miercuri, 29 aprilie 2015

REVINE SERAFICĂ FĂRĂ FRICĂ ?



Partidul Liberal Democrat din Moldova a decis să-l înainteze pe Urechean în calitate de candidat la funcția de primar al municipiului Chișinău. Decizia a fost luată de către Organizaţia Teritorială Chişinău a Partidului Liberal Democrat din Moldova. Liberal democrații afirmă că au optat pentru candidatura președintelui Curții de Conturi, apreciind „profesionalismul şi calităţile organizatorice înalte” de care a dat dovadă pe parcursul activităţii sale în diferitele funcţii ocupate anterior.
La rândul său, domnul Urechean susține că se va implica activ și la formarea listei de candidați pentru Consiliul Municipal Chișinău. „Am acceptat această propunere pentru a trage după mine și echipa de consilieri, iar în ea se vor regăsi mai mute persoane neutre. Chișinăul are nevoie de gospodar. Orașul trebuie depolitizat. Avem nevoie de un primar al tuturor orășenilor, mai ales că avem foarte multe de făcut”, a declarat fostul primar. 

Actualul președinte al Curții de Conturi va trebui însă să concureze cu nume destul de grele. Comuniștii moldoveni l-au înaintat la primărie pe domnul Vasile Chirtoca, actualul președinte al DAAC-Hermes. Artificiul electoral folosit de către comuniștii moldoveni este bazat pe polisemie – apropierea numelui de familie al candidatului lor, de numele liberalului Dorin Chirtoacă. Ineditul procedeu poate să provoace confuzie în rândul electoratului din municipiul Chișinău. În cabina de vot, această lipsă de orientare poate reduce sau crește din șansele candidatului Partidului Liberal. 

Confuzia electorală va fi cu atât mai mare cu cât, pentru prima dată în istoria contemporană a Republicii Moldova, stânga politică are mai mulți candidați la fotoliul de primar al Chișinăului – domnul Vasile Chirtoca (PCRM), doamna Greceanâii (de la PSRM), domnul Ilian Cașu (Partidul Nostru). Ziariștii de la publicația Adevărul notau că în aceste condiții, Moscova va proceda ca și în campania electorală pentru alegerea bașcanului regiunii autonome găgăuze, investind considerabile sume bănești. 

În acest amalgam de neclarități ar părea că o stângă fragmentată îl va avantaja pe actualul primar. Dar umbra deasă a două mandate cade greu peste domnul Dorin și îi erodează din simpatia pe care o avea altădată. Nu pot să nu îmi aduc aminte că la alegerile trecute domnul Dorin Chirtoacă a fost susținut de alianța politică din care făcea parte și Partidul Liberal. Atunci domnul Filat a retras candidatura liberal democraților și a îndemnat colegii de alianță să-l voteze pe Chirtoacă. În condițiile în care  domnul  Ghimpu a refuzat să facă parte dintr-o coaliție parlamentară majoritară este greu de crezut că actualul primar va mai beneficia de un așa fel de susținere.

Într-o luare de cuvânt domnul Urechean a spus că în timpul mandatului pe care l-a avut la primăria Chișinău a transformat capitala Moldovei într-un oraș european - între timp, municipiul s-a transformat într-unul din cele mai murdare orașe ale lumii. „Este mult de lucru, am intenția de a face ordine - știu cum și cu cine”, a spus presei fostul primar.

Serafică fără frică poate să facă asta. În actuala campanie electorală, doctrinele politice vor conta mai puțin – va conta persoana. Ultimele completări la Codul Electoral îi lipsesc pe candidații formațiunilor de stânga de sprijinul imagologic al Federației Ruse – nici un candidat nu își mai poate etala fotografiile cu președinți ai statelor străine. E timpul când  în Moldova a revenit fenomenul personalizării. Cel mai mult contează marca. Iar domnul Urechean este o marcă valoroasă. Domnia sa a fost cel care, în 2009 atunci când comuniștii moldoveni solicitau doar un vot pentru alegerea doamnei Greceanâi în funcția de șef al statului a cerut celorlalte partide să nu cedeze. Nici în 2004, atunci când, la comanda comuniștilor moldoveni, domnul Urechean a fost chemat la sediul CCCEC unde s-au făcut presiuni pentru a recunoaște că a procurat ilicit 40 de ambulanțe, primarul Chișinîului nu a cedat. Alături de domnia sa în seara aceea era întregul oraș. Toți știau că Urechean este valoros : azi în Chișinău, mâine în toată țara, spuneau cu toții atunci. În 2005 așa s-a întâmplat. Domnia sa reușit să adune în jurul său nume importante cu care a reușit să obțină un rezultat ce i-a permis să aibă o numeroasă fracțiune parlamentară. Ca mai apoi să reușească împreună cu colegii de alianță să pună capăt guvernării comuniste.

Timpul nu a jucat însă în favoarea domniei sale. Multe dintre lucrurile bune pe care le-a făcut pentru locuitorii orașului s-au uitat – dar nu de tot. Dacă va reuși să le aducă aminte chișinăuienilor de toate aceste realizări – domnul Urechean ar putea trece în turul doi. Pentru a le aduce aminte de toate lucrurile bune făcute pentru Chișinău domnul Urecheanu ar trebui să se înregistreze rapid și să înceapă campania electorală.

Surse din interiorul caselor de sondaje afirmă că în Chișinău va avea loc, cu siguranță, un al doilea tur de scrutin pentru alegerea primarului general. Dacă pe 28 iunie - data cel de al doilea tur - alături de domnul Chirtoacă va fi prezent un candidat al stângii, locuitorii municipiului Chișinău vor fi puși în situația de a alege răul cel mai mic - candidatul liberal. Multitudinea de concurenți care s-au aruncat în bazinul de pe stânga politicii moldovene ar putea face ca, încurcându-se reciproc, niciunul dintre aceștia să nu ajungă la finish, în turul doi. Potrivit sociologilor, Dorin Chirtoacă poate pierde fotoliul de primar doar dacă, în turul doi, alături de el va concura un reprezentant al partidelor de dreapta. Istoria alegerilor locale spune că locuitorii capitalei moldovene au încredințat Primăria doar reprezentanților acestor partide.
Așadar, dacă trece în turul doi, Serafică fără frică se întoarce la Primărie!