luni, 27 iulie 2015

USATÎI ȘI FURTUNA DIN PAHARUL. MAIA CON DIOSPrimarul orașului Bălți, Renato Usatîi, îndemnă deputații din fracțiunea PLDM să părăsească această formațiune politică și să se alăture partidului condus de Iurie Leancă. Așa cum a făcut-o săptămâna trecută domnul deputat Nicolae Juravschi.

Potrivit lui Usatîi, în curând președintele PLDM, Vladimir Filat, va fi arestat, întrucât acesta este implicat în schemele de devalizare a BEM, Unibank și Banca Socială. Controversatul politician a prezentat niște hârtii despre care a spus că sunt probe potrivit cărora o companie off-shore care ar fi luat credite la Banca de Economii și a achitat serviciile oferite de către o companie de consultanță pentru Partidul Liberal Democrat și Vladimir Filat.

„Treceți băieți la Iura Leancă, vă rog eu, cât nu-i târziu”, a declarat Renato Usatîi. 

Îndemnul adresat deputaților liber democrați are loc într-un context politic fierbinte – discuțiile pentru desemnarea doamnei Maia Sandu în funcția de premier al Republicii Moldova. Cui i-ar convine reducerea numărului de membrii ai fracțiunii PLDM? Concurenților politici ai PLDM care ar avea posibilitatea să desemneze un nou premier în locul doamnei Maia Sandu. Această trădare a intereselor PLDM vine să reducă la minimum șansa pe care, din funcția de prim ministru, Maia Sandu o are pentru a readuce Moldova pe linia de plutire.

Jurnaliștii de la portalul ziare.com, străini jocurilor din culisele puterii moldovenești afirmă că Moldova, aflată în pragul incapacității de plată și sub asediul propagandei ruse poate fi redresată doar de doamna Sandu.
 
Chemarea pe care o face domnul Usatâi are drept scop reducerea șanselor doamnei Sandu de a deveni prim ministru al Republicii Moldova. De ce face acest lucru liderul formațiunii politice Partidul Nostru? Dacă ne aducem aminte că domnia sa este cunoscut pentru ideile sale anti americane – anterior domnia sa afirma că din sediul Ambasadei SUA la Chișinău va face un local karaoke. Și dacă ne aducem aminte că în repetate rânduri a vorbit despre relațiile pe care le are cu serviciile speciale din Federația Rusă, acest gest politic vine în sprijinul celor care doresc instaurarea la Chișinău a unei crize politice de lungă durată. Adică a serviciilor secrete ruse.

Această furtună în paharul cu apă al politicii moldave se dorește a fi un nou element de presiune la adresa liderului liberal democrat. Asta înseamnă că discuțiile pentru numirea premierului se apropie de final. Cu cât mai aproape sunt partidele pro-europene de crearea noului guvern, cu atât mai grosolane sunt încercările de a opri investirea guvernului de coaliție.  

Este știut că serviciile oferite de către compania Greenberg Quinlan Rosner Research au făcut posibil ca la alegerile din 2010, PLDM-ul să obțină peste 29% dintre voturi - cel mai bun rezultat al său de până atunci. Nimeni din cadrul PLDM nu a ascuns că se lucrează cu experții americani.

În comunicatul de presă al PLDM se afirmă negru pe alb că  „relaţiile PLDM cu partenerii din ţară şi de peste hotare sunt desfăşurate transparent, în baza unor contracte şi acorduri încheiate direct cu partidul, în conformitate cu legislaţia în vigoare”. Deci nici un fel de trimiteri către firme netransparente așa cum a insinuat domnul Usatâi. Datele oficiale trimise de PLDM către Comisia Electorală Centrală o dovedesc din plin.

Deci spusele făcute de primarul Bălțiului nu sunt altceva decât o furtună într-un pahar cu apă. Dacă ne vom uita cu atenție la instituțiile de media care vor răspândi cele spuse de domnul Usatâi vom afla și comanditarul acestor presiuni la adresa liderului PLDM.

Cu cât eforturile depuse de ruși pentru a o scoate din jocul politic moldav pe Maia Sandu vor crește, cu atât mai mult va spori și încrederea mea în justețea candidaturii PLDM la postul de prim ministru. Maia con Dios! Maia prim ministru!  

DACĂ MAIA NU E VOTATĂ, ACORDUL RĂMÂNE ORI NU VALABIL?Maia Sandu a enunţat câteva condiţii care ar face Guvernul pe care l-ar conduce mai funcţional, e vorba de  schimbări în cadrul Băncii Naţionale și a organelor de drept. După cele anunțate, Mihai Ghimpu, a criticat-o dur. În seara zilei de 24 iulie curent, liderul liberal a făcut mai multe declaraţii agresive la adresa candidatului liberal democraților la funcţia de premier: „Eu nu vreau la guvernare o păpușă frumoasă, vreau una deșteaptă”,   „Maia Sandu a sărit calul”, „Maia Sandu nu trebuie să-mi vie ca un rege, R. Moldova nu e monarhie”, „Ea trebuie să îndeplinească ideile mele, nu eu pe ale ei”, „Nu-i mai deșteaptă decât noi”, a declarat indignat liderul liberal.

În acelaşi timp, alţi lideri ai PL şi-au exprimat satisfacţia faţă de candidatura Maiei Sandu, dar şi faţă de condiţiile înaintate de Maia Sandu pentru a accede la guvernare.

Valeriu Munteanu, vicepreşedintele PL, scrie într-o postare pe rețelele de socializare că: „liberalii au acceptat necondiționat candidatura propusă la funcția de prim ministru”. Dorin Chirtoacă a scris că: „Ne bucură faptul ca Maia Sandu susține solicitarea PL cu privire la procurorul european. (…) Am spus clar, din start, PLDM-ului că nu avem obiecții cu privire la propunerea ca Maia Sandu să fie Prim- ministru și că o votăm împreună cu Guvernul AIE 3, în conformitate cu acordul AIE 3 și programul de guvernare”, a scris primarul general al Chișinăului.

Prevederile conținute în Acordul de funcționare al noii alianțe cuprind puncte clare referitoare la ceea ce poate ori nu poate să facă viitorul premier moldovean. Normele inventate de exponenții celor trei partide semnatare ale acestui acord nu sunt altceva decât nişte regulamente de siguranță pentru cei trei lideri politici. Independența inițiativelor anunțate de doamna Sandu vorbește despre faptul că în mânușa-i de catifea se ascunde un pumn de oțel. 

Logica comportamentului doamnei Sandu este de partea ei. Doamna Sandu a explicat că nu a înaintat condiții  referitoare la constituirea noului guvern, așa cum a fost acuzată. Nu am cerut să formez eu Cabinetul de miniştri. Realizez că e dreptul partidelor să înainteze persoane conform acordului încheiat. Cred, totuşi, ca trebuie să pot să am un cuvânt de spus asupra componenţei. Nu pot să-mi asum responsabilitatea pentru politica economică şi financiară a statului şi să fiu sigură că voi putea realiza toate măsurile pentru obţinerea unui program cu Fondul Monetar Internaţional atâta timp cât Guvernul nu are un partener de încredere la Banca Naţională. Evenimentele din ultimele luni ne-au demonstrat că nu putem fi siguri că managementul actual al Băncii face tot posibilul pentru a asigura integritatea şi stabilitatea sistemului bancar”, a precizat Maia Sandu.

Între timp, cei de la administrația președintelui Nicolae Timofti au anunțat că întâlnirea pe care șeful statului moldovean o avea cu fracțiunile parlamentare pentru nominalizarea candidatului la funcția de șef al statului au fost încă odată amânată. E clar – cele trei formațiuni politice nu au ajuns la un consens în privința candidaturii doamnei Sandu la funcția de premier. 

Oare cum ar reacționa simpatizanții domnului Marian Lupu dacă reprezentanții PLDM ar chema candidatul PDM la președinția Parlamentului moldovean, l-ar testa și în final ar zice „nu ne place, aduceți altul”? Ar renunța PDM-ul la candidatura domnului Candu? Cine știe?

Să renunțe PLDM-ul la candidatura doamnei Sandu? Comentatorul politic Vitalie Ciobanu afirmă că renunțarea la candidatura doamnei Sandu, ar fi pentru echipa liberal democrată o umilință care ar preface viitorul politic al acestei formațiuni politice în praf și pulbere. Posibil ca domnul Ciobanu să aibă perfectă dreptate. 

Dar ce se va întâmpla dacă domnul Ghimpu va rămâne inflexibil? Președintele Timofti, desigur ar putea să o desemneze în calitate de prim ministru pe doamna Sandu. În ziua votării, vom vedea cu toții ce valoare are acordul semnat de cei trei lideri politici pro-europeni. 

Dar ce se va întâmpla dacă deputații vor primi comanda să nu voteze candidatura doamnei Sandu? Vor risca deputații liberali și cei democrați să voteze pentru ea în ciuda ordinului primit de liderii lor de partid? Nu cred. Și dacă nu va fi votată, Acordul de constituire al AIE 3 va rămâne valabil?  Ori vor fi reluate negocieri pentru rescrierea acordului? Nu știm. 
Ar putea fi acuzat PLDM-ul că insistând pe candidatura doamnei Sandu a provocat în mod special această criză? Cu siguranță.