marți, 1 decembrie 2015

SCURTA DE MARȚI. DESPRE PUTEREA DOMNULUI PLAHOTNIUC.


Procurorul  municipiului Chișinău, Ion Diacov, afirmă că Vladimir Plahotniuc controlează toată Moldova. Ion Diacov afirmă că fostul prim-vicepreședinte al Partidului Democrat supraveghează nu doar activitatea Procuraturii Generale, dar și întreg sistemului decizional moldovenesc. Ion Diacov este fratele președintelui de onoare al Partidului Democrat, deputatul Dumitru Diacov.
Afirmațiile de mai sus vin să întărească opinia moldovenilor că, domnul Plahotniuc ar fi atotputernic. Două evenimente recente mă fac să afirm că nu este așa. E vorba de mitingul din 29 noiembrie organizat în mai multe orașe ale Republicii Moldova de Platforma Demnitate și Adevăr și de Congresul al XIII-lea al Partidului Socialiștilor. Domnul Plahotniuc nu a putut împiedica/opri desfășurarea activităților principalilor oponenți ai domniei sale. Semn că dacă se dorește organizarea unor proteste în provincie, se poate; semn că domnul Dodon, spre deosebire de alții, nu e șantajabil. Deci domnul Plahotniuc nu este atotputernic. Iar a vorbi, la un an de la scrutinul electoral din Republica Moldova despre puterea absolută a unei singure persoane este manipulator și fals. Explic.

În preajma alegerilor parlamentare, mediile de informare subliniau importanța păstrării poveștii de succes a integrării Moldovei în UE și ne convingeau că între Prut și Nistru are loc o bătălie geopolitică. S-a aflat că nu era vorba despre o poveste de succes și că zgomotul bătăliei electorale era o ceartă pentru împărțirea unui miliard de euro. 

Moldova nu era o poveste de succes. Acesta a fost motivul că negocierile pentru formarea unei coaliții parlamentare pro-europene în Parlamentul moldovean au durat trei luni – toate formațiunile politice pro-europene știau că Moldova e pe butuci și că din sistemul bancar a dispărut un miliard, nimeni nu a vrut să își asume responsabilitatea pentru guvernare. De asta, abia în februarie 2015, s-a găsit soluția unui guvern minoritar în frunte cu Chiril Gaburici, care (presupun) că habar nu avea unde își vârâse capul – în momentul în care a aflat despre ce e vorba, (intrarea Moldovei în deficit bugetar) a spus la revedere și i-a lăsat pe liderii principalelor partide pro-europene cu buzele umflate. 

Exact ca și în urmă cu un an, mediile de informare vin să ne inducă ideea că vinovatul principal pentru instabilitatea politică din Republica Moldova ar fi domnul Plahotniuc. Exact așa cum se încearcă să fim convinși că domnul Filat ar fi principalul responsabil pentru furtul secolului. Nici un lider politic din Republica Moldova nu își dorește la modul serios să afle adevărul despre miliardul furat. De ce? Pentru că instabilitatea politică în care se află Moldova se datorează celor care au acceptat (din neștiință ori prostie) dispariția/furtul acestui miliard. Tranzacţiile care au dus la dispariția acestei uriașe sume au fost efectuate înaintea alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014. În perioada respectivă toate deciziile, politice ori economice, erau luate în cadrul Consiliul Alianței pentru Integrare Europeană 3, (consiliu format din reprezentanții PLDM, PDM și PLR) în fruntea Cabinetului moldovean de Miniștri se afla domnul Iurie Leancă. 

Să fie așadar domnul Plahotnic deținătorul absolut al puterii decizionale în Republica Moldova? Nu cred. Domnul Plahotniuc este răspunzător de cele întâmplate în Moldova în aceiași măsură în care este responsabil domnul Filat ori președintele Partidului Liberal Reformator, domnul Hadârcă, ori fostul premier Iurie Leancă.  Puterea domnului Plahotniuc este fluidă - uite-o este, uite-o nu-i.
 
Refuzul PLDM-ului de a participa la tratativele pentru desemnarea unui nou cabinet de miniștri le-a oferit puterea decizională de a fi unicii responsabili pentru o posibilă declanșare a alegerilor parlamentare anticipate. Cercetările sociologice au demonstrat însă că anticipatele ar schimba ecuația parlamentară existentă și ar aduce în legislativ un număr mai mare de deputați din echipa domnului Dodon (socialist) și a domnului Usatâi. Frica actualelor partide parlamentare de o competiție electorală le-a oferit liberal democraților acest ascendent de putere. Dar este vorba de un ascendent foarte periculos, de aici și îndemnul oficialilor europeni la adresa PLDM, de a renunța la orice fel de condiții, și de a participa în mod obligatoriu la formarea noului guvern moldovean. Ultimatumul europenilor, frica de alegeri și posibila păstrare a unui status quo i-au făcut pe delegații din Consilul Național Politic al PLDM să aleagă, luni, 30 noiembrie, participarea la negocierile pentru formarea noului guvern.
 
Participarea la formarea unui nou guvern a făcut ca ascendentul de putere deținut de PLDM să dispară. Capacitatea de a influența istoria contemporană a trecut la alte adrese. Domnul Lupu și domnul Ghimpu vor decide dacă balanța de putere care a existat până la demiterea guvernului Streleț va fi, ori nu, păstrată. 
Două argumente mă fac să cred că un status quo nu va fi posibil: a micuț, prezența domnului Filat în Penitenciarul 13 și implicațiile aferente; b micuț, declarația potrivit căreia Partidul Democrat din Moldova este gata să își asume reponsabilitatea guvernării, fie ea și tehnocrată.

Retras fiind din viața politică, domnul Plahotniuc se află  în situația (voluntară) de a realiza cât de relativă și schimbătoare este puterea. Domnul Filat realizeaasta în mod fortuit.    





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu