
Din 101 de deputați, la ședința Parlamentului au lipsit nemotivat 44. Aproape jumătate. Cei mai mulți deputați care au lipsit la această ședință fac parte din Partidul Comuniștilor – este dreptul lor, comuniștii nu fac parte din coaliție. Mai rău e că au lipsit și deputați care trebuiau să asigure sprijinul politic pentru Cabinetul Leancă. De exemplu, domnul Ioniță, care face parte din Coaliție. De aici și nervozitatea liderului liberal-democrat Vlad Filat față de acest deputat. E inadmisibil să lași totul baltă și să pleci în vacanță!
Că Moldova are deputați chiulangii este doar o parte a problemei! Se
pare însă că, imediat după ce Guvernul și-a asumat responsabilitatea
pentru aprobarea mai multor legi, deputații au pus mâna pe valiză și au
tulit-o la mare. Doar că, potrivit sesiunea de primăvară a Legislativului se încheie pe data de 31 iulie!
Așadar domniile lor au plecat cu zece zile mai devreme în vacanță.
O vorbă din bătrâni spune că Dumnezeu
îți dă, dar în traistă nu îți pune. Poate, nu e mare brânză
că deputații au plecat în vacanță mai devreme. Cabinetul de miniștrii funcționează,
iar domnul Leancă e pe loc!
Doar că, prin asumarea răspunderii, primul ministru moldovean a făcut un pas extrem de riscant. Domnia sa a repetat gestul domnului Filat din vara lui 2011, care forțat de împrejurările politice și-a asumat responsabilitatea în fața Parlamentului privind legile antiraider, legi care mai apoi au fost declarate neconstituționale. Riscant pas, nu-i așa?
Doar că, prin asumarea răspunderii, primul ministru moldovean a făcut un pas extrem de riscant. Domnia sa a repetat gestul domnului Filat din vara lui 2011, care forțat de împrejurările politice și-a asumat responsabilitatea în fața Parlamentului privind legile antiraider, legi care mai apoi au fost declarate neconstituționale. Riscant pas, nu-i așa?
M-aș fi așteptat ca deputații din coalița
parlamentară de la Chișinău să își exprime îngrijorarea față de destrămarea
coaliției guvernamentale din parlamentul Ucrainei, care joi, 24 iulie, și-a
încetat activitatea. Asta deschide calea spre alegeri anticipate în statul
vecin, al căror rezultat ar putea fi complicate și pentru noi. Deputații ar fi trebuit să se gândească la asta. Din valurile mării domniile lor nu au timp pentru asta!
Speram ca aleșii din comisia parlamentară pentru politică externă să dea o
apreciere documentului adoptat de către Senatul american cu privire la
Republica Moldova. Este un prim semn că Dialogul strategic
moldo-american dă roade și că prietenii de peste Ocean ne sunt alături. Dar aflați în insulele grecești, aleșii poporului nu au timp pentru asta!
Vroiam ca domnii deputați din
comisia pentru economie să ne spună că producătorii de fructe moldoveni vor colabora
cu întreprinderile românești și că din discuțiile cu partenerii din Parlamentul României s-au găsit soluții pentru ca Moldova să facă față
sancțiunilor rusești. Dar, deputații la asta, nici nu se gândesc!
O veste cât se poate de bună! Care ne spune că în ciuda tuturor greutăților tandemul Filat-Leancă rămâne a fi principalul motor care împinge Moldova înainte. E semn că, atunci când unii se bronzează la mare, primul ministru și echipa sa liberal democrată, râmân a fi de veghe la liniștea cetățeanului. Da, pentru asta nu se dau medalii, dar recunoștința omenilor simpli e mult mai mare.
O informatie extrem de importanta!!! Ucraina, Moldova, Georgia, Azerbaidjan, Bosnia si Hertegovina, Kosovo, Macedonia, Muntenegru si Serbia, in calitate de parteneri strategici ai SUA au fost invitati pentru prima data la Summit-ul NATO din Marea Britanie.
RăspundețiȘtergerePentru cei care nu stiu ii informez ca toate statele membre ale NATO au incheiat un parteneriat strategic cu SUA, inclusiv Romania. Faptul ca in Congresul American s-a votat ca Ucraina, Moldova, Georgia, Azerbaidjan ( mare surpriza! ), Bosnia si Hertegovina, Kosovo, Macedonia, Muntenegru si Serbia sa devina parteneri strategici ai SUA, asta inseamna ca aceste state au intrat deja in antecamera NATO si in foarte scurt timp vor deveni membre NATO. Cred ca este cea mai proasta veste pe care au primit-o rusii vreodata. Din experienta Romaniei va spun ca perioada cand Rusia ameninta Moldova si o supunea la tot felul de embargouri s-a cam incheiat. Abia de aici in colo Republica Moldova va putea sa-si aleaga traseul politic asa cum si-l doreste fara sa-i mai fie frica de Rusia. Umbrela Americana si in curand umbrela NATO, prin celebrul sau punct 5 al Tratatului Atlanticului de Nord va proteja toate statele enumerate mai sus. Surpriza este ca Japonia a incheiat si ea un parteneriat strategic cu SUA si a solicitat o colaborare apropiata cu NATO. In situatia data Problematica UE, fara sa-si piarda importanta ai, trece pe planul doi. -