sâmbătă, 18 noiembrie 2017

MOȘTENIREA LUI FILAT



Observatorii vieții politice moldovenești ar trebui să își aducă aminte de 6 septembrie 2015. Este data apariției, de facto, a Partidului Platforma pentru Demnitate și Adevăr. Atunci, Vlad Filat împreună cu Victor Țopa și Andrei Năstase au adus în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău 40 de mii de protestari, unde au cerut demisia Cabinetului Streleț, venirea DNA la Chișinău și alegeri anticipate. Se întâmpla la aproape un an de la parlamentarele din 30 noiembrie 2014.

Colaborarea dintre PLDM-ul condus de Filat și Platforma Civică pentru Dreptate și Adevăr a fost una care s-a dorit a fi secretă. Jurnaliștii moldoveni  au făcut public acest lucru, au publicat dovezi, dar nu au fost crezuți. De aici.

Era de necrezut să crezi că PLDM-ul, formațiunea politică care deținea funcția de prim-ministru și-ar fi dorit căderea guvernului. Imposibil, dar adevărat!

Încă din septembrie 2014, deputatul liberal democrat Veaceslav Ioniță a atenționat că aproximativ 10 miliarde de lei moldovenești au ieșit din Republica Moldova în acel an. Pe parcursul anul 2015 el a demonstrat că din Banca de Economii au fost retrași, prin scheme frauduloase, 120 de milioane de lei - bani care au fost folosiți în campania electorală din 2014, fie pentru îmbogățirea unor persoane apropiate de liberal democrați. Demascările făcute de Veaceslav Ioniță l-au îngrijorat pe Filat.  Care a reacționat și a fost nevoit să se gândească la măsuri de siguranță. 

Căderea Cabinetului Streleț și declanșarea alegerilor anticipate ar fi ascuns urmele fraudelor comise de liderii PLDM în sectorul bancar. Tocmai acesta a fost motivul pentru care Filat l-a sacrificat pe Chiril Gaburici după ce l-a impus să semneze o scrisoare prin care se cerea demisia conducerii Procuraturii Generale și a Băncii Naționale. Ascunderea adevărului despre creditele neperformante folosite de camarila liberal democrată au dus mai târziu și la demiterea lui Valeriu Streleț. 

Dacă, în septembrie 2015, planul de declanșare al alegerilor anticipate reușea, Vlad Filat scăpa de arest. Nu i-a reușit. Pe 18 octombrie 2015, i-a fost ridicată imunitatea parlamentară și a fost reținut în izolatorul CNA. Mai târziu o instanță de judecată îl condamnă la închisoare. 

În prezent, oricât și-ar dori, fostul ministru al Educației și membrul PLDM, Maia Sandu, actualmente președinte al Partidului Acțiune și Solidaritate, (cotat pe locul doi în sondaje la capitolul încredere) nu se poate despărți de fosta camarilă liberal democrată.  Andrei Năstase știe că Maia Sandu a fost la curent cu planurile lui Vlad Filat. Ăsta e motivul real pentru care Năstase forțează o alianță electorală cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 

Moștenirea politică a lui Filat este în prezent împărțită între Andrei Năstase și Maia Sandu. O zestre care se bazează pe tainica înțelegere dintre Vlad Filat și Victor Țopa. Foarte periculoasă avere.


6 comentarii:

  1. Mai ai d. Mincinos sa o pupi in fund pe Maia Sandu? Sau asta iti face mare placere? Oare nu intelegeti ca, electoratul ei stie sa citeasca? Oare nu intelegeti ca, tactica de desfaimare este total nereusita? Daca sa punem pe cintar vinovatia ei pentru haos-ul din tara ar fi minima...De furtul miliardului trebuie sa raspunda nu un ministru al Educatie, ci presedintele BNM, presedintele parlamentului, premier-ul tarii, CNA, si alte oameni sau organe ce au instrumente sigure. Sa va aduc aminte cine sunt acesti oameni? CANDU, LEANCA, DRAGUTANU....Unde sunt ei acum? Conduc tara...Si vii tu si ne spui ca Sandu e vinovata...Tu ne ai de prosti?

    RăspundețiȘtergere
  2. E de necrezut să crezi că PLDM-ul, formațiunea politică care l-a avut pe Strelet prim-ministru și-ar fi dorit căderea guvernului condus de el. E impsibil sa crezi ca Maia nu a stiut de planurile lui Filat. Ca doar era o simpla ministra a educatiei. Imposibil, nu-i asa, dar adevărat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dvs. vorbiti ipotetic...Hai sa vorbim de fapte exacte: Cine trebuie sa asigure securitatea financiara a tarii, inclusiv a furturilor precum cazul BEM? Eu nu sunt expert, luminati-ma! Poate, intradevar, gresesc...

      Ștergere
    2. Cebotari nu te fa dus cu pluta. Mai tii minte ca Filea vroia sa controleze tot?

      Ștergere
  3. ca de obicei - am ris cu pofta - merci mult

    RăspundețiȘtergere