vineri, 12 ianuarie 2018

AMBASADORUL POPOV CONFIRMĂ EXISTENȚA UNUI PLAN DE DENIGRARE A LUI PLAHOTNIUC



Andrei Popov, ex-ambasador al Republicii Moldova în Austria, a declarat că i s-ar fi propus bani pentru a-l denigra pe președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc. Acest lucru se întâmpla în  septembrie 2015, când se afla la post în Viena. Popov a subliniat că a informat Serviciul de Informații și Securitate despre tentativa de mituire. Afirmațiile au fost făcut în emisiunea Ora Expertizei de la Jurnal TV. De aici.


Andrei Popov a renunţat în martie 2016 la mandatul de ambasador al Republicii Moldova în Austria şi tot atunci a părăsit rândurile Partidului Democrat din Moldova. Retragerea lui din această formațiune politică a fost motivată prin nemulţumirea față de managmentul politic al conducerii de partid. De aici.


Până în anul 2015, Partidul Democrat din Republica Moldova a fost perceput ca o formațiune politică de centru stânga și era luat în calcul la formarea unor coaliții politice de stânga, pro-ruse. Amintesc că, în anul 2010, conducerea Partidului Democrat a refuzat să participe la formarea unui guvern de stânga alături de Partidul Comuniștilor.


Devierea Partidului Democrat spre dreapta și participarea la formarea unei alianțe pentru integrarea europeană se datorează lui Vlad Plahotniuc. Tot liderul democraților moldoveni a fost cel care a făcut posibilă apariția legii anti-propagandă promulgată de președintele Parlamentului, Andrian Candu. Noile prevederi ale legii interzic difuzarea pe teritoriul Republicii Moldova a programelor informativ-analitice, știrile și emisiunile cu caracter militar ale posturilor din statele care nu fac parte din Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră, adică din Federația Rusă.


După anexarea Crimeii și începutul războiului hibrid al Rusiei împotriva Ucrainei, propaganda rusă a devenit  mult mai agresivă. Lipsa propagandei ruse în spațiul informațional moldovenesc poate micșora rezultatele electorale ale Partidului Socialiștilor. De aici și reacția nervoasă a oficialilor de la Ministerul rus de Externe de la Moscova care au spus că legea moldovenească ar discrimina în mod deschis presa rusă și reprezintă „un atac deschis al majorității parlamentare de la Chișinău la adresa Federației Ruse”. De aici.
 

Declarația făcută de Andrei Popov, că i s-au propus bani pentru a-l denigra pe Plahotniuc, confirmă existența unui plan mai vechi de denigrare a liderului Partidului Democrat. Campania anti-Plahotniuc se desfășoară și în prezent. Ea își are originea în cercuri apropiate de serviciile de securitate ruse. Plahotniuc a început să deranjeze atunci când a transformat Partidul Democrat într-un partid pro-european, scoțându-l din capcana centrismului politic.

Iritarea serviciilor ruse la adresa lui Plahotniuc a fost și mai mare în 2016, atunci când Procuratura Anticorupţie a demontat „landromatul rusesc” -  schema de spălare a banilor din Rusia prin intermediul băncilor moldovenești. Probabil asta a fost motivația tentativei de asasinare a liderului democrat, dejucată de către poliţiştii şi procurorii moldoveni împreună cu organele de drept din Ucraina. Sunt suficiente voci care afirmă că banii care se spălau prin băncile moldovene aparțineau serviciilor de securitate ruse. 


Nu știu care este rezultatul anchetei desfășurate de SIS în urma denunțului făcut de Andrei Popov în noiembrie 2015. Nu știu care sunt măsurile de protecție și securitate aplicate de ofițerii moldoveni. Probabil că ele există. La fel de probabil, presiunile la adresa Partidului Democrat vor continua. Nu aș fi surprins ca, într-un an electoral, să apară forme de hărțuire politică și la adresa miniștrilor din Cabinetul Filip. De asta, un îndemn la vigilență și înțelepciune este mai actual decât oricând.


Un comentariu:

  1. Popov se pare ca a povestit doar jumtate de adevar. Cealalta jumatate consta in faptul ca Popov a acceptat sa-l denigreze pe Plahotniuc si o face zi de zi cu Natalia Morari pe la TV8, post tv finantat din banii BEM.

    RăspundețiȘtergere