miercuri, 27 iulie 2016

PLATON, NATAȘA ȘI FMI-UL



Parlamentul Republicii Moldova dezbate astăzi, 27 iulie 2016, moțiunea de cenzură împotriva guvernului Filip. Revendicarea de demitere a cabinetului de miniștri a fost inițiată în urmă cu o săptămână de către socialiștii moldoveni, liberal-democrați și câțiva deputați comuniști. 

La ora când scriu aceste note, premierul moldovean își ține discursul în fața deputaților. Rezultatul acestei moțiuni va fi nul – opoziția parlamentară nu va găsi suficiente voturi pentru demiterea lui Pavel Filip. Nu are de unde. Colac peste pupăză - patru deputați liberal democrați și-au luat concediu medical și lipsesc de la această ședință. Fără un rezultat concret, acțiunea inițiată de socialiști se va înscrie în lungul șir de activități care își doresc slăbirea încrederii cetățenilor moldoveni, dar și a decidenților externi, în capacitățile instituționale ale statului moldovean. Activități care sunt costisitoare și au un centru de comandă comun. 

Spectacolul opoziției parlamentare/extraparlamentare nu a convins. Moldova va avea un acord cu FMI! Anunțul a fost făcut de către şefa misiunii FMI pentru Moldova,  Ivanna Vladkova-Hollar, pe 26 iulie, la Washington. Programul va cuprinde mai multe reforme economice, va avea durata de trei ani şi are o finanţare de 179 de milioane de dolari.
Repet: acțiunile opoziției parlamentare și extraparlamentare de denigrare a capacității guvernului sunt operațiuni concentrate și costisitoare. Aceste actiuni au dat greș. Decidenții financiari externi cred în stabilitatea politică a statului moldovean și apreciază eforturile depuse de cabinetul de miniștrii pentru predictibilitate și echilibru. Finanțarea statului moldovean a fost decisă și din aceste motive.

Cu siguranță, reprezentanții instituțiilor diplomatice  străine, ambasadele, reprezentanța Băncii Mondiale, PNUD, FMI, au observat mobilizarea instituțiilor de forță pentru descoperirea autorilor fraudei bancare. Menținerea ordinii în sectorul financiar bancar și descoperirea autorilor fraudei bancare a fost/este o solicitare comună atât a FMI, cât și a UE, pentru reluarea finanțării Moldovei.

Reținerea omului de afaceri Veaceslav Platon de către serviciile speciale ale Ucrainei este un rezultat al acestei mobilizări. Serviciile speciale ucrainene au anunțat că au efectuat această reținere în baza unui mandat de arest internațional emis de către autoritățile moldovene. Procuratura Anticorupție a emis acest mandat de arestare pe numele lui Platon după ce a efectuat mai multe percheziții la sediile mai multor bănci din Chișinău. Procurorii moldoveni au stabilit  o legătură între frauda bancară și spălarea unor sume enorme de bani din Federația Rusă prin intermediul unei bănci din Republica Moldova, în baza ordonanțelor judecătorești. Potrivit acuzatorilor moldoveni aceste acțiuni au fost înfăptuite de către una și aceeași persoană – Veaceslav Platon. Probabil, procurorii au suficiente probe pentru a face această afirmație.

După reținerea lui Platon am observat activizarea a mai multor instituții media care au pus la îndoială această reținere și au solicitat autorităților ucrainene să nu îl extrădeze. Sunt exact aceleași instituții media care au depus eforturi pentru crearea unei stări de neîncredere în instituțiile statului moldovean. Pe alocuri, le-a reușit. Sunt aceleași instituții care, în 20 ianuarie 2015, îndemnau cetățenii moldoveni să participe la manifestațiile de protest din fața Parlamentului. Reținerea lui Platon a adus în lumina reflectoarelor  această rețea mediatică, care susține opoziția parlamentară/extraparlamentară și a desconspirat existența unui singur centru de coordonare al acestor acțiuni. S-a observat că între Victor și Viorel Țopa, aflați în Germania, și Veaceslav Platon, aflat în Ucraina, a fost o permanentă comunicare pentru ca efortul de a destabiliza statul moldovean, unul foarte costisitor, să dea rezultat. Nu a dat!
 
Politicianul Renato Usatîi afirmă că a discutat cu Platon înainte ca acesta să fie reținut de către serviciile speciale din Ucraina. Potrivit lui Usatîi, omul de afaceri ar fi declarat că, marți 26 iulie, seara, ar fi trebuit  să participe la emisiunea jurnalistei Natalia Morari în cadrul căreia ar fi prezentat documente care ar fi trebuit să îl absolve de acuzațiile procurorilor moldoveni. Declarațiile confirmă existența unei structuri mediatice aflate în subordinea opoziției și presupune conectarea lui Usatîi la această rețea. 


Dacă însumăm toate aceste elemente, devine clar că furtul miliardului a avut drept principal scop destabilizarea statului moldovean și crearea unui haos pe scena politică dintre Prut și Nistru. Falimentul statului moldovean ar fi fost o condiție ideală pentru ca formațiunile politice de orientare pro-rusă (Partidul Socialiștilor) să poată accede, în mod democratic, la putere. 

Revenirea finanțării internaționale pentru Moldova nu reduce acest risc. Ireversibilitatea schimbării cursului de apropiere a Moldovei de UE poate fi dată doar de  implementarea, graduală, a prevederilor conținute în Acordul de Asociere la UE. 

Reținerea lui Veaceslav Platon este în strânsă conexiune cu reluarea finanțării FMI pentru Moldova. Este vorba de încrederea finanțatorilor internaționali în seriozitatea instituțiilor statului moldovean. De asta, probabil, s-au convins și cercurile politice de la București.  Poate, ar fi timpul ca domnul Cioloș, la Palatul Victoria, să decidă urgentarea acordării primei tranșe din împrumutul bilateral de 150 de milioane de euro. În aceste condiții și Comisia Europeană va da undă verde pentru reluarea suportului bugetar pentru Moldova.