luni, 21 decembrie 2015

NICOLAE TĂCEREA TA E VINOVATĂ




Vă aduceți aminte? Toată lumea a sărit în sus crezând că e vorba de mâna Moscovei. Mai ales că, la începutul lunii septembrie 2014, directorul SIS, Mihai Balan declara că peste o sută de ONG-uri, partide și mass media sunt gata să sfâșie Moldova. Ne-au mințit! Până să ajungă Moscova la Chișinău, alții au fost cei care și-au băgat mâna în visteria statului și au furat un miliard. 

La un an distanță de aceste evenimente, pe 2 decembrie, la ședința specială a parlamentului moldav, în plină criză economică și politică, șeful serviciului secret moldovean a spus că a informat conducerea Republicii Moldova despre riscurile privind securitatea financiară a statului. Adică i-a spus președintelui că cineva ne fură!

Să înțeleg domnule Mihai Balan că ați transmis aceste informații inclusiv  la ședința Consiliului Suprem de Securitate din 24 noiembrie 2014? Dacă e așa, acest lucru înseamnă că, încă de pe atunci președintele Nicolae Timofti a știut despre furtul secolului. Și a tăcut.
Tăcerea domnului Timofti îl face responsabil. 

Criza politică și economică cu care se confruntă Republica Moldova se datorează dispariției miliardului. Politicienii moldoveni, cei care negociază în prezent pentru formarea unei coaliții majoritare, au înțeles că cineva trebuie să fie făcut responsabil pentru problemele create în sistemul bancar moldovenesc. Responsabil atât din punct de vedere politic, cât și juridic. Miza principală a tratativelor asta este – cine răspunde pentru furtul și sărăcirea populației? 

Domnul Lupu și echipa PDM consideră că pentru dispariția acestor bani există deja un țap ispășitor, domnul Filat, și au declarat că sunt gata să își asume guvernarea. Actuala conducere a PLDM știe însă că o acceptare acestui rol pentru liderul lor îi duce la pieire. Nu știm dacă domnul Filat este principalul responsabil pentru dispariția acestor bani. Judecătorii vor decide acest lucru.
Dar, atât timp cât domnia sa este reținut în Penitenciarul 13, opinia publică îl va considera ca fiind un potențial vinovat.

Declarațiile făcute de domnul Streleț la postul de televiziune N4 arată că lipsa domnului Filat a deschis competiția internă pentru funcția de președinte și că puterea nu mai este concentrată într-o singură mână. În acest gol de putere au apărut primele semne de vacuum decizional. De asta și convocarea din ce în ce mai des a  ședințelor Consiliului Național al PLDM.  Domnul Streleț afirmă că deputații liberal democrați nu vor vota pentru un guvern condus de domnul Plahotniuc.  Presupun că un vot secret de investire al viitorului guvern ar demonstra inversul celor spuse de președintele în exercițiu al PLDM. Grupul fidelilor domnului Filat, care vor trecerea formațiunii în opoziție, se ciocnește de interesul celor care vor să participe la guvernare pentru „a lecui bolile sistemului din interior”. Pentru că domnul Streleț face apel la proverbe zic că mai degrabă e vorba de "interesul poartă fesul". Consiliul Național al PLDM l-a găsit?
 
Nu știu dacă participarea la guvernare a PLDM-ului va reuși sau nu să vindece bolile de care suferă Moldova. Cert este că boala de care suferă politicienii moldoveni a fost foarte repede identificată de către ambasadorul SUA în Republica Moldova. Domnul Pettit a sfătuit liderii partidelor pro-europene să lase la o parte animozitățile personale și să formeze mai rapid o coaliție majoritară. Supărările politicienilor moldoveni sunt mai vechi și au apărut din invidie, furtul miliardului a pus însă capacul. Cum să fie pus capăt gâlcevii? Politicienii moldoveni, domnule ambasador, încă țipă unul la altul și se acuză reciproc – tu ai luat mai mult decât mine! Ba tu! Oare domnule Pettit chiar credeți că asumarea responsabilității pentru furtul unui miliard e doar o simplă animozitate personală?   

După refuzul de a nominaliza la 14 decembrie un candidat la funcția de prim ministru instituțiile moldovene de media încep să îl laude pe președintele Moldovei. Că nu a vrut să îl desemneze pe domnul Plahotniuc  premier. Că uite a fost darnic cu participanții la negocieri și le-a mai dat timp de gândire. Că e curajos și că omul anului. Că mai nu l-a trimis pe Putin. O fi așa cum spuneți voi.

Dar nu uit că anul trecut președintele a fost informat despre dispariția miliardului. A spus-o șeful de la SIS. Știu, într-un sistem parlamentar funcția de președinte al Republicii Moldova nu îți oferă suficiente pârghii pentru a opri un furt de un asemenea calibru. Dar oare, la timpuri excepționale, nu putea apela la măsuri excepționale? Putea să iasă în fața cetățenilor și să ne spună tuturor despre asta? Putea. Nu a ieșit. De ce ? Tăcerea domniei sale îl face, alături de ceilalți, la fel de vinovat.

Se spune că istoria nu-i va uita pe vinovați, iar vinovaţi suntem cu toţii: unii, pentru că am tăcut; alţii, pentru că am greşit; cu toţii, pentru că am suportat. De asta, zilele trecute, la referendum, am semnat pentru alegerea șefului statului de către întreg poporul. Și pentru că pro-europenii au permis să fim sărăciți, vreau alegeri anticipate. Credeți că poate fi mai rău decât acum?

3 comentarii:

  1. Este cel mai bun comentariu al dumneavoastră, din anul 2015, stimate conaţional Victor Nichituş. Felicitări şi Crăciun liniştit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E scris cu sufletul stimate domnule Ion Petrescu. Pentru ca au creat focuri de artificii pentru a nu vedea ce se intampla. Multumesc Sarbatori fericite,

      Ștergere
  2. ”Istoria nu-i va uita pe vinovați, iar vinovaţi suntem cu toţii: unii, pentru că am tăcut; alţii, pentru că am greşit; cu toţii, pentru că am suportat.” (Ion Antonescu)

    RăspundețiȘtergere