miercuri, 25 ianuarie 2017

PREȘEDINTELE SOCIALIST TREBUIE OPRITPrima conferință de presă a președintelui Igor Dodon a fost transmisă în direct de mai multe instituții media, inclusiv la televiziunea publică moldovenească. Domnul Dodon a declarat că vrea dizolvarea Parlamentului și organizarea de alegeri anticipate. Pentru realizarea acestui obiectiv domnia sa a spus că va organiza un referendum pentru modificarea Constituției în care să fie incluse aceste puteri. Pentru a provoca criza guvernamentală, președintele moldovean a spus că va intra în grevă prezidențială, adică nu va respecta decizia Curții Constituționale care îl obligă să accepte candidaturile guvernamentale propuse de primul ministru. Domnul Dodon a spus că va cere cetățenilor moldoveni să iasă în stradă, iar la aceste proteste va participa.

Atenție, președintele Republicii Moldova amenință că este gata să participe la manifestații stradale. Ciudată schimbare de atitudine! Dacă înaintea turului doi al alegerilor prezidențiale, domnia sa afirma că își dorește să fie președintele tuturor moldovenilor, observ, cu tristețe, că afirmațiile pe care le face în ultima vreme, nu vin să-i unească pe moldoveni, ci dimpotrivă, provoacă disensiuni în societate. Domnul Dodon demonstrează că nu este președintele tuturor cetățenilor moldoveni, domnia sa se transformă în președintele socialiștilor. 

Într-un editorial pentru deschide.md, domnul Iulian Chifu îi atrăgea atenția președintelui moldovean că, modificarea Constituției Republicii Moldova nu se aplică președintelui în exercițiu. Este vorba de principiul ne-retroactivității legii. De aici.
 
Cu siguranță, experții în drept  constituțional îi vor spune domnului Dodon același lucru. Dacă modificările Constituției nu se aplică președintelui actual al Moldovei, care este motivul pentru care domnul Dodon face acest spectacol politic? De ce președintele, în loc să-i unească pe moldoveni, toarnă gaz pe focul disensiunilor? De dragul lui Putin? De dragul lui Usatâi? De dragul simpatizanților socialiști?  

De ce domnul Dodon toarnă gaz pe foc? Președintele moldovean a spus cu subiect și predicat: „Mai curând voi accepta să merg la referendum, să supun acțiunile mele și ale guvernării judecății poporului, decât să mă supun presiunei actualei majorități parlamentare și acoliților lor. Sunt sigur că cetățenii vor fi de partea mea. Și, în general, le recomand guvernanților să nu se joace cu voința poporului”.

Domnia sa a aruncat mănușa confruntării politice spre Parlament. Comentatorul politic moldovean, Roman Mihăeș, afirmă că președintele moldovean nu se teme de aceste confruntări deoarece ar avea garanții din Kremlin și că partidele conduse de Cibotaru, Năstase, Usatâi, și Maia Sandu îl vor susține. De aici.

Cu siguranță, la Kremlin, domnul Dodon a discutat și chestiuni care nu au fost prezentate public. Declarația făcută în prezența președintelui rus, că va cere anularea Acordului de asociere a R.Moldova cu UE, dacă va obține majoritatea în Parlament, în mod logic, presupune declanșarea alegerilor parlamentare. Liderii opoziției parlamentare și extraparlamentare, Viorel Cibotaru, Andrei Năstase, Renato Usatâi și Maia Sandu au declarat de mai multe ori că își doresc alegeri anticipate. Domniile lor speră să ajungă deputați.  

Locatarul președinției moldave toarnă gaz pe foc doar pentru a declanșa  alegeri anticipate? Ori poate vrea, ca pe fundalul manifestărilor de stradă, să dea foc întregii Moldove? Președintele Dodon are dreptul să facă declarații politice, amintesc însă că, potrivit articolului 77, aliniatul 2, din Constituția Republicii Moldova, președintele Republicii Moldova reprezintă statul și este garantul suveranității, independenței naționale, al unității și integrității teritoriale a statului moldovean. Atenție, al Unității Moldovei. Deci, președintele este obligat să fie și președintele celor care nu l-au votat.

După declarațiile făcute de domnul Dodon la Moscova, reprezentanții coaliției majoritare au declarat deja că promisiunile referitoare la anularea Acordului de Asociere cu UE sunt doar declarative și nu pot fi realizate.

Președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc a afirmat că demersurile pe care le face Dodon nu au șanse de reușită și că modalitățile de declanșare a alegerilor anticipate sunt clar prevăzute în Constituție. Potrivit domniei sale, încercările lui Dodon de a modifica legea fundamentală în interes propriu sau în interesul socialiștilor se vor solda cu un eșec categoric.

De la declarații, urmează faptele.Mănușa aruncată de președintele statului moldovean va fi ridicată. Vom fi martorii unui răspuns al Parlamentului moldovean adresat Președinției. Sunt sigur că în prima ședință în plen a legislativului toate aceste declarații vor fi supuse unei lungi și amănunțite dezbateri. Nu cred că deputații coaliției majoritare se vor mulțumi doar la adoptarea unei declarații în care să se pronunțe pentru continuarea apropierii Moldovei de Uniunea Europeană și de reafirmare a direcției de politică externă a statului moldovean. 

Partidul Democrat din Moldova, garantul Acordului de Asociere al Moldovei la Uniunea Europeană trebuie să îl oprească pe președinte în încercarea lui de a da foc Moldovei. Inițiativa de inițiere a procedurii de suspendare a președintelui prinde mai mult contur.

Și dacă parlamentarii moldoveni vor ajunge la acest consens? 

5 comentarii:

 1. Este Domnul Dodon un socialist?
  Adică este greu să-l bagi undeva, iar socialismul ar fi ultima variantă.
  Aş spune că este un agent al minorităţii şi al Rusiei care a reuşit miracolul(într-o societate cam slabă ce-i drept) de a introduce agenda minorităţii într-o dezbatere parţial doctrinară şi a o impune folosindu-se de doctrină.
  El este clar un om cu concepţii conservatoare, cu o parte de socialism oportunistic, dar socialist nu este.
  Socialismul s-a desprins de liberalism, apoi liberalismul a mai pierdut o parte într-un cvasi socialism, pe libertarienii de stânga, chiar şi neoliberalismul are o doză mare de socialism în el. Deci socialismul nu-i o doctrină ce ar trebui să aibă de a face cu conservatorismul, socialismul este exact opusul. O doctrină foarte mobilă, uneori neraţională şi extremă. Putem spune că UE este dominată de socialism, libertarianism şi neoliberalism, însă ce vedem în UE este foarte diferit de ce vedem în Russia, de unde se inspiră Dodon.
  Dodon poate fi catalogat ca un naţionalist rus moderat, conservator, de dreapta(favorizând oligarhii, provenind dintr-un partid de oligarhi, măsurile socialiste fiind doar un mijloc de a păstra liniştea în rândul maselor), însă cu un discurs populist şi cu o posibilă afinitate spre totalitarismul oligarhic şi nepotism, un om ce posibil ar prefera un fascism original în alte circumstanţe.
  Ori tocmai portretizarea lui în liderul socialismului Moldovenesc este o gravă eroare şi un neadevăr prin care el a reuşit să câştige alegerile(printre altele). De ex. el a criticat UE tocmai fiindcă are state conduse de socialisti şi libertariani de stânga, că UE decade tocmai din cauza socialismului, şi nimeni nu a semnalat minciuna şi ipocrizia marelui socialist care nu este socialist! Mi se pare că nu te poţi doar lua după formă, adică dacă partidul se numeşte socialist, automat vorbim de socialism. Ar trebui să fiţi mai atenţi pe viitor, să arătaţi ce este omul, nu ce vrea să pară că este

  RăspundețiȘtergere
 2. Vedeţi, cu asta nu pot să fiu de acord.
  ”Domnul Dodon a spus că va cere cetățenilor moldoveni să iasă în stradă, iar la aceste proteste va participa.”
  Eu sunt de acord că poate participa la un protest neorganizat, pentru a susţine o idee, nu sunt de acord să-l organizeze şi să ceară ca lumea să iasă în stradă. Acţiunea aia deja încalcă Constituţia, nu mai este compatibilă cu funcţia.
  Deci cam aici îi diferenţa între permisibil şi nepermisibil.
  Apoi el protestează pentru a-şi spori puterile conferite de lege, nu fiindcă vrea să nu fie tăiaţi arborii în Chişinău! Ori asta este absolut nepermis şi foarte periculos. Mai mult, cred că orice modificare în legislaţie ar trebui să servească următorului preşedinte, adică să intre în vigoare după sfârşitul mandatului, chiar dacă referendumul ar fi favorabil.

  RăspundețiȘtergere
 3. Dodon si rusia au televiziunile de limba rusa care pacalesc mereu oamenii cu viata grea, urata, imolara din tarile UE.

  RăspundețiȘtergere
 4. Vrea sa-l copieze pe Iohannis. Numai ca Iohannis s-a alaturat protestatarilor, nu i-a chemat el la proteste, o mare diferenta!!! La fel si in ceea ce priveste referendumul. Eu propun totusi un referendum cu demiterea lui dodon, marea rusine inculta nationala, care intr-o luna de zile a reusit sa strice ce-au incercat altii sa cladeasca pe parcursul mai multor ani......DEMIS, PANA NU E PREA TARZIU!

  RăspundețiȘtergere
 5. Rusine Victore! Nu pot intelege cand ati fost sinceri, atunci cand l-ati sustinut pe Dodon si l-ati instaurat in acest scaun, sau acuma cand va ganditi la suspendarea lui. Mai degraba, sinceri a-ti fost in primul caz! Nu doriti voi suspendarea lui Dodon! Victore, si nu incerca sa-mi spui ca nu l-ati sustinut. Sa vazut foarte tare Victore! Cand zic voi, am in vedere gruparea voastra PD-ista. Si te rog, nu-mi sterge comentariul, ca m-am exprimat destul de decent!

  RăspundețiȘtergere