miercuri, 6 decembrie 2017

CUM A FOST FOLOSITĂ PRESA “INDEPENDENTĂ” DE FSB



O privire aruncată peste acea parte a presei moldovene, care se pare că se află în siajul opoziției extra-parlamentare, Jurnal TV, TV 8, Pro TV și portalurile informaționale afiliate, arată că ea a mediatizat intens declarațiile lui Vitalie Proca. Declarații care s-au dovedit a fi departe de adevăr – victima, Gherman Gorbunțov a declarat că s-a întâlnit cu Vlad Plahotniuc și este convins că liderul PDM nu este autorul moral al acestei tentative de asasinat. Din contra, Gorbunțov l-a indicat pe omul de afaceri Renato Usatâi ca fiind cel care a comandat asasinatul.


Puțini jurnaliști moldoveni au fost atenți la declarația făcută de procurorul Vitalie Busuioc referitoare la cazul Gorbunțov. Acesta a declarat că extrădarea lui Proca în România are o condiționare, aceea de a nu fi învinuit pentru tentativa de asasinare a lui Gorbunțov. Proca își ispășește pedeapsa cu închisoare în România pentru o crimă comisă pe teritoriul statului român, alta decât cea înfăptuită în Marea Britanie.


Chiar dacă autorităţile române şi ruse nu le-au permis procurorilor moldoveni să îl audieze pe Proca în calitate de învinuit în cazul Gorbunțov, Procuratura Republicii Moldova are suficiente probe din care reiese faptul că omul de afaceri Renato Usatâi, care se ascunde de justiția moldoveană, a transmis o sută de mii de euro familiei lui Vitalie Proca, pentru a da declaraţii false în interviuri sau organelor oficiale. 


Lucrurile sunt clare: Renato Usatâi este cel care a comandat moartea bancherului rus. O spune victima, o spune și organizatorul crimei, Ion Druță. Proca recunoaște că a apăsat pe trăgaci. Și o face cu seninătate – este protejat de condiționalitatea extrădării din Federația Rusă în România: să fie condamnat doar pentru crima săvârșită pe teritoriul statului român. Acest lucru s-a întâmplat, deci poate să spună orice.



Povestea spusă de Proca a fost/este la îndemâna anti-europenilor, anti-românilor și pro-rușilor. O poveste care s-a făcut în scop politic pentru denigrarea formațiunii politice care deține puterea în Republica Moldova și face pași concreți pentru venirea investițiilor românești și europenizarea statului moldovean. În presa moldavă au existat suficiente și informate voci care au spus public că Usatâi este protejat de serviciile speciale ruse. Nu au fost crezute. Au existat voci, la fel de bine informate care au confirmat faptul că reținerea lui Platon de către serviciul ucrainean de informații s-a făcut pentru că el a contribuit la spălarea banilor folosiți de către serviciile inteligente rusești. Nu au fost crezuți.


Mânate de senzațional, probabil și de interesul finanțatorilor, toate aceste instituții media au căzut în capcana întinsă de Usatâi, la indicația serviciilor de inteligență ruse. Tirajarea mărturiilor false făcute de Proca demonstrează cât de ușor penetrează FSB-ul în mediile de informare din Republica Moldova. Și arată cât de slab pregătiți sunt unii jurnaliști moldoveni. Era la mintea cocoșului că FSB-ul executa o acțiune de penetrare a spațiului informațional moldovenesc. 


Adversitatea față de Plahotniuc, una atent indusă de coloana a cincea existentă în Moldova, a făcut ca jurnaliști importanți să cadă în această capcană. Natalia Morari ori Lorena Bogza au făcut-o. Probabil e vorba și de naivitate, dar acest lucru nu se referă la Natalia Morari, care ne cerea insistent să nu fim bolnavi și să nu îl votăm pe Chirtoacă. 


Cum arată imaginea acestor instituții media după ce FSB-ul s-a folosit de ei? Este ori nu, șifonată urât? Dar cum arată imaginea lui Mihai Ghimpu ori Maia Sandu care exaltau tainic la declarațiile făcute de Proca? Nu au devenit ei complici inocenți și naivi ai serviciilor speciale ruse și a lui Usatii? Întreb pentru SRI. Ca să nu fie prins pe picor greșit.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu