joi, 16 iulie 2015

LA KIEV SE CUNOAȘTE NUMELE VIITORULUI PRIM MINISTRU MOLDOVEAN. DE ASTA ȘI PRESIUNILE ASUPRA LUI FILAT



Pe 15 iulie, la o lună de la demisia guvernului Gaburici, tratativele pentru formarea unei noi coaliții majoritare în Parlamentul de la Chișinău au durat mai bine de  de sașe ore. La ședință au participat atât liderii PLDM, PDM și PL cât și alți demnitari de stat - Guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, ministrul finanțelor, Anantol Arapu, reprezentanți ai Procuraturii Generale și ai CNA. Potrivit surselor s-a discutat cu privire la starea de lucruri în domeniul finanțelor, a veniturilor și a cheltuielilor publice. Adică acolo unde lucrurile stau mai prost. 

După această rundă de negocieri, liderul PDM, Marian Lupu a spus că dialogul a fost unul bun dar că mai sunt divergențe. Liderul liberalilor moldoveni, Mihai Ghimpu a spus că s-a reușit obținerea unei radiografii a societății și a mulțumit Domnului că a plouat. Liderul PLDM, Vlad Filat a declarat că cele trei formațiuni politice sunt foarte aproape de semnarea acordului pentru constituirea unei coaliții pentru guvernare.

Jurnaliștii au observat că liderul liberalilor moldoveni era jovial, liderul democrat, sever iar cel al liberal-democraților, sobru și concis. Limbajul gesturilor transmitea destule semnale referitoare la modul în care au decurs tratativele.

La câteva minute după ce presa moldoveană a transmis știrea că cei trei lideri sunt aproape de semnarea unei noi coaliții de guvernare portalul realitatea.md relata despre faptul că nepotul liderului PLDM, Vlad Filat, și tatăl acestuia,Ion Rusu, au fost reținut de CNA pentru 72 de ore. Purtătorul de cuvânt al CNA, Angela Starinschi, declara că reținerea s-ar datora elucidării unor fraude care țin de cazul BEM.

La câteva ore de la reținere liderul PLDM a publicat pe rețelele de socializare următorul text : Nu vreau să dau calificări pentru această acțiune. Înțeleg contextul în care este făcută, la fel cum o înțeleg și mulți alții. De ce anume acum, când formarea noii Alianțe este pe ultima sută de metri?
Indiferent de aceste acțiuni, Moldova va avea o Alianță Pro-Europeană, bazată pe principii de corectitudine și cu un obiectiv clar de reformare a justiției, cu implicare Europeană directă. Sunt sigur că Ion și Vladimir Rusu, împreună cu colegii săi își vor demonstra nevinovăția. Voi depune toate eforturile ca cetățenii să afle despre adevăratele delapidări din sistemul bancar.”


Contextul la care se referea liderul liberal democrat ține de negocierile aflate în curs de desfășurare. Fostul prim-ministru Ion Sturza a fost mai tranșant și a spus că reținerea rudelor unor politicieni aflați în mijlocul tratativelor este o formă de intimidare. „Moldova se află în mijlocul unei mari furtuni! Furtuna perfectă! Așa ceva nu a existat niciodată în scurta noastră istorie ca stat independent. O combinație dintre o criză politică, economică, bugetară, fiscală, etica, bun simt și o criză geopolitică de o amploare, fără precedent – Ucraina, Grecia și implicit Uniunea Europeană”, nota pe pagina de Facebook fostul premier. moldovean.Domnul Sturza a subliniat în mod expres că “reținerea unor rude apropiate ale unor politicieni, în pline negocieri este o formă, fără de precedent, de intimidare psihică. Justițiarii nu trebuie să facă politică!”

În nota sa de pe rețelele de socializare liderul liberal democrat a întrebat cât se poate de corect - qui prodest? (Cui foloseste?). Cui folosește reținerea rudelor domniei sale? Să fie oare doar o coincidență faptul că acestea au fost reținute exact în fierbintele moment ale tratativelor pentru formarea viitorului cabinet de miniștrii și desemnarea primului ministru? Daca s-a ajuns la metodele folosite de Petru Lucinschi, care în anul 1998 l-a trimis pe generalul Alexei să o rețină pe Natalia Diacov (fiica președintelui de atunci al Parlamentului moldovean și președintele PDM, Dumitru Diacov) atunci bag mâna în foc și afirm că negocierile sunt foarte grele. Gestul justițiarilor de  la CNA vine să pună multă presiune asupra unuia dintre cei mai importanți participanți la aceste negocieri, singurul care poate pretinde la funcția de premier. Nici declarațiile făcute de procurorul general, domnul Gurin, la adresa liderilor PL nu au creat o stare comoda pentru desfășurarea acestor tratative. Cui i-ar folosi ca toate aceste convorbiri să aibă loc într-o stare de nervozitate și iritare? Să înțelegem că liberalii moldoveni nu sunt acceptați cu tot sufletul la negocieri? Să înțelegem că nici liberal-democratii nu sunt doriți? Să înțelegem că mai degrabă s-ar fi dorit o coaliție de stânga? Numărul deputaților PSRM, PCRM și PDM asigură pe deplin alegerea fără mari bătăi de cap a viitorului președinte moldovean. Doar în acest mod poate fi explicată instaurarea unei stări de nervozitate în cursul negocierilor. Nervozitatea și presiunea se aplică doar atunci când iți dorești ca răbdarea oponentului tău să crape iar rivalul să părăsească tratativele. Domnul Filat a anunțat că nu pleacă și că până la anunțarea semnării acordului au mai ramas câteva zile. 

De fapt este vorba despre altceva. E vorba despre modul de alegere al viitorului președinte al Republicii Moldova, de puterea reală pe care o va avea viitorul prim ministru și de repartiția ministerelor. De aici și divergențele pe care le pomenea domnul Marian Lupu. Domnul Ghimpu e mulțumit – de asta, jovial, l-a pomenit pe Dumnezeu – Partidului Liberal, care nu a obținut rezultate deosebite îi revin 34 la sută din ministere. Mult, foarte mult! Să presupun că ministerele care vor fi controlate de către liberali ar trebui să fie cedate de către liberal democrați? Partidul Democrat  controlând în viitor tot același număr pe care îl are în prezent? De aici severitatea afișată de liderul democraților moldoveni, domnul Lupu? Și că de asta se fac intimidările la adresa domnului Filat? Pentru ca să cedeze mai mult? La o adică chiar și funcția de premier?  Domnul Filat poate ceda un minister, două către liberali – cel al sănătății, al ecologiei – Partidul Democrat este obligat să facă același gest caritabil, dar funcția de premier liberal democrații nu o pot ceda, PLDM a câștigat cel mai mare număr de mandate în Parlament și în urma alegerilor locale are cel mai mare număr de primari.  

Nu pot trece cu vederea figura viitorului prim ministru. Va trebui să fie unul foarte puternic. El va fi cel care va trebui să reia relațiile Moldovei cu FMI și tot el va fi cel care va trebui să poarte negocieri sustenabile cu oficialii UE pentru reluarea finanțării din partea acestui organism. Tot el va fi cel care va trebui  să dea tonul reformelor. Adică va trebui să treacă prin foc și pară. Va trebui să taie în carne vie, va trebui să fie un om călit. Un om politic care să fie agreat atât de oficialii UE cât și de cei din Statele Unite ale Amercii. De ce America? Pentru că așa cum spunea ambasadorul Serebrian la Național FM, Europa se confruntă cu multe probleme interne, economice și de supremație. 

În fierbintele context geopolitic America și partenerul ei strategic în regiune, România, sunt singurele state pe care Moldova se poate baza. Simbolistica ascunsă a recentei vizite a doamnei Natalia Gherman la Kiev ține de întâlnirea neoficială pe care domnia sa a avut-o cu doamna Victoria Nuland. Care, pe data de 15 iulie s-a aflat la Kiev. La Kiev s-a decis déjà ca viitorul premier să fie un liberal democrat. Intimidările făcute de CNA la adresa domnului Filat nu au fost întâmplătoare. De asta îmi permit să întreb – ce se va întâmpla dacă americanii au pus cea mai mare miză pe liberal democrați?






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu