joi, 21 septembrie 2017

DE CE SE CONSUMĂ OPOZIȚIA



Președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu afirmă că este urmărită și că îi este ascultat telefonul. Politicianul moldovean a sugerat că acest lucru se face la comanda Partidului Democrat din Moldova. „În acestă țară nu poți nici să strănuți, fără ca să nu fie înregistrat strănutul și transmis la GBC. ... Până și frizerul la care merg este ascultat - ca să se știe ce culoare a părului voi avea mâine”, a declarat Sandu. De aici.


Pe de altă parte, Andrian Candu, transmite un scurt mesaj opoziției etraparlamentare, „Spălaţi-vă pe ochi, alegerile din 2018 vor fi în baza sistemului mixt. Pregătiți-vă!” De aici.


Îndemnul este bine venit. Opoziția extraparlamentară ar trebui să accepte regulile jocului electoral și să se pregătească pentru alegeri. Nu cred că liderii Partidului Democrat își doresc să cunoască culoarea de păr aleasă de Maia Sandu. Nu cred că vreun actor politic și-ar cheltui resursele financiare pentru a cunoaște acțiunile politice ale PAS. S-a văzut la protestul din duminica lui 17 septembrie: opoziția extraparlamentară, PAS și PPDA, nu știe ce vrea. 


O analiză a manifestării din 17 septembrie demonstrează că protestul a fost mai degrabă anti Vlad Plahotniuc. Maia Sandu nu a venit în fața simpatizanților cu ceva nou, este obsedată doar de lupte politice și continuă să se lase purtată de Andrei Năstase în conflicte care nu reprezintă agenda și problemele populației. De aici, întrebarea: pentru ce ar trebui să voteze cetățeanul moldovean PAS la următoarele alegeri? Care sunt punctele clare, formulate de echipa Maia Sandu care ar reprezenta interesul omului simplu? Ori poate, Maia Sandu și compania își dorește să ajungă în Parlamentul moldovean doar ca să doarmă, așa cum fac în prezent deputații liberal-democrați? 


Constat că, Maia Sandu chiar nu cunoaște nevoile cetățeanului obișnuit. Cum poți cere FMI-ului să nu finanțeze Republica Moldova? Cum a putut solicita UE să nu acorde finanțare Chișinăului? Nu cred că îndeplinirea acestor două cerințe i-ar fi ajutat pe moldoveni să aibă o viață mai bună. Dimpotrivă. 
Observ că președintele Klaus Iohannis a înțeles, mai bine decât Maia, că Republica Moldova trebuie ajutată instituțional. "Nu cred că este important să ajutăm anumiți politicieni, este important să ajutăm statul moldovean, cetățenii și instituțiile moldovene", a spus președintele României. Iohannis l-a felicitat pe premierul Pavel Filip și s-a declarat gata să acorde cea de a trei tranșă a împrumutului destinat Moldovei. De aici.

Se pare că, la București începe să se vadă că agenda politică a PAS și PPDA nu conține nimic legat de nesesitățile și nevoile cetățenilor. Anterior Maia Sandu sugera oficialităților române să nu acorde cea de a treia tranșă a împrumutului către Republica Moldova. Se vede că Maia Sandu a devenit obsedată de un singur lucru: de Plahotniuc, ca Sergiu Mocanu anterior. Unde se află în prezent Sergiu Mocanu? Este el în preferințele electoratului moldovean? Nici insistența cu care Andrei Nastase promovează agenda anti-Plahotniuc nu a făcut ca formațiunea pe care o conduce să crească în sondaje, PPDA se află în subsolul clasamentului politic, mult sub Partidul Democrat.


Care este tema de dezbatere pe care Maia Sandu a reușit să o impună în conștiința publică ? Nu o găsiți, de la alegerile prezidențiale încoace, liderul PAS nu a reușit să impună vreuna. Mai mult, Maia Sandu nu crește în sondaje. Toate datele arată că scade, la indicatorul de încredere al populației Maia Sandu nu trece de 22% încredere. 


Speakerul Parlamentului moldovean, Andrian Candu are dreptate atunci când a spus că opoziția extraparlamentară trebuie consolidată. În cadrul unei conferințe de presă, Candu s-a arătat a fi dezamăgit de modul în care a fost organizat protestul din 17 septembrie și a subliniat că PAS şi PPDA au mesaje confuze şi că ar fi compromis nu doar ideea protestului, dar şi a opoziţiei. De aici.



Da, opoziția se consumă pe zi ce trece, iar acest lucru o demonstrează totala ei lipsă de imaginație și de inspirație politică. Acest lucru arată că opoziția extraparlamentară nu are un proiect politic bine definit, deci nu este pregătită să vină la guvernare. De ce opoziția extraparlamentară nu are un proiect bine argumentat politic? Răspunsul este la suprafață, ea nu promovează un proiect al cetățenilor moldoveni, ci proiectul personal al lui Victor și Viorel Țopa, susținătorii financiari ai PPDA.