marți, 17 mai 2016

PAS - UN PARTID DEZUMFLATÎn sfârșit doamna Maia Sandu are partid. Comentatorii fenomenului politic moldav pot vorbi, doar din acest moment, despre Partidul Acțiune și Solidaritate care duminică, 15 mai 2016 a avut congresul de constituire și a difuzat opiniei publice statutul de funcționare. Conform statutului noua formațiune politică a îmbrățișat doctrina social-liberală și se plasează pe centru-stânga spectrului politic. Probabil, doamna Sandu a crezut că social liberalismul este de dreapta - nu e.  În istoria contemporană a Republicii Moldova, Partidul Acțiune și Solidaritate este a doua formațiune politică care îmbrățișează această doctrină politică. Primul partid social liberal din Republica Moldova a fost cel condus de domnul Oleg Serebrean și, în Moldova, a fost considerat un partid de dreapta. Doamna Sandu face aceiași confuzie doctrinară.

Delegații la congresul de constituire au ales-o pe doamna Sandu președinte, alături de domnia sa, vicepreședinți ai acestei formațiuni politice au fost aleși domnul Sergiu Musteață și doamna Liliana Nicolăescu, domnul Igor Grosu a fost ales secretar general al partidului. Dintre cei trei, doar domnul Musteață a fost aproape de valorile social-liberale, ca și doamna Sandu, doamna Nicolaescu și domnul Grosu au fost membrii ai PLDM.

La congresul de constituire al PAS au participat doar 267 de delegați. Un congres mic. Majoritatea delegaților prezenți erau cadre didactice, oarecum firesc, doamna Sandu, doamna Nicolaescu și domnul Grosu au fost la conducerea Ministerului Educației. Din Biroul politic al Partidului Acțiune și Solidaritate fac parte, soția directorului IPP Moldova, psihologul Daniela Terzi-Barbăroșie,  avocatul și profesorul universitar Nicolae Roșca, istoricul Virgil Pâslariuc, și domnul Vitalie Braniște.  Doamna Maia Sandu a declarat că până la data congresului de constituire s-au alăturat acestei formațiuni politice 7500 de persoane, iar în 20 de centre raionale au fost constituite organizații teritoriale. Potrivit statutului, formațiunea politică activează pe baza cotizaţiilor de membru, 120 de lei anual, dar şi din donaţii.

Un congres mic, organizat cu resurse financiare puține. Surse din interiorul noului partid, îmi comunică că așteptările doamnei Sandu, de a atrage persoane care să investească în acest proiect politic, au fost date peste cap. Deși sondajele prezintă PAS ca fiind printre formațiunile politice preferate de moldoveni, printre fruntașii acestei formațiuni politice nu regăsim persoane cu dare de mână. Resurse financiare puține înseamnă un rezultat electoral pe potrivă. A crede că aparatul de partid al acestei formațiuni politice poate activa doar în bază voluntariatului este o greșeală copilărească. A crede că, se vor putea acoperi, doar din donații, costrurile unei campanii electorale este o utopie.

Un partid al elitelor intelectuale? Primele semnale publice ne arată că asta se dorește – o replică a PSL-ului de odinioară. Cunoaștem rezultatele electorale ale PSL. Mici. Uniți în jurul domnului Serebrean, intelectualii moldoveni nu au avut capacitatea de a atrage foarte multe voturi pentru a câștiga detașat în alegerile locale ori naționale. Probabil se va încerca ca această tristă experiență să nu fie repetată – fără resurse financiare acest lucru este greu de evitat. Considerându-se superiori, intelectualii moldoveni nu știu să vorbească cu marea masă a alegătorilor de aici și eșecurile avute de alte formațiuni politice ale intelectualității.
     
Doamna Sandu afirmă că este pregătită pentru a candida la funcția de președinte al Republicii Moldova. Cu siguranță, constituirea PAS face parte dintr-o campania de PR organizată de doamna Sandu. Probabil, se mizează pe faptul că doamna Sandu ar fi unica candidatură a dreptei politice moldovene la alegerile prezidențiale. Nu cred în ipoteza candidatului unic al dreptei la viitoarele alegeri prezidențiale. De ce? Pentru că politicienii moldoveni, mici sau mari, sunt orgolioși. De asta, presupun că, alături de domnul Dodon, în cursa pentru prezidențiale va fi prezent atât domnul Năstase cât și doamna Sandu. 

Dacă nu va găsi resurse financiare serioase, Partidul Acțiune și Solidaritate nu va fi altceva decât un balon dezumflat. Fie el și al Uniunii Europene. Așa că, mult zgomot pentru nimic.

FOTO - Iulian Bercu

8 comentarii:

 1. PAS este asemenea unei actiuni din jocul de carti, ceea ce inseamna ca pune la indoiala puterea si activitatea acestui partid. Maia Sandu a influentat doar citeva sute de persoane, mai bine zis, sunt aceiasi sustinatori ca si in cazul lui Filat.Dupa actiunile si inactiunile acestei persoane, este foarte clar ca PR facut de ea are scopuri personale, sau mai bine zis, Scopuri personale pentru a-l face mai fericit pe Vlad Filat.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Marcele,
   Nichituș are dreptate! Asta va fi marele PAS in care-și pune nadejdea norodul moltovan sa fie scos la liman si cu ...fruntea sus in UE? MAMA MIA!Au/am urmarit f multi romani ”drumul” doamnei Maia SANDU. Daca doar cu atat s-a procopsit REPUBLICA MOLOTOVA in urma marelui ...congres, putem/pot sa fiu sigur de marea victorie a revenirii in sînul marii patrii a comunismului izbavitor neo- imperial putinist.Nu mai e mult pana la toamna ,si parca-l vad pe DODON cum va felicita maretul popor molotovan suveran pentru revenirea la matca sa ”originala”! Îmbracat in camasoiul moldovenesc si sburdand prin viile patriei .Dar ale carui culori s-au incalecat pana la indistinct !

   Ștergere
 2. si iarasi nichitus teai cam patat, ultimile stiri arata ca teai gresit, ammu mie imi este interesant, cine tie iti plateste pentru asurdul ista de doua kopeici care-l scrii?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Stimate necunoscut ai citit textul ori doar titlul? Ce am spus in text? Ce este absurd in el? Ca a fost un congres mic? Ca nu se regasesc oameni cu dare de mana in partid? Ca doamna Sandu si-ar dori sa fie unic candidat al dreptei la prezidentiale? Asta e absurd? Ori nimeni nu are voie sa o atinga?

   Ștergere
  2. Amu, draghe ne- cunoscutule ,mai bine te-ai pune cu burta pe cartile de limba romana , daca tot ...”teai” apucat sa scrii... pre ”valaha”!Te-a batut cumva vreun jandar rumun la cur, de vorbesti asa de stricat po rumînschi?Hai , ca si mie de-aici din RO ...”mie interesant cine tia zaplatit diploma de 8 clase molotovene”?Bunelu VORONIN sau PIOTR LUȚIFER?

   Ștergere
 3. E absurd faptul ca scrieti tendentios in favoarea stapinului Plohoi. E absurd sa scrieti -este- in titlu si sa scrieti -va fi- la sfirsitul articolului. E absurd ca sunteti o sluga ordinara si scrieti la comanda. E absurd ca scrieti. Firesc ar fi sa faceti MUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E absurd ca oameni cu minte atat de ... mare ca a matale , se compromite cu adevaruri ca si cele pe care le sustii!Tendentios si in favoare lui PLAHOTNIUC???? Suflete bland si dragalas cu minte odihnita de mancurt ordinar si primitiv, de la tine razbate pana aici acasa la mine in RO , nu un prelung ...MU , ci un BUUUUU in toata regula!

   Ștergere
 4. Cred ca Vadim comenteaza cam brutal, dar, in esenta, corect opusul dlui Nichitus

  RăspundețiȘtergere