luni, 31 octombrie 2016

CE VA FACE MAIA ÎN TURUL DOI



Maia Sandu nu a câștigat alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Nici Igor Dodon nu le-a câștigat. Bătălia finală va avea loc pe 13 noiembrie atunci când se va desfășura turul doi de scrutin. 

Ciubașenco, candidatul formațiunii politice condusă de Renato Ustâi, l-a împiedicat pe Dodon să câștige din primul tur. Candidatul "Partidului Nostru" i-a furat” liderului socialist 84 948 de voturi. Dacă Ciubașenco renunța la cursa electorală, probabil, aceste 6.03% se duceau spre candidatul socialist. O simplă aritmetică spune că  764 328 de voturi, suma voturilor lui Dodon (679 380)  și ale lui Ciubașenco (84 948), erau suficiente pentru ca liderul socialiștilor moldoveni să depășească pragul de 704 249  + 1 voturi, necesar pentru a câștiga alegerile prezidențiale din primul tur. Amintesc că la alegerile prezidențiale din 30 octombrie au participat 1 408 498 votanți, adică 49,17% din numărul total de 2 809 503 cetățeni moldoveni incluși pe listele electorale. Datele folosite pentru realizarea acestei aritmetici electorale au fost luate de aici. 

Pentru că a dat cu piciorul în electoratul Partidului Democrat, Maia Sandu a pierdut șansa de a cîștiga din primul tur. Nici dacă ceilalți candidați pro-europeni, (Iurie Leancă, Mihai Ghimpu, Valeriu Ghilețchi, Silvia Radu și Ana Guțu), se retrăgeau, Maia Sandu nu depășea pragul de 704 249 + 1. Cei cinci i-au „furat” liderului PAS un număr de 92 376 de voturi, cifră insuficientă pentru victorie, dar importantă.  Maia Sandu a acumulat 541 184 de voturi adică 38.42% din numărul participanților la procesul electoral. Chiar dacă Maia Sandu acumula și voturile celor cinci contra candidați pro-europeni, ea reușea un total de doar 633 560 voturi o cifră mult sub pragul de 704 249 + 1, necesar câștigului. Pentru câștig doamnei  Sandu îi mai trebuiau un plus de 70 689 voturi.

Dacă Maia Sandu avea un alt discurs destinat simpatizanților Partidului Democrat, găsea acest număr de votanți. Amintesc că după retragerea din cursa electorală a președintelui Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, în favoarea doamnei Sandu, ea a considerat acest ajutor ca „un măr otravit”. Probabil doamna Sandu se consideră a fi Alba ca Zăpada. Nu este. Numele ei este asociat cu cel al unei dubioase reforme a educației dar și cu faptul că a fost membră a unui guvern care nu a căscat ochii și a pierdut miliardul. Ba mai mult, comportamentul ei le-a arătat simpatizanților Partidului Democrat că nu are deloc maniere princiare. Cu toate astea mobilizarea solicitată de PDM a funcționat și transferul de simpatie, de la Lupu, la Sandu, a avut loc. Eugen Luchianiuc, pe blogul lui, prezintă acest fenomen : în satul Grozești, locul de naștere al prim-vicepreședintelui democrat Vlad Plahotniuc, 56, 02% din participanții la vot au ales-o pe Maia Sandu. Cu siguranță și în alte regiuni, în care Partidul Democrat are influență, s-a întâmplat la fel. 
Pe parcursul zile de 30 octombrie s-a observat că liderul socialist are mare susținere din partea electoratului moldovean (vezi fotografia) și că, dacă voturile de pe stânga ar fi fost cumulate, i-ar fi putut asigura victoria. Datele prezentate de CEC au arătat în detaliu zonele geografice pe care le controlează electoral Igor Dodon și modul în care s-au mobilizat socialiștii la vot. Există arii geografice în care electoratul socialiștilor nu s-a prezentat în totalitate la vot (regiunea UTA Gagauz-Eri). Prezența la vot a diferitelor categorii de vârstă ne dezvăluie un alt detaliu, cel care ne spune că doamna Sandu are o șansă în turul al doilea, dacă va ști să scoată la vot tinerii - prezența lor scăzută la urne vorbește exact despre asta.

Toată această aritmetică electorală prezentată mai sus demonstrează că, fără susținerea Partidului Democrat din Moldova, Maia Sandu nu poate câștiga turul doi al alegerilor prezidențiale. Altfel, Doamne ferește, s-ar putea să se repete ceea ce s-a întâmplat pe 30 octombrie la București, unde Igor Dodon a luat mai multe voturi decât adeptul reîntregirii, Mihai Ghimpu. Deh, ironia alegerilor!

6 comentarii:

  1. De fapt votantii PD au ales pe Dodon. Daca doreati sa o sustineti pe Sandu, nu turnati gunoi in capul ei(urmariti stirile Publika in perioada electorala) iar D.Lupu se retragea cel putin cu 2 saptamini inainte de alegeri. De fapt, acesta este, intradevar, un mar otravit, care a avut succes. S-a dorit devierea nemultumirii guvernarii pe componenta europeana a Maiei Sandu. Bravo, frumos. Doar ca nu toti sunt prosti. O sa ramineti singuri si batrini, n-o sa aiba cine sa va aduca o cana de apa la batrinete, caci toti noi tineri o sa plecam din rahatul asta de tara...

    RăspundețiȘtergere
  2. Nichidus, esti platit sa o murdaresti pe Maia Sandu. Speram ca toti mancurtii de-al de tine sa nui mai vedem nici odata.

    RăspundețiȘtergere
  3. "Numele ei este asociat cu cel al unei dubioase reforme a educației" - Nichitus, doar atât? In ce consta "dubioşitatea" reformei?

    "...a fost membră a unui guvern care nu a căscat ochii și a pierdut miliardul". Nu zici nimic de BNM, de Platon, care-l acuza pe Plahatniuc, de ceilalţi din funcţii cheie din Guvern? Ati gasit cel mai mare vinovat! Jalnic!

    RăspundețiȘtergere
  4. Stimati domni, harta prezentata alaturi vorbeste de la sine. Repet, fara ajutorul simpatizantilor PDM, misiunea Maiei Sandu de a ajunge presedinte devine aproape imposibila.

    RăspundețiȘtergere
  5. Doamna Pavlicencu va ramane pentru totdeauna steaua calauzitoare a Unionismului in Basarabia MARE.
    Sa revenim la Doamna Sandu.
    Printzesa noastra din Padurea Adormita a dat o lovitura neasteptata cu cele 38 de procente castigata la Loteria de Stat Preshedintziala.
    Avem convingerea ca aceasta Distinsa Doamna poate MULT mai MULT deca pare. Domnia Sa a fcut tot ce se putea face in situatzia dificila in care se gasea. NU trebue sa -i cerem mai mult deocamdata, este randul alegatorilor sa profite pe data de 13.
    Maia Sandu v-a dat UNDITZA. Pe 13 venitzi sa pescuitzi liberi si nesilitzi de nimeni.

    RăspundețiȘtergere