miercuri, 15 iulie 2015
VICTOR OSIPOV ȘI UN STATUS QUO CÂT O PACE
Concluzia „Raportului de stare a țării 2015” lansat recent de „Expert-Grup” spune că Republica Moldova se confruntă cu o serie de riscuri interne și externe, care, pe fundalul vulnerabilităţii politice şi instituţionale, expun Moldova la ameninţări fundamentale. Printre amenințări se numără și posibilitatea izbucnirii unui conflict pe râul Nistru.
Cei de la Stratfor scriu despre o posibilă apropiere a unui dezastru economic în Moldova. „Problemele economice ale Moldovei vor fi dificile. Ca urmare a unei crize în sistemul bancar și a scăderii sprijinului din partea instituțiilor financiare internaționale acest stat se va confrunta cu mari dificultăţi financiare”, susțin experții americani. Stratfor este categoric și spune că dezastrul economic din Moldova ar fi în interesul Rusiei.
La o primă vedere, interesul Federației Ruse ar fi destabilizarea situației politice și economice din Republica Moldova. În condițiile în care statul moldovean și-ar pierde echilibrul social și economic, ar fi mai ușor de declanșat alegeri parlamentare anticipate al căror rezultat ar favoriza Partidul Socialiștilor, agreat de unele cercuri de la Kremlin. Un scenariu cunoscut.
Doar că situația de pe teren este cu totul alta decât cea desenată în răcoarea birourilor. Fierbintele context politico-militar din estul Ucrainei îi impun Federației Ruse să își concentreze toată atenția logistico - financiară pe această direcție. De aici reducerea suportului rus pentru regiunea separatistă din estul Republicii Moldova. În situația în care oficialii de la Kiev au denunțat acordul care permitea militarilor ruși din trupele de pacificare dislocate în mod legal pe râul Nistru, să tranziteze prin teritoriul ucrainean, contingent militar rus a ajuns să depindă teoretic de disponibilitatea oficialilor de la Chișinău de a le oferi posibilitatea de deplasare către Rusia. Această oportunitate a oferit oficialilor moldoveni o pârghie în plus în procesul de negocieri pentru reglementarea conflictului transnistrean. Ocazie care a fost folosită în mod corect de către vicepremierul, în exercițiu, Victor Osipov.
Într-un interviu apărut în ziarul „Kommersant”, domnul Osipov a spus că, „moldovenii nu au destule resurse pentru a se juca de-a războiul cu cei din regiunea transnistreană” și că „Moldova intenționează să ajute trupele ruse de menținere a păcii să ajungă în Transnistria”. În acest sens, vicepremierul moldovean a pledat pentru introducerea unui „mecanism de rotație” a militarilor ruși dislocați legal în regiunea transnistreană.
Restricția impusă de ucraineni verișorilor lor ruși a fost folosită de către domnul Osipov în interesul statului moldovean. Un mecanism clar de rotație a trupelor de pacificatori ruși dislocați pe malul Nistrului impune o claritate contabilicească asupra contingentului de pacificatori și ar scoate de pe agenda zilei riscul apariției în regiune a așa numiților omuleți verzi. În acest mod structurile de securitate ale statului moldovean ar cunoaște în amănunt cine sunt pacificatorii ruși de pe malul Nistrului. De la nume, la gradul militar și funcția îndeplinită. E ceva rău în asta? Nu cred. O contabilitate e mereu necesară.
Declarația domnului Osipov a fost interpretată de unii analiști politici de la Chișinău ca fiind un cuțit înfipt în spatele Ucrainei. Domnul Bogatu nota într-un text recent că vicepremierul Osipov și-a pierdut busola și nu știe pe ce lume se află. Domnul Bogatu a exagerat – vicepremierul moldovean știe unde se află și ce face. Drept consecință a disponibilității Chișinăului de a rezolva într-un mod civilizat dificultățile prin care trec pacificatorii ruși, vicepremierul Dimitrii Rogozin i-a cerut lui Șevciuk să renunțe la retorica agresivă la adresa Chișinăului. „Cu cât mai rapid se va trece la discuții constructive, cu atât mai multe rezultate pozitive vor simți locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului”, a menționat Rogozin.
Domnul Osipov nu este un clovn. Domnia sa beneficiază de consilierea unui aparat guvernamental care cunoaște foarte bine evoluția situației de pe segmentul transnistrean. George Balan și echipa lui sunt oficiali care știu realitățile din zonă mai bine decât apreciații lideri de opinie din Republica Moldova – aceste persoane nu își expun în public cunoștințele în domeniu, ele informează decidentul politic. De asta, declarațiile ministrului în exercițiu al reintegrării referitoare la blocarea de către vameșii din Ucraina a mărfurilor accizabile din/spre regiunea transnistreană dovedesc o cunoaștere pertinentă a situației de pe teren și dau dovadă de bună intenție. ”Din cauza situației din Ucraina, regiunea Odessa, în particular, acțiunile întreprinse de vameșii ucraineni sunt mai dure decât un control vamal ordinar. Înțeleg că aceste acțiuni trebuie să stopeze contrabanda de pe acest segment dar în nici un caz nu dorim ca aceste măsuri să-i îngrădească pe comercianții onești și comerțul privat. Ne dorim ca deciziile luate de Ucraina în raport cu regiunea transnistreană să fie consultate cu partea moldavă”, a spus domnul Osipov. Desigur, o explozie socială în regiunea transnistreană ar fi în defavoarea Chișinăului ori a regiunii Odessa.
Vicepremierul pentru integrare a spus că interesul Republicii Moldova este acela de a păstra pacea în regiune. E ceva rău în asta? Se știe că cel mai bun mijloc de păstrare a unui echilibru stabil pe Nistru ține de prevenirea posibilelor tensionări. Exact ceea ce a făcut domnia sa. „Chișinăul a optat pentru pace. Mai mult, Chișinăul nu dispune de resurse pentru a se juca de-a războiul. Interese în acest sens nu există nici la Tiraspol, pentru că și acolo există o criză economică și amenințarea unei explozii sociale. Cred că nu este nici în interesul Ucrainei, care își are propriile probleme în estul țării”, a subliniat în mod corect domnul Osipov.
Pe fundalul scăderii prețului la petrol, nici Moscova nu își dorește deschiderea unui conflict pe Nistru. Ar costa prea mult. Dacă și-ar fi dorit-o, o făcea. Scenariștii ruși și-au dorit în schimb destabilizarea în Odessa. Nu le-a reușit. Numirea lui Saakașvili în fruntea acestei regiuni a stricat toate aceste planuri. Dacă tensionările de pe sectorul moldo-ucrainean controlat de EUBAM vor fi rezolvate rapid, așa cum a dat de înțeles domnul Osipov, păstrarea status quo-ului actual ar fi aproape certă. Un status quo cât o pace.Tot e bine.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu