vineri, 6 mai 2016

CUTREMURUL PLAHOTNIUC



Vizita în Statele Unite a delegației Republicii Moldova din care face parte și prim-vicepreședintele Partidului Democratdin Moldova, Vlad Plahotniuc, este una oficială. Ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, domnul James Pettit a spus că întâlnirea cu doamna Victoria Nuland, a avut loc la solicitarea delegației moldovenești condusă de vicepremierul Octavian Calmâc, ministru al Economiei și a fost coordonată cu Departamentul de Stat. 

Deci, atunci când a afirmat că vizita domnului Plahotniuc în Statele Unite nu a fost oficială, domnul Barbăroșie, și-a permis, cu bunăștiință, să ne dezinformeze. Directorul IPP Moldova nu a fost singurul, alături de domnia sa s-a aflat directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă, domnul Igor Boțan. 


Domnul Barbăroșie a afirmat că prim-vicepreședintele Partidului Democrat din Moldova nu s-a întâlnit în mod oficial cu doamna Nuland și că fotografia prezentată publicului pe site-ul PDM ar fi fost făcută în mod întâmplător. La rândul său, directorul ADEPT, domnul Boțan, consideră că vizita domnului Plahotniuc în Statele Unite este doar o acțiune de PR. 


Întrebat cum califică vizita lui Vlad Plahotniuc în Statele Unite, deplasare criticată de opoziția din Republica Moldova, ambasadorul american la Chișinău, domnul Pettit, a declarat că prim-vicepreședintele PDM a plecat în America în calitate de fruntaș al unui partid care face parte din coaliția de guvernământ.


De ce opoziția moldavă este contrariată de faptul că oficiali americani au avut întrevederi, de înalt nivel, cu domnul Plahotniuc? Domnul Sorin Bocancea, constata că gestul americanilor nu le pică deloc bine celor care au contestat noua coaliție de guvernare. Plahoniuc s-a dus în SUA în calitate de coordonator executiv al Consiliului Coaliţiei de guvernare. O funcţie cu denumire mai lungă decât cea de „Prim-ministru”, dar mai puternică decât aceasta. Ca să se ştie cine decide în mica republică”.  Foarte bine punctat  - ca să se știe cine decide!


Domnul Iulian Chifu, într-un interviu acordat portalului de ștri deschide.md afirma că această calitate,  de coordonator al coaliției, este importantă, de aici și conținutul foarte serios al discuțiilor: „Este o abordare pragmatică a SUA, raportată la ”sediul” real al puterii din Republica Moldova, obținerea unor angajamente și comunicarea unui spațiu de așteptări a Washingtonului față de evoluțiile din RM. Primirea la acest nivel e o deschidere evidentă, fapt de necontestat”, afirmă domnul Chifu. Domnia sa nu exclude faptul ca domnul Plahotniuc să fi avut și alte întâlniri, nepublice și netrecute în agenda anunțată, care ar putea avea relevanță mult mai mare.


Deci motivul denigrării domnului Plahotniuc în spațiul public moldovenesc ar fi cel oferit de domnul Bocancea: “oficialii americani l-au primit ca pe un lider, astfel legitimându-l”. Exact, acceptând întâlnirea cu fruntașul Partidului Democrat, doamna Victoria Nuland i-a recunoscut domnului Plahotniuc calitatea de coordonator executiv al coaliției de guvernare din Republica Moldova. Coordonator care, în acest moment, patronează realizarea reformelor şi revenirea la parcursul european a Republicii Moldova. 


Pentru opoziția de dreapta, acest lucru echivalează cu un cataclism de proporții. Acea catastrofă de care a pomenit recent domnul Andrei Năstase. „Societate civilă, suntem în pragul unei catastrofe. E nevoie de consolidare într-un front comun împotriva lui Plahotniuc. Lideri şi activişti civici, preluaţi drapelul protestatar. Uniţi-ne sub aceeaşi flamura pe toţi, indiferent de opţiuni politice şi vise geopolitice. Demonstraţi capacitate, calitate şi voinţă. Noi suntem alături! Dacă e cazul, rămân paşi buni în spate”, nota liderul Partidului Platforma DA. De aici și mesajele manipulatorii lansate de domnul Barbăroșie și domnul Boțan.


Într-o postare pe Facebook, secretarul general al Partidului Național Liberal din România, domnul Radu Carp, nota că vizita domnului Plahotniuc la Washington este o recunoaștere a situației de fapt din Moldova, într-un context regional complicat, cu diversiuni din ce în ce mai frecvente în Ucraina”. Domnia sa considera că relația Republicii Moldova cu Statele Unite este una strict bilaterală și nu mai trece prin București. Domnul Carp considera această schimbare de paradigmă ca fiind „un eșec al diplomației românești”.

Domnul profesor Carp are dreptate atunci când afirmă că recunoașterea stării de fapt din Moldova înseamnă recunoașterea domnului Plahotniuc. Nu este vorba despre un eșec al diplomației românești, cred că este vorba despre o înțelegere mai aprofundată, din partea diplomației americane, a realităților dintre Prut și Nistru, care a preferat, în mod pragmatic, să-l primească și să îl recunoască  pe fruntașul Partidului Democrat în calitate de coordonator al jocului politic din Republica Moldova. 


Parteneriatul româno-american, negociat de către tandemul Bogdan Aurescu – Daniel Ioniță, are doar de câștigat. România este unul din promotorii de bază a intereselor Statelor Unite şi NATO în regiune, de aici și alegerea domnului Ioniță în calitate de ambasador al României la Chișinău. Într-o expunere publică, domnul Ioniță afirma că își dorește să fixeze Moldova, „politic, strategic şi fizic”, în spaţiul european şi euroatlantic. Probabil aceste planuri ale domniei sale au o susţinere deplină la Washington şi la NATO. 


Desigur, pentru opoziția de dreapta, primirea domnului Plahotniuc de către doamna Nuland este o catastrofă. Legitimat a fi coordonatorul jocului politic moldovenesc, domnul Plahotniuc și echipa Partidului Democrat poartă în aceste momente responsabilitatea răspunderii directe pentru dezvoltarea democrației  și a reformelor care vor fi implementate în Moldova. Întrebat care este viziunea sa de dezvoltare a Republicii Moldova pentru următorii doi ani, domnul Plahotniuc a spus că dorește să „asigure stabilitatea economică şi financiară a statului moldovean, prin stabilirea unui nou program cu Fondul Monetar Internaţional şi să excludă fenomenul corupţiei, prin asigurarea unei justiţii eficiente şi independente”. Scurt, clar și cuprinzător.  


Dacă cele promise de domnul Plahotniuc vor fi realizate, domnia sa va face dovada determinării pentru adevărata schimbare a Moldovei. În calitatea domniei sale de coordinator executiv al coaliției dispune de suficiente pârghii politice pentru a realiza acest lucru. În Statele Unite sunt suficiente fonduri și companii care, văzând aceste schimbări, și-ar dori să investească între Prut și Nistru așa cum au făcut în România. 


De ce este denigrat prim-vicepreședintele PDM? Pentru că oponenții domniei sale știu că, dacă Plahotniuc se încăpățânează, poate schimba cu adevărat Moldova. Iar asta, ar fi o catastrofă pentru toți jucătorii politici moldoveni!