vineri, 19 iunie 2015

NU SUNTEM BOLNAVI. PE 28 IUNIE VOI VOTA CHIRTOACĂ



Pe 26 iunie 1940, la ora 22:00, Comisarul poporului pentru afaceri externe al URSS, V. Molotov, i-a prezentat ambasadorului României la Moscova, Gheorghe Davidescu, un ultimatum prin care i se cerea României „retrocedarea” Basarabiei până pe 28 iunie și „transferul” părții de nord a Bucovinei către Uniunea Sovietică.
Textul ultimatumului de pe 26 iunie afirma în mod mincinos că Basarabia era populată în principal cu ucraineni: În anul 1918, România, folosindu-se de slăbiciunea militară a Rusiei, a desfăcut de la Uniunea Sovietică o parte din teritoriul ei, Basarabia, călcând prin aceasta unitatea seculară a Basarabiei, populată în principal cu ucraineni”.
 
Un al doilea ultimatum sovietic, pe 27 iunie, a cerut evacuarea administrației și armatei române din Basarabia și nordul Bucovinei în patru zile. A doua zi, guvernul român condus de Gheorghe Tătărescu, după ce primise și sfaturi din partea Germaniei și Italiei, a acceptat să se supună condițiilor sovietice.

Decizia de acceptare a ultimatului sovietic și de executare a unei retrageri” din Basarabia și nordul Bucovinei a fost luată în Consiliul de Coroană din noaptea de 27 – 28 iunie 1940.
Dintr-o populație de 3.776.000 de locuitori, (în conformitate cu rezultatele recensământul din 1930), în teritoriile ocupate de URSS, 2.078.000 (55%) erau etnici români. Peste 200.000 de locuitori de toate etniile s-au refugiat în România în cele câteva zile care au urmat după 28 iunie.
 
Pe 28 iunie la ora 9:00, prin comunicatul nr. 25 al Marelui Stat Major al Armatei Române, populația a fost anunțată în mod oficial despre existența ultimatumului, despre acceptarea acestuia de către București și despre intenția guvernului de a evacuare a armatei și administrație pe malul drept al Prutului. Până pe 2 iulie, noua graniță de-a lungul râului Prut a fost închisă definitiv.

După sfârșitul celui de al doilea război mondial, data de 28 iunie a fost introdusă în conștiința publică ca fiind data eliberării de fasciști.  
Pe site-ul postului de radio Europa Liberă, jurnalista Natalia Morari scrie că suntem bolnavi.  Doamna Morari își motiva acest diagnostic pornind de la o notă apărută pe site-ul Academiei de Științe a Moldovei în care se afirma că «Victoria Zinaidei Greceanâi în ziua de 28 iunie ar fi a doua venire a ruşilor. » „Țara, în care Academia de Științe se ocupă cu agitația electorală, dezbinând societatea pe criteriul etnic, nu prea are șanse. Suntem bolnavi, profund bolnavi - și cei care fac asemenea apeluri, și cei care le aplaudă”, nota doamna Morari.

Nu suntem bolnavi. Ne aducem aminte de istorie. A-ți aduce aminte de istorie înseamnă a dezbina societatea moldoveană pe criterii etnice? Nu cred. Moldovenii niciodată nu au fost adepții separatismului etnic. Numărul mare de căsătorii mixte existente în spațiul dintre Prut și Nistru este o dovadă în acest sens. Rusofonii au preferat să fie cei care, după 1990, într-un mod superior, au ales să nu învețe limba populației majoritare. Doamna Morari este o excepție care întărește regula.

Pe 27 august 1989, moldovenii, în cadrul Marii Adunări Naționale, au cerut autorităților sovietice declararea limbii române ca limbă de stat în RSS Moldovenească și trecerea la grafia latină. Să fi fost acest lucru o dovadă de intoleranță etnică? Ori poate doamna Morari consideră că manifestarea de atunci a fost primul semn de dezbinare și lipsă de îngăduință față de populația vorbitoare de limbă rusă? 

Dorința rusofonilor de reîntoarcere în spațiul slav și de menținere a Moldovei în siajul geopolitic al Federației Ruse, ne demonstrează că nu au fost niciodată de acord cu  independența Republicii Moldova. De asta au preferat să se autoexcludă.   

Nu suntem bolnavi. Ne aducem aminte de istorie. Și da, venirea în fruntea Chișinăului a unui personaj politic  care își declară în mod public simpatia față de Uniunea Vamală poate fi interpretată ca o a doua venire a rușilor. 

Moldova va fi sănătoasă doar atunci când și rușii vor vorbi limba română.

PS Natalia Morari, bunica din fotografia de mai sus este bolnavă?

Un comentariu:

  1. PROCENTUL de 21% din toata populatia tarii de minoritati pro rusia este un procent MARE pe care GERMANIA DE VEST NU l-a avut in ultimii 60-70 de ani. Daca ROMANIA, Bulgaria, Turcia vor da cetatenia romana, bulgara, turca la bulgaria, gagauzi, rusi in acest mod acest procent va scadea si el si voturile partidelor pro rusia vor scadea. Se stie ca minoritatile voteaza in procente de 70-80% cu partidele pro rusia si pe urma SUNT FRUSTRATI, SUPARATI ca pierd in alegeri la general. URSS a castigat razboaie pentru ca ROMANIA, Polonia, Turcia erau tari separate si nu puteau face fata armatei foarte puternice ale URSS si Imperiului Tarist. Dar acum este NATO care poate destrama si distruge rusia daca o va ataca din toate partile (EST, VEST, SUD).

    RăspundețiȘtergere