miercuri, 28 iunie 2017

CE A CĂUTAT PLAHOTNIUC LA WASHINGTON – IATĂ RĂSPUNSULObservatorii vieții politice din Republica Moldova, interni sau externi, au trecut cu vederea relansarea Dialogului Strategic moldo-american. Pe 23 iunie 2017, aflată într-o vizită oficială la Chișinău, unde s-a întâlnit cu ministrul moldovean de externe Andrei Galbur, Bridget Brink, Asistentul Adjunct al Secretarului de Stat al Statelor Unite ale Americii pentru Afaceri Europene și Eurasiatice, a declarat că apreciază rezultatele de până acum ale Dialogului Strategic lansat în martie 2014.  

Partenerii acestui dialog, Statele Unite și Moldova, s-au angajat să continue extinderea şi aprofundarea parteneriatului strategic în patru domenii cheie – democraţia şi buna guvernare, inclusiv pe dimensiunea combaterii corupţiei, independenţa energetică, dezvoltarea economică şi financiară, cooperarea în materie de securitate. De aici.

În urma acestei vizite, jurnaliștii moldoveni au reținut doar aprecierea oficialului american potivit căreia Moldova este îndemnată să respecte opinia Comisiei de la Veneția privind inițiativa schimbării sistemului de vot. Doar că, la întâlnirea avută cu președintele Parlamentului moldovean, Andrian Candu, doamna Brink, a primit semnalul potrivit căruia Chișinăul oficial  va merge înainte cu planul introducerii sistemului de vot mixt și că va ține seama doar de recomandările de natură tehnico-juridice oferite de experții Comisiei de la Veneția.

Răspunsul oficialilor americani nu a întârziat să apară: pe 27 iunie, Guvernul Statelor Unite ale Americii a decis să acorde Republicii Moldova o asistenţă financiară suplimentară, în valoare de 4,1 milioane dolari SUA. Ajutorul american vine prin intermediul programului „Controlul drogurilor şi aplicarea normelor de drept”, și este îndreptat spre promovarea supremaţiei legii în Republica Moldova. De aici.

Probabil nu este întâmplător faptul că, după ședința săptămânală a liderilor Partidului Democrat din Moldova, președintele acestei formațiuni politice, Vlad Plahotniuc, a anunțat că,  în scurt timp, Guvernul moldovean își va prezenta noile sale priorități. În acest plan de acţiuni vor fi incluse: a)votarea în Parlament şi implementarea legii cu privire la reforma Guvernului; b)asigurarea funcţionării Agenţiei de Servicii Publice care va uni cinci instituţii şi va reduce tarifele pentru serviciile prestate cetăţenilor; c)asigurarea funcţionării Agenţiei Naţionale de Integritate şi Agenţiei Naţionale de Soluţionare a Contestaţiilor în sectorul achiziţiilor publice; d)asigurarea funcţionalităţii unui Oficiu de recuperare a activelor care va aduce în bugetul statului averile confiscate prin justiţie de la persoanele condamnate; e)asigurarea transparenţei întreprinderilor de stat şi municipale. Liderul PDM a spus că planul de acţiuni va fi prezentat şi partenerilor externi. Ca şi ei să cunoască modul în care se fac reformele în Moldova. De aici.
 
Nu e deloc surprinzător faptul că noile priorități ale Cabinetului de Miniștri includ măsuri care vin în sprijinul susținerii supremației legii. Reținerea judecătorului Melniciuc, a ex-procurorului general Valeriu Balaban ori a ex-viceministrului MAI, Veaceslav Ceban, sunt semnele continuării procesului de deparatizare a statului. 

Cu siguranță, doamna Brink, a transmis Departamentului de Stat intenția oficialilor moldoveni de a modifica sistemul electoral din Republica Moldova. Dacă oficialii americani erau reticenți la această intenție nu ofereau ultimul suport de grant. Atenție, cei 4,1 milioane de dolari reprezintă o asistenţă financiară nerambursabilă. Singura datorie a Chișinăului fiind consolidarea supremației legii și respectarea regulilor  democratice.

La Chișinău, adjunctul pentru Afaceri Europene al Secretarului de Stat al Statelor Unite a declarat că, imediat după relansarea Dialogului Stategic între Moldova și Statele Unite, grupurile de lucru vor dezvolta şi vor lansa noi propuneri de proiecte şi activităţi prezente în priorităţile moldo-americane. Desigur este vorba și de acțiuni care vin spre consolidarea capacității de apărare și securitate a Republicii Moldova. 

Cele patru milioane de doalri oferite de Statele Unite fac parte dintr-un program mai amplu pe care îl dezvoltă și NATO , de construire a integrității, (Building Integrity Programme) și are drept scop lupta anticorupţie şi sporirea eficienţei administrării în domeniul apărării şi securităţii statului moldovean.

În luna mai, presa de la Chișinău se întreba ce caută Plahotniuc, în Statele Unite ale Americii? Relansarea Dialogului Stategic moldo-american este răspunsul la această întrebare.

În mai, liderul PDM le-a prezentat interlocutorilor americani progresele făcute de oficialii moldoveni și a accentuat disponibilitatea guvernării de la Chișinău de a întări colaborarea Statele Unite și Uniunea Europeană. Era un semnal transmis la Washington, de decidentul politic al zilei. Domnul Plahotniuc arăta atunci /arată și acum, că anume el este cel cu care SUA poate dialoga și nu președintele Igor Dodon. Semnalul din luna mai a fost înțeles, la o lună distanță, Dialogul Strategic moldo- american a fost reluat. Semn că Moldova se transformă într-un partener de nădejde al Statelor Unite. Altceva nici nu era/nu e posibil.

10 comentarii:

 1. Care realizari domnule? Care? Faceti un Top 10. Real. In cifre...
  Am impresia ca, locuim in tari diferite...

  RăspundețiȘtergere
 2. Care realizari domnule? Care? Faceti un Top 10. Real. In cifre...
  Am impresia ca, locuim in tari diferite...

  RăspundețiȘtergere
 3. Nichitus,tu chiar zbori prin nori? Cat se poate sa-i lustruiesti pantofii oligarhului?

  RăspundețiȘtergere
 4. Nichitus,tu chiar zbori prin nori? Cat se poate sa-i lustruiesti pantofii oligarhului?

  RăspundețiȘtergere
 5. Nichitus e un catelus platit de Plaha, cand Plaha da comanda Nichitus se apuca de latrat.

  RăspundețiȘtergere
 6. tavarici Nikitus
  Fata de romani explodezi exact ca renegatul dodon.
  Deaceia te faci ca nu stii ce s-a intamplat la 28 iunie 1940, ziua raptului kriminal al basarabiei de catre kremlin. Ne asteptam sa faci un &rticol pe acest subiect impreuna cu Kandu, dodon, primul ministru, voronin,

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. TUN sau PUN? :):tiu ce s-a ]nt]mplat pe 28 iunie 1940 - Carol II-lea a decis sa retraga Armata Romaniei din Basarabia fara sa traga nici un glonte. În discursul la Congresul PUN, Traian Băsescu a adus aminte de asta spunand că, apariția acestei formațiuni politice unioniste are loc în preajma zilei de 28 iunie, ziua ocupării Basarabiei de către Uniunea Sovietică, iar acest lucru nu este întâmplător. Suna frumos si da bine la public. :)

   Mai stiu insa ca,ziua de 28 iunie mai înseamnă ziua câștigării celui de al treilea mandat la primăria Chișinău pentru Dorin Chirtoacă. În 2015, locuitorii capitalei moldovene s-au mobilizat și, la mustață, cu o diferență de 21 de mii voturi i-au acordat vot de încredere lui Chirtoacă. Pentru candidatul Partidului Socialist, Zinaida Greceanâi, au votat 141.929 de cetățeni.

   Ștergere
  2. Nene Nichitusule !
   Pai , daca tot ne inviti sa-ti raspundem, atunci, hai sa o facem ! Ce bine m-ai stii, mataluță, istoria României ! În Bacăul dumitale , unde ti-ai dat...bacul, se stie,cred, absolut sigur ,mult mai exact si mai multe lucruri despre ”CEDAREA BASARABIEI”!! Teza neo-comunist ceausista promovata insistent de istoriografii lui , era o teză voluntar gresita !! Credeau, el si ciracii lui intr-ale istoriei noastre falsificate patriotic- CICĂ! - CEDAREA ar fi fost o mare crimă față de ”boborul ” român ! Fals , cât se poate de fals ! Moara comunistă o macina si acum si umple cu tărâțe mintile multor basarabeni... PATRIHOȚI și iubitori de independența si statalitate molotoveneasca (vezi ...ideologia DODONULUI ) ! De fapt , asta și uneste pe comunistii de ieri cu cei de azi, pripășiți prin coclaurii României ! Susții ,în fond ,ce ai retinut din manualul de istorie ceaușist românesc tocit pentru bacul ce ti l-ai dat în Bacau!? TE INTREB: Ai citit memoriile lui Carol al II-lea? Ai parcurs măcar vreunul din manualele alternative de istorie dupa care se dă BACUL ACUM la ...BACĂU ? Cât despre alte lucrări istorice , se vede de la o poștă că nu ai habar ! Dar iti permiti in schimb sa hulesti, să propagi minciuni si falsuri !!! Pe seama cui? Păi, sigur că da ! SIGUR CĂ DA! PE ROMANI SI ROMANIA , pe lașii de români, burjui și fricoși , care au trădat pe ...basarabeni !! NUMAI că acel ”singur glonte” despre care faci vorbire cu atâta inconștientă și abjectă osârdie, ar fi dus în următoarele trei zile la NEANTIZAREA ,poate pe vecie, a României aflată la adolescenta si opincara vârstă de 2o de ani ! Si Rusia si Germania NAZISTĂ exact asta și voiau sub blânda privire a interesului(național!)al altor puteri pofticioase. N-a fost sa fie,totuși ! A fost însă Dictatul de la VIENA si Tratatul Ribentrop - Molotov cu vârf si îndesat !Cunosc in istorie puține nații animate de un patriotism mai neunivoc decât al sodatului român care ,scrâșnind din dinți și înjurând ,a devenit propriul stapân al dragostei de țara lui dodoloață , amintidu-și de ea cum i-au spus parinți si bunici si moșii lui din cimitire pe la lăsata serii prin șezatoriile iernii. Al tuturor iernilor românești !
   Așa că lasă , nene NICHITUS, in pace PUN-ul și nu ne amenința de pe TUN ! PE NICIUNUL DINTRE CÂȚI VOM FII FIIND INTRE FRUNTARIILE DINRE NISTRU SI TISA, ACUM SI MAI IN VECII VECILOR ! Cât despre BĂSESCU , să nu uiți vreo clipă că BASISMUL lui n-a pierit dintre noi. Consecventa lui in politichiile românești sta cuibărită bine prin ungherele și cotloanele minților si inimilor românești si are toate temeiurile si motivele sa dea în pârg .Roadele se culeg după ce s-au pârguit bine. Le culegi si aștepti apoi celălat rod.Nu pier ele primăverile. Nici verile. Nici toamnele. IAR IERNILE NU-S CA VERILE !
   De ce ai ținut a IEȘI CU UN TUN în fața lui PUN ,zău că nu mă pot dumiri. Dar nu-i un lucru BUN !!

   Ștergere
 7. Iar Plahatniuc a fost la SUA pentru a ii mulge de bani pe americani, la fel politicienii Rep Molotova merg in Romania pentru ai mulge pe romani de bani.. In Rusia se duc degeaba ca rusii doar il folosesc pe Dodon ca pe o sluga dar bani nu ii dau. Rep Molotova vrea in continuare sa suga de la doua vaci si de la est si de la vest.. cat ca Rep Molotova e cea mai saraca tara din Europa de 30 de ani de zile cu un nivel de trai exact ca in AFRICA si mai scazut decat in INDIA !

  RăspundețiȘtergere
 8. D. Nichitus imi raspunde-ti la intrebarea cu realizarile. Sau o sa continuati sa ignorati ceea ce nu va place? Este un comportament asa de european si demn de dvs...

  RăspundețiȘtergere