duminică, 14 septembrie 2014

CAMPANIA BORCANELOR SPARTE SAU CUM SUFLĂ IONIȚĂ ÎN PÂNZA LUI USATÂI



La o săptămână după Marea Adunare Pro Europeană organizată de liberal democrații moldoveni, mai multe cokteiluri informaționale s-au lovit de pereții acestei formațiuni politice. Câteva au fost aruncate în capul unor președinți de raion ai PLDM – unul amețit, altul cu casa atacată; apoi am asistat la nefirescul tandem făcut de domnul Ioniță cu domnul Dodon: unul de pe dreapta, altul de pe stânga, ambii ne-au spus povești cu zmei despre presupuse scheme de devalizare a Băncii de Economii. 

Să tragem concluzia că a început campania electorală? Mai degrabă campania borcanelor sparte! Mult zgomot pentru nimic. Niciuna dintre tabere nu a emis ceva care să fie demn de o dezbatere publică: decizia de neparticipare a lui Ion Sturza în politică e chestiunea liberalilor reformatori, strigătul de adio al domnului Tcaciuk complică lucrurile doar pentru comuniștii moldoveni, iar președintele liberal Mihai Ghimpu, care rămâne în fotoliul său, e treaba liberalilor.  Nimic nou.

Non-campania a început fără conținut. Asistăm la regruparea forțelor cu ecou moscovit. Scopul este clar – slăbirea coeziunii interne a Partidului Liberal Democrat . De ce? Pentru că mitingul pro-european din duminica lui 7 septembrie ar fi trebuit să trezească  adevăratele discuții. Cele care ar fi făcut ca forțele politice pro-europene să ajungă la semnarea unui pact de neagresiune. 

Cui folosesc poveștile spuse de Dodon și ”romanticul plângăreț” Ioniță? Răspunsul este la suprafață - celor care nu doresc formarea unui alianțe post electorale care să ducă Moldova mai aproape de Uniunea Europeană. Slăbind Partidul Liberal Democrat se elimină posibilitatea ca acest partid să poată milita după alegeri pentru relansarea unei coaliții pro-europene.
Putem trage concluzia că domnul Ioniță lucrează pentru promovarea intereselor rusești între Prut și Nistru? Se pare că da. Aflat în funcția de președinte al Comisiei parlamentare pentru economie, domnia sa a blocat promovarea unor importante reforme în domeniul asigurărilor, a reformelor în sistemul bancar și în cel al pieții valorilor mobiliare.  Acest lucru a făcut posibilă consolidarea în spațiul moldav a mai multor agenți de influență ruși. Mai mult decât atât, surse din interiorul echipei conduse de domnul Usatâi au declarat că domnul Ioniță a negociat deja un loc pe lista electorală a acestei formațiuni.

Liberal democrații au înțeles prea târziu acest lucru. Abia în august 2014 ei au retras domnului Ioniță susținerea politică și au anunțat că în prima ședință a Parlamentului vor cere demiterea acestuia din funcția pe care o deține. Dacă domnul Ioniță va râmâne în funcție, faptul va fi o adevărată hîrtie de turnesol - vom vedea adevărații pioni ai Federației Ruse.

Așa că, tot pățitul e priceput. Cele întâmplate vin să ne spună că, atunci când va începe, lupta electorală va fi crâncenă. Care pe care. Cine va fi calul de bătaie? Liberal democrații. E cel mai puternic și mai bine organizat partid pro-european, singura formațiune care are sprijinul necondiționat al Partidului Popular European, aflat la cârma Uniunii Europene.
E clar că de la Moscova s-a dat comanda ca în capul echipei conduse de domnul Filat să se spargă cât mai multe borcane. Să sperăm că ei vor fi tari și vor purta cască de protecție.  Americană.  
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu