vineri, 21 noiembrie 2014

DE CE-I ESTE FRICĂ LUI “DON RENATO”?“Don Renato” amenință că va veni asupra Chișinăului într-un marș de proporții. Motivul invocat ține de faptul că, potrivit domniei sale, partidului Patria i s-ar pregăti excluderea din campania electorală. Domnul Renato Usatâi susține că formațiunea din care face parte a devenit incomodă datorită faptului că, în sondajele de opinie, ar avea un rating înalt care îi oferă posibilitatea ca împreună cu PCRM să acumuleze majoritatea parlamentară pentru formarea viitorului Cabinet de Miniștri. Fals!

Conexiunile pe care ni le sugerează domnul Usatâi nu au nici o treabă cu logica și sunt doar tehnici de campanie. 

Explic. Nici cele mai optimiste sondaje de opinie nu au oferit acestei formațiuni politice cifre din care ar rezulta că moldovenii  acordă partidului Patria” un suport atât de mare pentru ca, alături de Partidul Comuniștilor, să poată forma majoritatea parlamentară. La rândul lor, nici comuniștii moldoveni nu dispun de un sprijin atât de uriaș. Toate datele prezente în sondajele de opinie vorbesc despre faptul că viitoarea coaliție parlamentară, fie ea de dreapta, (cel mai probabil), fie de stânga, va fi alcătuită din cel puțin trei componente. Așa că declarațiile pe care ni le face domnul Usatâi, că cineva își dorește să îl scoată din cursa electorală, au menirea de a ne face să-l compătimim. 

Nu ține! „Don Renato” nu mă poate face să-l compătimesc, modelul de comportament pe care îl evocă domnia sa în această electorală  este unul cu profunde legături subliminale către lumea rusă. Acest model spune că adevărul poate fi impus folosind puterea fizică - o idee prezentă în filmul regizorului rus Balabanov – „Brat” (Fratele). Nu pot compătimi pe cei care, potrivit publicației Ziarul Național, în mod ostentativ, fac planuri de campanie în restaurante și care vorbesc despre proiecte politice de viitor cu berea și racii în față. Arătat cu multă îndrăzneală, acest comportament ne spune că domniile lor se vor gândi întodeauna la bunăstarea personală și mai puțin, (ori deloc), la binele public. 

Nimeni nu dorește să scoată partidul „Patria” din cursa electorală.  ‘’În acest moment comportamentul electoral al acestei formațiuni politice se înscrie în normele legale ’’, au declarat oficialii Comisiei Electorale Centrale.  Președintele partidului Patria, ambasadorul Ciobu cunoaște foarte bine acest lucru. 

Belicoasele mărturisiri ale domnului Usatâi, “declar război lui Filat și Plahotniuc”, și chemările la mobilizare, “vom chema oamenii, susținătorii și membrii noștri de partid la o mobilizare totală pentru a porni un marș spre capitală”, sunt doar vorbe de campanie electorală.  Nimeni nu-i interzice domnului Usatâi să facă aceste declarații. Și dacă va avea autorizație pentru desfășurarea unui marș electoral, nimeni nu îl va împiedica să organizeze această acțiune. 

Ușoara neliniște a spovedaniei făcute de „Don Renato” pleacă de la prezența alături de domnia sa a  unor adepți ai măsurilor radicale în politică, acești doi “vulturi ai războiului”, Petkov și Petrenco,  și-au arătat în 2013 simpatia pentru aplicarea de către PCRM a unor măsuri violente întru preluarea puterii. Liderul comuniștilor moldoveni, domnul Voronin a renunțat în ultima clipă la aplicarea acestor agresive planuri. E posibil ca tentația domniilor lor pentru organizarea unor acțiuni de tulburare a liniștii publice să fi rămas. Iar de aici până la gândul că echipa condusă de domnul Usatâi ar fi gata să dea foc la cauciucuri în centrul Chișinăului e doar un pas.    

Dincolo de prezența în atenția publică, necesară pentru o campanie electorală, ofensiva mediatică a domnului Usatâi vine să ne sugereze că domnia sa se teme de ceva. Dacă la această agresivitate mediatică adăugăm somația adresată liderului PCRM pentru ca acesta să declare public că acceptă o alianță post electorală cu partidul Patria, vom observa că domnului Usatâi îi este frică să nu ajungă la putere – ce folos să ajungi în Parlament dar să fii în opoziție?

Întreg comportamentul electoral al lui “Don Renato” se rezumă doar la cucerirea puterii de dragul beneficiilor pe care le poate obține având puterea de partea lui. De dragul obținerii acestor beneficii domnia sa ar putea fi gata să treacă la acțiuni nesăbuite? Nu știm.

Ar fi de dorit ca anunțatele acțiuni electorale ale partidului „Patria” să se desfășoare în spiritul respectării ordinii publice. Cea mai mică încercare de tulburare a ordinii trebuie sancționată prompt și sever. Dacă organele de menținere a ordinii publice vor da dovadă de slăbiciune va triumfa filozofia pe care încearcă să ne o impună domnul Usatâi – că adevărul este alături de cei mai puternici fizic. Periculoasă filozofie. Adevărul este doar de partea celor care respectă legile. 

Filozoful latin Publius Syrus spunea că „nici un om nu este deasupra legii , de asta „dura lex, sed lex”legea-i dură dar e lege. De asta, chiar și oamenii care împărtășesc primejdioasa filozofie a domnului Renato, dacă nu au imunitate, sunt puși în situația de a respecta legile. Că de aia există legi. 

Nota bene - fotografia nu îmi aparține a fost preluată din internet. Explicatie la fotografie - omul de afaceri Renato Usatai, (in camasa alba) alături de Alexandru Petkov, in prezent deputat al PCRM transferat pe listele PP si Dumitru Ciubasenco, jurnalist și specialist in tehnologii electorale.