vineri, 22 decembrie 2017

CE FEL DE REVOLUȚIE VREA SĂ FACĂ PREȘEDINTELE DODONFondul Monetar Internațional a aprobat împrumutul a 22,2 de milioane de dolari pentru Republica Moldova. Banii au fost acordați după ce experții au avizat pozitiv un raport referitor la îndeplinirea de către Cabinetul Filip a angajamentelor pe care le are cu această instituție internațională. Ce înseamnă asta? Două lucruri: că există suport financiar internațional pentru Moldova și că echipa condusă de Pavel Filip realizează reformele convenite cu FMI. 

E de bine și nu prea. Explic. Banii vin ca suport bugetar și vor fi direcționați spre nevoile sociale ale cetățenilor. Lucru bun. Mai complicat este însă că Guvernul va trebui să continue să facă toate reformele asumate și în anul care vine, un an electoral. Toate aceste schimbări, necesare desigur, vor trezi nemulțumire. Orice modificare de ritm crează supărări.

Incomoditățile acestor schimbării vor fi folosite electoral de echipa președintelui Dodon. Acesta este motivul acceptării cu  seninătate a viitoarei suspendări din funcție. Șeful statului moldovean a întors deja către Parlament legea anti-propagandă și a anunțat că nu va promulga legea de numire a noilor membrii ai guvernului. Mai bine să fiu suspendat pe cinci minute, decât să numesc hoți și bandiți în funcții de miniștri”, a spus Igor Dodon. 

Candidaturile propuse de coaliția de guvernare au trezit surprindere - nimeni nu s-a așteptat ca Partidul Democrat să renunțe la miniștrii devotați pentru a numi niște tehnocrați.  Umirea s-a văzut și pe chipul lui Dodon, el a spus că printre cei nominalizați sunt și mulți profesioniști dar, nu va legaliza aceste numiri.

Banii care vin de la FMI nu sunt singurii. Anul viitor, în primăvară, vor venii și banii oferiți de Uniunea Europeană în calitate de sprijin macro economic. Despre asta a anunțat Johanes Hahn la începutul lunii decembrie. Tot el a fost cel care a sesizat pericolul reformelor în ani electorali. „Anii electorali sunt foarte dificili. Uneori duc la încetinirea ritmului reformelor, alteori pot să le stimuleze. Așa sau altfel, vom semna un memorandum cu reprezentantul Guvernului Republicii Moldova pentru ca în primul trimestru al anului 2018, suportul financiar să ajungă în Moldova. Banii următorii vor ajunge la Chișinău în funcție de progresele pe care le va face Moldova”, a spus comisarul european. Uniunea Europeană va acorda guvernului Filip o sută de milioane de euro. Acești bani vor fi acordați în tranșe egale, în funcție de progresele pe care le va avea guvernul moldovean în realizarea a 28 de condiționalități înaintate de Bruxelles. Schimbările se referă la guvernanța publică, combaterea corupției, în sectorul energetic și mediul de afaceri.

Banii care vin în Moldova au un preț. Cel al schimbărilor. Schimbările pot fi bune, sau mai puțin. Fostul președinte al socialiștilor moldoveni, Igor Dodon, așteaptă să exploateze electoral nemulțumirea populației față de schimbările cerute de Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional. El a spus că, „Partidul Socialiștilor are două căi: să facem revoluție sau să organizăm alegeri anticipate”. 

Nu cred că există modalități pentru a declanșa alegeri anticipate. Igor Dodon va fi suspendat pentru a doua oară și legile vor fi promulgate. Contează mai puțin când se va întâmpla asta, până la 6 ianuarie, ori după. Important este anunțul făcut de șeful statului moldovean că socialiștii vor să facă revoluție. Asta presupune că și Moscova își va băga nasul. Nu-i de bine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu