miercuri, 28 septembrie 2016

PLAHOTNIUC ANUNȚĂ CURĂȚENIA DE TOAMNĂ. CONGRESUL AMERICAN O ACCEPTĂ



Alianța roșu – verde a deputaților socialiști, comuniști și liberal democrați vor depune o moțiune de cenzură împotriva guvernului Filip. „Harbuzul politic moldovenesc” nu este de acord cu decizia Cabinetului de Miniștri de a își asuma răspunderea pentru seria de șapte de legi, adoptarea cărora este o condiție pentru semnarea acordului Republicii Moldova cu Fondul Monetar Internațional.  

Marți, 27 septembrie 2016, deputații PSRM au blocat tribuna Parlamentului moldovean încercând să îl împiedice pe primul ministru Filip să își susțină discursul explicativ privind asumarea răspunderii Guvernului. Socialiștii moldoveni au procedat în același mod și la începutul anului 2016, atunci când nu i-au permis candidatului desemnat la funcția de prim-ministru, Pavel Filip, să-și prezinte programul de guvernare.

Executivul moldovean și-a asumat răspunderea, luni, 26 septembrie, pentru creditele în valoare de 14 miliarde de lei acordate în 2014 și 2015 de guvernele Leancă și Gaburici pentru Banca de Economii, Unibank și Banca Socială, aflate în proces de lichidare. În martie 2016 Banca Naţională a Republicii Moldova a semnat cu Ministerul Finanţelor un Memorandum prin care urmează să fie emise obligaţiuni de stat pentru a rambursa aceste credite. Procedura a fost agreată de Fondul Monetar Internațional.

Pavel Filip a explicat necesitatea angajamentului răspunderii de către guvern afirmând că, "Guvernul nu are prea mult timp la dispoziţie, dacă mergem pe formula clasică, ar însemna să pierdem încă câteva săptămâni". Premierul a spus că, dacă se dorește și deblocarea finanțării din partea Uniunii Europene, Moldova nu îşi poate permite să piardă timpul.  

Ar fi putut cabinetul Filip să nu își asume nota de plată pentru miliardul de lei dispărut din Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială ?  A existat o propunere, venită din partea unor înalți funcționari ai statului moldovean, ca acel credit să fie restituit din contul venitului obținut de Banca Națională a Moldovei. Dar, guvernatorul Băncii Naționale a Republicii Moldova, Sergiu Cioclea, a spus că, în cazul în care Banca Națională va trece creditele acordate la pierderi se va transforma la rândul ei într-o instituție falimentară. Răspunsul este la suprafață: pentru banii furați de alții, Guvernul Filip este cel care își asumă răspunderea. De ce? Pentru că un stat nu poate exista cu o Bancă Națională falimentară. Să nu uităm însă că acest guvern și-a asumat responsabilitatea de a stabiliza statul moldovean, procesul fiind recunoscut de înalții oficiali europene care au vizitat în ultimele luni Republica Moldova.

Este clar că orice guvern care și-ar dori un acord cu FMI ar fi fost nevoit să identifice modalitățile de acoperire a găurii financiare formate de furtul miliardului. Probabil prejudiciile, așa cum afirmă președintele legislativului moldovean, Andrian Candu, vor fi recuperate. Deja creanțele celor trei bănci au restituit până în prezent 756 milioane de lei. Însă trebuie să recunoaștem, că gestul făcut de guvernul Filip, pune, la început de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, într-o situație delicată majoritatea parlamentară și formațiunea politică care conduce această majoritate – Partidul Democrat din Moldova. Justificarea liderului socialist, Igor Dodon, care a afirmat că „furtul din sistemul financiar bancar nu poate fi acoperit din buzunarul cetățenilor, și așa nu avem bani pentru pensii, salarii, burse”, deși populistă, va prinde la public și va deveni un subiect major de campanie electorală. 

Confuzia pe care o propagă Igor Dodon, că banii fraudaţi din sistemul bancar moldovenesc vor fi recuperați din buzunarul cetățenilor, este artificială. Speculația a fost dezmințită de șeful legislativului, Andrian Candu care a respins acest lucru argumentând că "statul emite obligaţiuni şi le oferă Băncii Naţionale. (…) Marea majoritate a sumei va fi dată înapoi statului în dividende. Hârtiile vor fi răscumpărate de BNM de-a lungul timpului. Cei care lucrează cu hârtiile de valoare ştiu cum funcţionează acest mecanism". Dar puțini sunt moldovenii care au văzut vreodată cum arată hârtiile de valoare!

Repet: gestul Guvernului Filip, de a își asuma răspunderea pentru acoperirea acestei uriașe găuri financiare, este unul necesar. Partidul Democrat din Moldova dă dovadă de curaj atunci când își asumă responsabilitatea pentru borcanele sparte de alții! 

Așa se explică afirmația făcută de coordonatorul actualei majorități parlamentare, Vladimir Plahotniuc, care a spus că va face curățenie generală în Republica Moldova! „Ca reprezentant al coaliţiei de guvernare, împreună cu toţi colegii mei vom insista să fie făcută o curăţenie generală în toate sectoarele importante din ţară. Ceea ce vedeţi că se întâmplă astăzi în ţară, (reținerea a 15 judecători și 3 executori judecătorești n.r.) este doar un început, un început modest, dar vă asigur că noi vom continua, iar eu prin prisma funcţiei care o deţin în coaliţia de guvernare, voi sprijini totul cu tot ce pot această curăţenie generală şi ea, va fi. Cine mă cunoaşte ştie că eu nu arunc vorbele în vânt”, afirmă Plahotniuc. 

Se pare că prim vicepreședintele PDM, are toate motivele să taie ca în curechi: potrivit autodenunțului făcut de Ilan Shor, Plahotniuc și-ar fi preîntâmpinat colegii din AIE, pe Vlad Filat și Iurie Leancă, dar și pe Ilan Shor să nu fure banii deponenților.
 
Pe rețelele de socializare, comentatorul politic moldovean, Victor Gurău, notează că,  "harbuzul s-a copt și în curând v-a crăpa! Guvernarea trebuie felicitată! Probabil. 

Cu siguranță gestul făcut de cabinetul Filip, va debloca relațiile statului moldovean cu FMI, dar îi oferă candidatului socialist Igor Dodon suficientă muniție pentru o campanie în care este deja, avantajat.  Alianță pe care o constuiește, cea a ‘’harbuzului’’, ar putea să-i scadă din punctele electorale , doar dacă, așa cum afirmă Victor Gurău, "cineva dintre socialiști, comuniști ori liberal-democrați vor sta la dubă pentru dezastrul din sistemul financiar-bancar". Asta să însemne curățenia anunțată de Vladimir Plahotniuc?

Nu cred că această moțiune de cenzură prin care va trece guvernul Filip va da rezultate pozitive pentru opoziția socialistă. Pentru ca Guvernul Filip să fie demis, sunt necesare voturile a cel puţin 51 de deputați dintre cei 101 câți sunt în Parlament. Opoziția parlamentară nu are aceste voturi. 

Posibila adoptare de către Congresul Statelor Unite a unei rezoluții în  sprijinul consolidării instituțiilor democratice din Republica Moldova și a eforturilor pe care le face Guvernul Filip împotriva corupției, mă face să cred că anunțata curățenie de toamnă, va începe foarte repede.