miercuri, 16 august 2017

ADIO,ȘI UN PRAZ VERDE, DOMNULE TAPIOLA!



În aprilie 2016, europarlamentarul român Siegfried Mureșan lansa o dezbatere publică pentru aflarea împuternicirilor pe care ar trebui să le dețină un Înalt Reprezentant al Uniunii Europene acreditat în statele Parteneriatului Estic. Deputatul român a extrapolat și a luat în discuție cazul specific al Republicii Moldova. Am crezut, greșit, că discuția va atrage după sine retragerea ambasadorului Tapiola din funcția de șef al Delegației UE în Republica Moldova. De aici.

Inițiatorul dezbaterii considera că, în fiecare zonă de conflict sau în fiecare stat care are o importanță strategică pentru UE ori în care au loc evenimente care atentează la interesele UE în regiune, Bruxelles-ul ar trebui să își numească câte un Înalt Reprezentant. Referindu-se la Moldova dintre Prut și Nistru, eurodeputatul Mureșan afirma că Uniunea Europeană, prin reprezentantul ei la Chișinău, trebuia să aibă un rol mai activ în politicul moldovenesc. De aici.

Prea puțini au fost cei care au înțeles critica lui Siegfried Mureșan la adresa lui Tapiola: eurodeputatul român era deranjat de faptul că, la Chișinău, ambasadorul UE s-a mulțumit doar la a observa și a monitoriza evoluțiile politice fără a-și dori să devină un jucător activ. "Jucătorul din Est este foarte activ în Moldova. La fiecare etapă! Nu ajunge ca Uniunea Europeană să declare că și-ar dori ca lucrurile să iasă bine la sfârșit, dacă Bruxelles-ul nu se implică mai mult acest lucru nu se va intâmpla ", declara în aprilie 2016, Siegfried Mureșan, în plenul Parlamentului European.

La Chișinău, ambasadorul Tapiola a monitorizat indiferent evoluțiile politice din Chișinău și a declarat, în public, că nu contează direcția de dezvoltare a statului moldoveneasc, stânga sau dreapta, important să meargă înainte! Mai mult, în martie 2016, Tapiola a declarat că Uniunea Europeană nu poartă răspundere pentru cele întâmplate în Moldova! De aici.

Tapiola s-a făcut că nu vede/nu știe nimic din dezmățul la care se dădeau miniștrii ai guvernelor PLDM/AIE. Să fie oare acesta, adevăratul motiv pentru care președintele Dodon l-a decorat oferindu-i  medalia Ordinul de Onoare? Cu această ocazie, șeful statului moldovean a spus că ambasadorul Tapiola ar fi unul dintre ambasadorii care a încercat , și i-a reușit, să excludă geopolitica din relațiile dintre UE și Republica Moldova.

Medalia primită de ambasadorul Uniunii Europene pare a fi mai degrabă un semn de mulțumire din partea domnului Dodon. Că percepția cetățeanului moldovean despre UE a scăzut, și că Tapiola a stat cu mâna în sân atunci când, la Chișinău, liderii AIE intrau în grave contradicții. Scăderea de încredere în instituțiile Uniunii Europene trebuie să-i fie reproșată și lui Tapiola! De aici.

Tapiola pleacă. Drum bun și cale bătătorită. După el va plânge doar restaurantele. Acolo unde  și-a permis să aibă note critice la adresa guvernelor moldovene, acolo unde a declarat că moldovenii sunt niște țărani.  

În timpul prezenței lui Tapiola la Chișinău indicatorul de încredere în instituțiile Uniunii Europene au scăzut cu 17%. Dacă activitățile ambasadorului Tapiola erau altele, UE ar fi putut avea o voce mai sonoră în politica Republicii Moldova, și ar fi devenit un actor credibil și important.  

Vreau să cred că noul ambasador al UE la Chișinău nu va repeta greșelile comise de Tapiola și că vocea lui va fi auzită  nu doar în restaurante.

FOTO: Trei foști - Tapiola, Timofti, Gaburici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu