luni, 27 octombrie 2014

REFORMELE EDUCATIEI – ARTILERIA GREA ÎN LUPTA CU MANIPULAREA RUSĂ



Agresiunea informațională și culturală care are loc de mai mulți ani în Republica Moldova a transmis obiceiuri și stereotipuri aflate la mii de kilometrii distanță. Miturile civilizaționale rusești, prezente în producțiile culturale care se difuzează intens la televiziunile ruse recepționate pe teritoriul întregului stat moldovean au schimbat modelul comportamental al moldovenilor dintre Prut și Nistru. Involuntar, moldovenii au fost prinși în capcana culturală a unui spațiu străin, cărora nu le aparțin. 
   
Recent liderul PLDM, Vlad Filat a afirmat că politicianul Renato Usatâi ar reprezenta interesele Federației Ruse în Republica Moldova, în spatele domnului Usatâi aflându-se serviciile secrete rusești. Liderul liberal-democrat a precizat că partidul domnului Usatâi este cel de-al doilea proiect pe care îl sprijină Federația Rusă în Republica Moldova, primul fiind cel reprezentat de socialiștii moldoveni. În cele două formațiuni politice, Moscova investește bani grei pentru ca prezența lor în Parlamentul de la Chișinău să oprească apropierea Moldovei de spațiul european. 

Ostilitatea domnului Filat față de proiectele sprijinite de Federația Rusă în spațiul dintre Prut și Nistru este una firească – domnul Filat este produsul civilizațional al spațiului românesc. Prin cunoștințele primite în sistemul educațional de dincolo de Prut, liderul liberal democrat a fost vaccinat împotriva manipulării culturale și informaționale rusești. De aici și până la conștientizarea importanței educației pentru comportamentul cetățenilor moldoveni a fost doar un pas. 

“Educaţia este un motor în măsură să propulseze Republica Moldova înainte. Un sistem educaţional mai puternic oferă tinerilor cunoştinţe şi abilităţi care îi fac să fie imuni la provocările prin care trece Moldova”, a spus Vlad Filat, la o întâlnire cu studenţii Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă”. Foarte corect! În condițiile în care Republica Moldova va implementa și pe mai departe prevederile Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, iar cetățenii moldoveni vor continua să circule fără vize în spațiul european, pentru Filat și echipa lui, educaţia devine prioritatea numărul unu. De asta, în ultimul an au fost reparate 800 de şcoli şi grădiniţe, reamenajate 81 de săli de sport, iar școlile au fost dotate cu 1521 de calculatoare şi cu 70 de platforme educaţionale interactive. 


Ministrul degrevat al Educației, Maia Sandu, cea care a pus în Moldova bazele evaluării corecte la examenele de bacalaureat, spune că își dorește transformarea deplină a sistemului educațional din Republica Moldova. „În această vară, am reuşit să aprobăm noul Cod al Educaţiei. Am iniţiat procesul de revizuire a programului de învățământ şi am început crearea unui sistem de evaluare a calităţii. Vom continua să asigurăm o evaluare corectă a examenelor, fără fraude şi trişări. Vom schimba modelul de guvernare a universităţilor şi vom crea acces pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale. Totul poate deveni realitate prin implementarea Planului 2020 în domeniul educație – asta înseamnă transformarea din temelii a sistemului educaţional moldovenesc”, a spus Maia Sandu.

Angajamentul PLDM pentru o educație de calitate presupune șase obiective de bază:
1. Creșterea graduală a nivelului de remunerare a învățătorilor și profesorilor și orientarea în permanență spre standarde de salarizare europene;
2. Programe de studiu cu accent pe abilitățile practice, necesare tinerilor pentru a avea un loc de muncă bine plătit;
3. Examene și evaluări obiective, fără copiat, pentru ca cei care învață să fie apreciați la justa valoare;
4. Ridicarea pragului învățământului obligatoriu de la 16 la 18 ani, pentru a asigura nivelul european complet de studii și competitivitatea pregătirii tinerilor noștri;
5. Condiţii mai bune şi oportunităţi mai mari pentru elevi şi studenţi: săli de curs amenajate şi dotate cu mijloace interactive şi calculatoare, campusuri şi cămine conectate permanent la Internet, programe de mobilitate pentru studenți și profesori, la toate treptele de educaţie;
6. Crearea mai multor oportunităţi de mobilitate pentru studenţii moldoveni și asigurarea accesului acestora în centrele universitare europene.

Reformele începute în domeniul educației de ministrul Maia Sandu i-au pus pe jar pe strategii de la Kremlin - ei știu că o populație educată este mai puțin supusă manipulărilor. Odată aplicate, angajamentele liberal democraților din domeniul educației vor deveni un adevărat vaccin de românism. De asta, firava și delicata Maia Sandu, este o piesă grea în artileria echipei liberal democrate. 

Nota Bene

Fotografia pusă la dispoziția presei de către Serviciul de presă al Președinției române de la ultima întâlnire a lui Traian Băsescu cu Vlad Filat. Celor care au beneficiat de mai puțină educație românească le spunem că tabloul din biroul președintelui român se intitulează intrarea lui Mihai Vodă Viteazul în Alba Iulia. Domnitorul Mihai Pătrașcu a unit în anul 1600 cele trei state medievale care formează România de astăzi - Moldova, Țara Românească și Transilvania. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu