sâmbătă, 6 august 2016

OPOZIȚIA MOARE DE CIUDĂ: PALATUL VICTORIA ARE ÎNCREDERE ÎN PAVEL FILIPGuvernul României a aprobat miercuri, 3 august, acordarea primei tranşe de 60 de milioane de euro din împrumutul de 150 de milioane de euro acordat Republicii Moldova. Acordul privind asistenţa financiară rambursabilă dintre România şi Republica Moldova a fost semnat la Chişinău la 7 octombrie 2015 şi ratificat în 2016. 


În noiembrie 2015, președintele României, Klaus Iohannis, a refuzat aprobarea acestui împrumut afirmând că “în Moldova nu există certitudinea continuării procesului de reforme”.
Anterior, pe 13 octombrie 2015, într-o conferință de presă cu Valeriu Streleț, Victor Ponta afirma că România este singura în măsură să ajute Moldova, atunci când aceasta are nevoie.
 

Refuzul brutal al președintelui Iohannis a provocat nedumeriri și declanșat discuții contradictorii, presa de la București s-a întrebat cum va reacționa clasa politică moldovenească. Adepții declanșării alegerilor parlamentare anticipate au îndemnat Bucureștiul să nu acorde sprijin financiar guvernului Filip. Alții, partizani ai apropierii Chișinăului de Moscova, au jubilat sonor. Refuzul președintelui Iohannis a adâncit criza politică de la Chișinău și a alimentat speranța opoziției, care a crezut că, în lipsa banilor românești, coaliția majoritară din Parlamentul moldovenesc va fi nevoită să declanșeze alegerile anticipate. A știut oare președintele Iohannis blocarea împrumutului pentru Moldova a dat apă la moara intereselor ruse și a alimentat războaiele politice moldovenești?


Am fost una dintre vocile care afirmau că Iohannis a greșit și că majoritatea parlamentară românească ar trebui să îl impună pe șeful statului român să acorde împrumutul  necesar moldovenilor. (Ceea ce s-a întâmplat.) La sfârșitul lunii ianuarie, după întâlnirea cu noul premier moldovean Pavel Filip, Dacian Cioloș a anunțat că statul român condiționează acordarea împrumutului de un set de măsuri concrete pe care executivul de la Chișinău trebuie să le ia. Lista Bucureștiului conținea șapte măsuri, cele mai importante se refereau la prioritizarea implementării Agendei de Asociere a Moldovei la Uniunea Europeană și stabilirea unui acord de colaborare cu FMI.  Nici un comentator politic, fie el de la București ori de la Chișinău, nu a crezut că noul executiv moldovean va putea îndeplini măsurile aflate pe lista Bucureștiului. Dimpotrivă, voci defetiste au prognozat falimentul statului moldovean.  Am notat atunci  că, doar prin îndeplinirea reformelor cerute de Cioloș, guvernul Filip poate cuceri încrederea cetățenilor moldoveni dar și a decidenților externi.  Între timp, majoritatea punctelor de pe lista Bucureștiului au fost îndeplinite. 


Anunțul referitor la deblocarea primei tranșe a creditului acordat Republicii Moldova vine să ne spună că la Palatul Victoria, sediul guvernului de la București, există certitudinea că oficialii de la Chișinău vor continua procesul de reforme. E un semnal care demonstrează faptul că Bucureștiul politic are încredere în faptul că Moldova s-a pornit pe calea schimbărilor în bine, au încredere în guvernul Filip și în Partidul Democrat din Moldova, deci, în mod indirect, și în vicepreședintele acestei formațiuni politice, Vlad Plahotniuc. Opoziția, parlamentară ori extraparlamentară moare de ciudă: echipa premierului Filip a câștigat bătălia pentru încrederea factorilor de decizie de la FMI și a celor de la Palatul Victoria. Decizia premierului Cioloș, și a celor de la FMI, pune punct speculațiilor referitoare la declanșarea alegerilor parlamentare anticipate în Republica Moldova. Probabil, atunci când a lansat teoria potrivit căreia Moldova ar avea parte mai întâi de alegeri parlamentare și mai apoi de prezidențiale, Ion Sturza nu aflase că statul român a deblocat împrumutul destinat Chișinăului.


Îndeplinirea listei lui Cioloș și obținerea unui acord de finanțare de la FMI reprezintă două dintre cele mai grele obiective pe care și le-a stabilit guvernul Filip. Aceste realizări s-au obținut în ciuda eforturilor de denigrare a guvernului Filip făcute de opoziția parlamentară/extraparlamentară, și instituțiile media afiliate. Remarc faptul că echipa domnului Filip a activat și sub crescânda presiune a Federației Ruse. Prezența domnului Cioloș la Chișinău, pe 27 august, de Ziua Independenței, va fi semnul care va demonstra că, între Prut și Nistru, România este un jucător important. Foarte mulți (la Moscova, Tiraspol ori Frankfurt) și-au dorit ca guvernul Filip să eșueze, dar eșecul lui Pavel Filip, în anul în care statul moldovean împlinește un sfert de veac, ar fi însemnat eșecul Moldovei. 
15 comentarii:

 1. http://adevarul.ro/moldova/politica/video-televiziune-sua-plahotniuc-controleaza-totul-moldova-statul-capturat-1_57a42ef25ab6550cb87e6c3e/index.html. Victorica, devreme te bucuri! Mai sunt in lume si alte pareri despre bosul tau pulinici! Chiar sunt curios sa vad cind il vor aresta, la cine o sa treci la lins, ca tu fara asta nu poti! Ai lins de toate culorile! Vai de capul tau patrat!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Omul cu gindire: deci presupun ca ai si logica. Va rog sa imi enumerati care sunt motivele pentru faptul ca FMI a reluat finantarea Moldovei? Referitor la activitatea mea jurnalistica imi permit sa va intreb daca va aduceti aminte unde am activat in perioada 2001 - 2010. Sa vedem cat de bine imi cunoasteti CV-ul. :)

   Ștergere
 2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 3. D. Nichitus, vreti sa va atribuiti meritul de mediator principal intre opozitie si guvernare? Inzadar! Sa vazut clar dintotdeauna, ca ati fost cu mult mai aproape fata de guvernare, indifirent cine guverna. Si cel mai grav, d. Nichitus, e ca nu va faceti meseria de jurnalist, dar lucrati la comanda! Ati cantat si cantati osanale guvernarii! In ce priveste FMI, iarasi nici pe departe nu este meritul guvernarii(asa zisei), dar e problema geopolitica din regiune. Politicienii nostri dintotdeauna au stiut sa suga de la doua vaci si a santaja cu schibarea cursului. Asa ca d. Nichitus, povestele d-voastre sunt bune de adormit copii!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Stimate domn imi atribuiti prea multe - e drept ca in perioada in care doar Radio Nova era tribuna opozitiei moldovene fata de PCRM, liderul maximus al acestei formatiuni politice, Voronin, asculta interviurile de dimineata. E drept ca textele mele sunt cititie si ca o parte din idei se transforma in actiuni - ceea ce inseamna ca povestile mele nu sunt chiar povesti, e de rau ori e de bine?

   Ștergere
 4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 5. O apreciere justa, argumentată, inteligenta, poate prea inteligenta privind opusurile Dlui Nichitus

  RăspundețiȘtergere
 6. Am avut in vedere aprecierea a Dlui Om cu gindire

  RăspundețiȘtergere
 7. Buna,
  Acest lucru este de a informa publicul larg că doamna HENRIETTA FERNANDO, o reputație creditor împrumut privat a deschis o oportunitate financiară pentru toate au nevoie de nici un ajutor financiar. Ai nevoie de un împrumut de urgență pentru a șterge datoriile dvs. sau aveți nevoie de un împrumut de capital pentru a îmbunătăți afacerea? V-ați fost refuzat de către bănci și alte agenții financiare? Nu căutați mai departe, pentru că suntem aici pentru toate problemele tale financiare. Noi oferim credite la rata dobânzii de 2%, la oamenii, companiile și societățile într-un mod clar și ușor de înțeles, termeni și condiții.
  Nici o verificare de credit este necesar, 100% garantat.

  E-mail-ne pe: (henriettafernandoloanfirm@gmail.com)

  RăspundețiȘtergere
 8. Bună ziua, numele meu este Julia Simon, o victimă a fraudei în mâinile creditorilor falși. Am pierdut aproximativ 80,000.00.Euro pentru că am nevoie de un capital mare de 195,000.00.Euro. Aproape că a murit, am avut nici un loc pentru a merge. afacerea mea a fost distrusă, iar în acest proces am pierdut fiul meu. Nu mai pot suporta din nou, acest lucru se întâmplă. în 2 luni în urmă, m-am întâlnit un prieten care mi-a prezentat o mamă bună, doamna Augusta Ibramhim, care în cele din urmă m-au ajutat asigura un împrumut de la o companie. mamă bună, aș dori să profit de această ocazie pentru a spune vă mulțumesc și Dumnezeu continua să vă binecuvânteze. Îmi place, de asemenea, să folosească această oportunitate de a consilia colegii români, că există o mulțime de escroci acolo, așa că, dacă aveți nevoie de un împrumut, și doresc să obțină un credit rapid, conectați-vă cu dna Augusta Ibramhim prin e-mail: augustaibramhim11 @ gmail .com. De asemenea, puteți să mă contactați prin e-mail acest: juliasimon460@gmail.com. dacă aveți îndoieli. te rog el este singurul care este de încredere și de încredere.
  Mulțumiri.

  RăspundețiȘtergere
 9. Căutați un împrumut? Ai nevoie de un împrumut de afaceri, credit de nevoi personale, Creditul Imobiliar, sau ați fost refuzat un împrumut de către o bancă sau o instituție financiară pentru unul sau mai multe motive? Ai locul potrivit pentru soluțiile dvs. de împrumut chiar aici! firma de împrumut elina Johnson suntem limitate în a da credite pentru companii și persoane fizice, la o rată scăzută și la prețuri accesibile dobânzi de 2%. Vă rugăm să ne contactați prin e-mail astăzi prin elinajohnson22@gmail.com

  Ne da împrumut, de la suma minimă de 5.000 la 500,000,000.00 pe următoarea valută: United State dolari, Europa și Great British Pounds (GBP).

  DATE SOLICITANT:

    1) Numele complet:
    2) Țara:
    3) Adresa: a
    4) Stat:
    5) Sex:
    6) Stare civilă:
    7) Ocupatia:
    8) Numărul de telefon:
    9) Poziția actual locul de muncă:
    10) Venit lunar:
    11) Suma creditului necesar:
    12) Durata de împrumut:
    13) Scopul creditului:
    14) Religia:
    15) V-ați aplicat înainte;
    16) Data nașterii;
    Mulțumiri,
  D-na Johnson Elina

  RăspundețiȘtergere
 10. Buna,
  Sunteți financiar în jos? În căutarea împrumutului pentru a vă stabili afacerea, a plăti datoriile sau ați fost respinsă de bănci și de alte instituții financiare, sunteți la locul potrivit aici la Garanția Creditelor TRUST oferim orice tip de împrumut companiilor și persoanelor fizice la un preț scăzut și accesibil O rată de 2% și am început acest program de împrumut pentru eradicarea sărăciei și crearea de oportunități pentru toți și pentru a vă permite să vă dezvoltați și să vă revigorați afacerea. Contactați-ne astăzi prin e-mail la: (helenwilson719@gmail.com)

  APLICAREA DATELOR
  Numele complet: _______________
  Țară: __________________
  Sex: ______________________
  Varsta: ______________________
  Suma împrumutului necesară: _______
  Venit lunar:_______
  Durata împrumutului: ____________
  Motivul aplicării: _____________
  Numar de telefon: ________
  Religie:_____________

  Aplicați acum și veți primi cu siguranță împrumutul.
  Mulțumesc.

  RăspundețiȘtergere
 11. Buna,

  Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a vă debloca datoriile sau aveți nevoie de un împrumut de capital pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ați fost respins de bănci și de alte agenții financiare? Aveți nevoie de un împrumut de consolidare sau de un credit ipotecar? nu căutați mai mult, deoarece suntem aici pentru a vă face toate problemele financiare un lucru din trecut.

  Aceasta este compania ușoară de împrumut. oferim împrumuturi celor care sunt interesați de o rată a dobânzii la un preț accesibil de 3%. Suma variază de la $ 5.000,00 de dolari la un maxim de $ 100,000,000.00 de dolari.

  Creditele noastre sunt bine asigurate, deoarece securitatea maximă este prioritatea noastră.

  Contactați-ne prin e-mail: easyloanfirm2020@gmail.com

  Salutări calde
  Derek Douglas
  easyloanfirm2020@gmail.com
   
  3% Împrumut autentic și de garantare

  RăspundețiȘtergere
 12. O zi buna,

  Sunteți în orice fel de dificultăți financiare? Aveți nevoie de un împrumut pentru a vă debloca datoriile? Vrei să-ți mărești finanțele? Sunteți o persoană de afaceri care dorește să-și extindă compania. Vă sfătuim să contactați eroul real, încrederea și creditul eficient pentru împrumutul dvs. Sunt recunoscut atât de către indivizi, cât și de guvern pentru eficiența noastră mare.


  SERVICIILE INCLUDE:
  * Împrumuturi personale (securizate și negarantate)
  * Împrumuturi de afaceri (securizate și negarantate)
  * Îmbunătățirea acasă
  * Credite Inventor
  * Credite auto
  etc ..

  Vă rugăm să reveniți la noi, dacă sunteți interesat, prin intermediul easyloanfirm2020@gmail.com

  Suntem certificați,
  fiabil, fiabil, eficient, rapid și dinamic.

  Salutari,
  D-le Derek Douglas
  easyloanfirm2020@gmail.com

  3% Ofertă de împrumut disponibilă și de garanție

  RăspundețiȘtergere
 13. BINE ATI VENIT la Sunshine Financial Group, scopul nostru este de a oferi servicii profesionale excelente si de a face diferenta in companiile de creditare.

  Sunteți un om de afaceri sau o femeie? Sunteți într-o situație financiară sau aveți nevoie de fonduri pentru a vă începe propria afacere? Aveți nevoie de un împrumut pentru a începe o afacere mică? Aveți un scor redus de credit și sunteți dificil să obțineți împrumuturi de capital de la băncile locale și alte instituții financiare?

  suntem o companie de împrumut legitime și reputate. Suntem o companie dinamică cu asistență financiară, Scopul nostru principal este de a vă ajuta să obțineți serviciile pe care le meritați, Programul nostru este cel mai rapid mod de a obține ceea ce aveți nevoie într-o clipă. Reduceți-vă plățile pentru a ușura presiunea asupra cheltuielilor dvs. lunare. Obțineți flexibilitate cu care puteți utiliza în orice scop - în vacanță, pentru educație, pentru achiziții exclusive

  Oferim toate tipurile de pachete de împrumut (împrumut personal, împrumuturi comerciale etc.) Suma împrumutului variază de la 1.000,00 euro la 70.000.000 euro și o perioadă de reîncărcare de la 1 an la 30 de ani.

  APLICĂȚI PENTRU ÎMPRUMUTURILE DISPONIBILE ACUM.

  Dacă sunteți interesat în obținerea unui împrumut, atunci vă rugăm să ne scrieți cu amabilitate pentru mai multe informații prin e-mailul de mai jos.

  Email: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)

  Așteptăm cu nerăbdare să vă sunăm cât mai curând posibil.

  Toate cele bune
  Susan Benson

  RăspundețiȘtergere