire, stiti doar sa dati din limba ca babutele cele batrine care stau toata vara, pe linga blocuri si pierd timpul in zadar fiindca alt ceva nu au ce face. Oamenilor le este greta de AIE, Deputati si "analisti" alt de voi.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Stimate domn, datele prezentate de catre Barometrul de Opinie Publica reprezinta doar fotografia momentului in care a fost realizat acest sondaj de opinie. Nu cred ca partidul condus de domnul Usatai va lua la viitoarele alegeri - fie ele si anticipate - atat de multe voturi cat spun datele culese in prezent. Cu siguranta e vorba de alt ceva la mijloc. Prsupun ca e vorba de umflarea acestor date pentru a le arata liderilor din AIE (PLDM-ului in special ca el este cel mai imbufnat si nu vrea sa participe la formarea coalitiei majoritare in Parlament) sperietoarea rezultatelor alegerilor. Ceva de genul - vedeti ce se poate intampla daca voi nu va uniti? Tu, PLDM-ule vezi ca nu treci pragul? Si iti permiti sa mai pui conditii? Cam asta inseamna aceste rezultate. Nu contest faptul ca cetatenii vor alege PN si PSRM ori PCRM-ul. Sunt de acord ca partidele din fosta AIE nu mai au sustinerea de alta data. Dar nu cred intr-o crestere atat de mare a PN.

   Ștergere
 2. Era clar ca o sa te eschivezi ca un vierme, stimate "analist" Asa si am mentionat mai sus, ca vei spune ca sondajul e rau si nu e realizat corect, cun ai si facut-o. Imi pare rau, chiar de opiniile Dumneavoastra prin care incercati sa manipulati cetatenii. Ar trebui sa va fie rusine sa intoarceti lucrurile pe dos!!! P.S La sigur ca daca BOP-ul arata o crestere a "stapinilor" Dumneavoastra, avea sa spune-ti ca sondajul e ok!!! Standarte duble domnilor, e periculos pentru copii si nepotii nostri, ginditi-va ca daca nu ii aveti acum o sa ii aveti cindva, si atunci intrebarea este ce fel de exemplu le dati?Ginditi-va bine domnilor "analisti"

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Repet - poate intelegi ce afirm. Nu contest faptul ca cetatenii vor alege PN si PSRM ori PCRM-ul. Sunt de acord ca partidele din fosta AIE nu mai au sustinerea de alta data. Dar nu cred intr-o crestere atat de mare a PN. Atat.

   Ștergere