luni, 4 decembrie 2017

RUGĂCIUNILE PATRIARHULUI DANIEL ȘI AMÂNAREA ȘEDINȚEI COMUNE A GUVERNELOR ROMÂNIEI ȘI REPUBLICII MOLDOVA



Autoritățile de la București sunt vinovate de amânarea ședinței comune a celor două guverne. Mai corect spus ar fi confruntarea politică românească este cea care face ca relația București – Chișinău să fie la coada agendei politice românești. Chiar dacă a fost anunțată să se desfășoare în luna noiembrie, ședința comună a celor două guverne, a fost amânată pentru o durată nedeterminată. Amintesc că, la conferința „Excelență în business”, organizată de Camera Bilaterală de Comerț și Industrie Republica Moldova – România,  ambasadorul Republicii Moldova la București, Mihai Gribincea, anunța desfășurarea acestei ședințe. De aici.


O reuniune similară a celor două Guverne a avut loc în martie 2017 la Piatra Neamț, iar în luna iulie, premierul român Mihai Tudose a fost în vizită la Chișinău.


În cadrul celei de a doua întâlniri a celor două guverne ar fi trebuit să se discute despre prezența investițiilor românești în Republica Moldova și planificarea concretă a proiectelor de conexiune a Republicii Moldova la piața energetică din România.   


Întârzierea conectării Chișinăului la sistemul energetic român vine pe fundalul în care și conexiunea Republicii Moldova la rețeaua de gaz natural din România, prin gazoductul Iași-Ungheni, devene funcțională abia la începutul anului 2019. De aici.


În decembrie 2016, după aflarea rezultatului alegerilor parlamentare românești, atunci când PSD-ul a obținut cel mai bun scor obținut vreodată - 46,09% la Senat și 45,9% la Camera Deputaților – m-am așteptat ca relațiile dintre cele două guverne să ducă la construirea unei legături  ombilicale care să lege definitiv Republica Moldova de România. Din păcate, dincolo de ajutorul constant pe care România îl acordă Republicii Moldova din punct de vedere financiar, provocările  energetice cu care se confruntă Chișinăul oficial, n-au putut fi rezolvate.



M-am așteptat ca, după investirea noului guvern al României, al PSD-ului, să asistăm la o schimbare de filozofie pe relația București-Chișinău. Nu s-a întâmplat. La Palatul Victoria, acolo unde ar fi trebuit să apară centrul de gestionare al relațiilor București-Chișinău, nu a fost creat un Birou pentru Relațiile cu Republica Moldova, în subordinea directă a premierului României. Nici la Cotroceni nu a apărut așa ceva.  


Această lipsă de reacție pro-activă a autorităților române pe relația București - Chișinău este veche. Unii comentatori afirmă că tărăgănarea aceasta s-ar datora și politicienilor moldoveni. Au și ei dreptate, pe timpul președintelui Voronin am asistat la așa ceva. Dar, la un an de la alegerile parlamentare din România și preluarea puterii de către social democrații români, observ că dosarul” moldovenesc a căzut victimă confruntării politice dintre Palatul Cotroceni și Palatul Victoria. Contestarea puterii politice deținute de către PSD, a făcut ca echipa Iohannis (PNL și aliații săi parlamentari) să pună sub semnul întrebării și o serie de inițiative ale guvernului PSD referitoare la Republica Moldova. Acest lucru se întâmplă în contradicție cu apelul la consens pe Moldova, făcut de președintele Iohannis, pe 21 decembrie 2014, la discursul de inaugurare. De aici.


La summit-ul Parteneriatului Estic de la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis, a spus că integarea europeană a Republicii Moldova nu poate fi făcută printr-o „scurtătură”. O declarație politică prin care se sugerează public că România nu are pretenții unioniste. Doar că interconexiunea energetică dintre România și Republica Moldova nu înseamnă neapărat unirea. Probabil, președintele României uită că în planul de acțiune pentru Republica Moldova, pe care domnia sa l-a discutat la CSAT, sunt prevăzute și lucruri.


Contestarea proiectelor guvernamentale românești referitoare la Republica Moldova, pierderea consensului politic românesc față de Chișinăul oficial, trimit declarațiile oficialilor români făcute de Ziua Națională a României în zona propagandei patriotarde. 


Dacă nu sunt urmate de fapte concrete, discursurile politicienilor români față de Basarabia, au valoarea unei cepe degerate. O știu și ei. Dar mai speră ca rugăciunile făcute la Moscova de Patriarhului Daniel i-ar putea ajuta.


Federația Rusă se pregătește să redevină un stat care vrea să aibă influență internațională prin puterea ei militară. La Moscova, președintele Putin a ordonat trecerea industriei de armament ruse la producția de război. De asta, izbucnirea unui conflict în imediata apropiere a frontierelor statului român nu ar fi surprinzătoare. Din acest motiv evoluțiile negocierilor pentru rezolvarea diferendumului transnistrean, puse sub semnul întrebării de unii, capătă aspecte pozitive. Sunt fapte, mai puține vorbe.

Post Scriptum 

Comentatorul politic al powerpolitics.ro, Gabriela Ioniță face, pe Facebook un apel către premierul român. Iată-l: 

Mihai Tudose, poate vă reveniți în fire și pe 24 ianuarie 2018 vă înființați cu arme și bagaje (adică miniștri, remaniabili sau nu) la Chișinău. Cu un stop over la #Iași, pe care de asemenea l-ați jignit de două ori anul acesta - în martie, (când ați organizat complet ilogic ședința comună România / Rep Moldova la Piatra Neamț) și în noiembrie când ați anulat ședința de guvern arondată evenimentelor dedicate aniversării #Centenarului. Deci, ne revenim un pic?

Gabriela Ioniță are dreptate. Autoritățile române ar trebui să ajungă la un consens ce ține de Republica Moldova și să treacă de la vorbe, la fapte concrete. Cât nu e prea târziu.

Un comentariu:

  1. NU SE INTELEG D-LE NICHITUS!!! MOLDOVENII D-TALE O INTORC CA LA PLOIESTI!!! CINE A FOST DIN R. MOLDOVA LA ZIUA NATIONALA a ROMANIEI ANUL ACESTA????NUMAI, MINISTRUL APARARII!!! trebuie sa va dea de GANDIT!!! ROMANIA , PANA LA URMA, nu are nici o GRABA!!!! daca R. Moldova are DURERII atunci sa insiste si sa INTRODUCA ----LIMBA ROMANA--- in constitutie si APOI se REZOLVA!!! PAI FACEM SI NOI CA UE ca in Moldova altfel nu merge!!! la MUNCA si vedeti ca in scoli se TRAGE TARE DUR PE STATALITATEA MOLDOVEI!!! ATENTIE!!!! toate au o limta!! noi TRIMITEM PRIMARII SI BANII MULTI SA VA FACEM GRADINITE FRUMOASE SI OBIECTIVE CULTURAL ARTISTICE si CHISINAUL NICI NU SCRIE CINE REPARA ACESTE OBIECTIVE PTR. FAPTUL CA---- CUMPARATI SI VOI BASARABENI O TABLA ELECTRONICA??? nu tine si aici TOATE PARTIDELE DIN ROMANIA AU ACEEASI PARERE:BASARANIA ESTE ROMANEASCA INDIFERENT CA NE UNIM SAU NU!!!!11

    RăspundețiȘtergere