luni, 11 septembrie 2017

CONGRESUL PAS ȘI DE CE A PIERDUT MAIA PREZIDENȚIALELECel mai transparent partid din Republica Moldova, Partidul Acțiune și Solidaritate, e atât de transparent încât interzice presei incomode accesul la cel de al doilea congres al său. Comportamentul Maiei Sandu față de mediile de informare care-i sunt incomode este  segraționist, modul în care politicianul moldovean a împărțit presa dintre Prut și Nistru dovedește că se teme de presa deranjantă și care nu-i intră în grații. Mă întreb, oare cum s-ar comporta Maia Sandu cu presa română - aia care nu-i este loială și care știe unde să înfingă colții?


Echipa de filmare a postului de televiziune Prime TV nu a fost acceptată la cel de-al doilea Congres al Partidului Acțiune și Solidaritate, desfășurat pe 10 septembrie. Deci jurnaliștilor le-a fost îngrădit accesul la informație. Maia Sandu a motivat gestul afirmând că, Prime TV ar fi trimis prea târziu solicitarea de acreditare la eveniment, ea a subliniat însă că Prime TV nu ar fi o instituţie de presă. "Presa a fost informată să trimită înainte de eveniment o solicitare de acreditare, am examinat aceste solicitări, le-am aprobat conform unor reguli. Televiziunea Prime TV este o televiziune de propagandă, nu se  conformă regulilor noastre", a spus liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate.

Secretarul general al PAS, Igor Grosu, a confirmat că nu a trimis invitații pentru acreditare la congres către Prime TV. "Nu v-am trimis invitaţii, (de acreditare n.a.) sunteţi atât de toxici că puteţi să trucaţi ori şi ce". De aici. 


Președintele PAS repetă acțiunile mai vechi ale lui Vlad Filat față de presa din Republica Moldova: la conferințele de presă ale PLDM, fostul președinte formațiunii dispunea ca reprezentanții presei moldovene să fie împărțiți pe criterii politice, cei loiali – în dreapta, cei dificili – în stânga. La timpul său, gestul făcut de Vlad Filat a trezit critică și nedumerire în rândul comunității jurnaliștilor moldoveni. 


Sunt curios să urmăresc opinia organizațiilor de media față de actualul gest al liderului PAS.  Sunt curios să văd care va fi reacția comunității diplomatice din Republica Moldova față de îngrădirea accesului la informație de către liderii PAS. Repet, formațiunea politică care are pretenția de a fi lider în transparență, un partid care susține că funcționează după normele democrației europene interzice unei organizații de presă accesul la lucrările celui de al doilea congres al său. Acesta să fie modul în care Maia Sandu și echipa ei îi învață pe moldoveni democrația de tip european? Acestea sunt normele de europenitate ale PAS? 


Dincolo de împărțirea în jurnaliști "buni" sau "răi" făcută de Maia Sandu, interzicerea Prime TV la congresul PAS dă dovadă de segraționism etnic. Explic. Prime TV este televiziunea care retransmite în spațiul audiovizual moldovenesc emisiunile principalului post de televiziune din Federația Rusă, Pervâi Canal. În clasamentele de audiență din Republica Moldova. emisiunile Pervâi Canal se află pe primul loc, fiind urmărite de populația vorbitoare de limbă rusă, și nu numai, care locuiește între Prut și Nistru. La rândul lor, buletinele de știri ale Prime TV, în limba rusă și română, se află pe locuri fruntașe în aceste clasamente.

A refuza acreditarea Prime TV la importantul eveniment politic organizat de PAS înseamnă neglijarea conștientă a unui număr important de cetățeni moldoveni. Probabil, Maia Sandu știe că această categorie de cetățeni l-a ales pe Igor Dodon la prezidențialele din 2016, dar asta nu înseamnă că pentru acest vot ei ar trebui pedepsiți și că, pe viitor, votul lor nu ar fi important ori că el nu contează. Echipa de comunicare a Maiei Sandu calcă pe aceiași veche greblă, desconsideră electoratul alolingv din Republica Moldova și îl lasă pradă discursurilor care exploatează nostalgiile sovietice fără a propune altceva în loc. Acesta este motivul real pentru care Maia Sandu a pierdut în fața lui Dodon.   


Segregaționismul etnic de care dă dovadă Maia Sandu, lipsa unui mesaj dedicat electoratului alolingv, desconsiderarea și clasificarea lui în cetățeni de categoria a doua, face ca acest electorat să rămână captiv discursurilor socialiștilor moldoveni și ale președintelui Dodon.


Neacreditarea Prime TV la congresul PAS este o neglijare conștientă a cetățenilor alolingvi din Republica Moldova. Această exlcudere conștientă, a unei părți din populația Republicii Moldova, cea vorbitoare de alte limbi decât cea română, din procesele politice care se desfășoară între Prut și Nistru, se numește segregare politică pe baze etnice. Adică discriminarea unei populații minoritare. Maia Sandu se dorește a fi mai catolică decât Papa de la Roma, pentru asta a pierdut prezidențialele. 

FOTO - UNIMEDIA, rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din 30 octombrie 2016

În raioanele în care Maia Sandu a câștigat se vorbește preponderent în limba română.

4 comentarii:

 1. Si bine a facut. Maia nu neglijeaza cetatneii alolingvi,ci neghiobia Prime TV-lui

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. MOLDOVENII NU accepta un presedinte femeie, suntem traditionalisti si vechi. Sunt multe partide partide pro europene si vor pierde urmatoarele alegeri in favoarea celor 3-4 partide pro rusia.

   Ștergere
 2. Nu te strofoca prea tare, nene Nichitus ! Populatiile ”alolingve” de care faci vorbire îsi vor primi portii mari si f. amare ale realitatii fantasmagorice in care își balacaresc ...sperantele de peste 26 de ani in RSS MOLDOVENEASCA. Din pacate aceleasi portii f amare le vor înghiti si ...așa zișii romani basarabeni !Dimpreuna cu guvernul ”lor” si cu toate statalismele de care sunt animati subteran fara de leac.Dupa cate se vede.
  Cat de curand, cam de prin octombrie a.c. degringolada generala in care se afla (culmea!) toata Planeta Pamant nu o va mai putea nimeni, nici nega, nici stopa !Scadentele unor acumulari de erori istorice datorate incheierii in coada de peste si de lectii neînvățate ale interbelicului mondial bat cu pumnii la toate portile.Maia si PAS a cazut si ea in plasa acelorasi sperante desarte de...”reabilitari” a ceea ce nu se mai poate reabilita.NICI de PD si Plahotniuc , nici de DODON si partidul lui . Anul 2018,așadar, nu va fi nici ”anul Unirii/Reunirii”, nici al ESTULUI ,nici al Vestului!Va fi anul... tuturor posibiliatilor si al scrâșnetului de măsele !Nici al Rusiei, nici al UE si, poate, nici al SUA! Cu siguranta te vei/mă vei întreba dacă si al RO .Paradoxal,în toata canavaua din jur, și chiar din interiorul ei, regasesc posibilitati care plaseaza Ro intr-o situatie f f buna ! De putine ori in istoria ei tanara ca statalitate a avut ocazii mai bune de a fi ea insasi in tot ce întreprinde in favoarea interesului ei. Treaba dumitale cum ”vezi” si cum ”interpretezi”, ce argumente ai putea aduce sau nu la ce îti expun cu toata sinceritatea. Asa ca, până una alta, te invit sa privesti cu atentie ce se intâmpla exact in seara asta la CONSILIUL de SECURITATE ONU! Si cum se va pozitiona RO !! Cu totul si cu totul DEMOCRATIC !!Dar poti sa tragi cu ochiul si... cu folosul aferent si la ”rezultatele” alegerilor din RUSIA!! Cele din Germania vor fi abia peste doua saptamani.
  HAI, NOROC si LA MAI MULTE de văzut!

  RăspundețiȘtergere
 3. Good point, Monu Costan. Felicitari pentru privirea larga, deci si cuprinzatoare. Ochi de Soim ori Old Surehand?

  RăspundețiȘtergere