luni, 1 septembrie 2014

NOUA RUSIE BATE LA POARTĂ – O LĂSĂM SĂ INTRE?



Uniunea Europeană a dat Federației Ruse un termen de o săptămână pentru a înceta acțiunile în Ucraina, în caz contrar, împotriva Moscovei vor fi adoptate alte noi sancțiuni. La finalul summit-ului Consiliului European s-a decis ca oficialii Comisiei Europene sa pregătească "de urgență" o nouă serie de sancțiuni. Acestea ar urma să fie prezentate "în termen de o săptămână", iar o decizie va fi luată "în funcție de evoluția situației".  Ultimatumul european adresat Rusiei are o greutate aparte. Reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles a avut pe agenda de lucru doua puncte extrem de importante: situația din Ucraina și alegerea conducerii Consiliului European – președintele și reprezentatul pentru  politică externă.

Premierul polonez Donald Tusk a fost desemnat în funcţia de preşedinte al Consiliului European, iar ministrul italian de Externe, Federica Mogherini este noul şef al diplomaţiei Uniunii Europene. Alegerea premierului polonez Donald Tusk în această funcție este semnul clar al unei irevocabile hotărâri de a se pune capăt agresiunii ruse din Ucraina. Această nominalizare trimite un mesaj foarte ferm către Moscova, Polonia fiind una dintre ţările care susţin Ucraina chiar de la începutul crizei.

Ministrul italian de Externe, Federica Mogherini este  considerată a avea o atitudine mai laxă faţă de Rusia. E cât se poate de firesc, domnia sa provine din Partidul Democrat italian, membru al familiei socialiste europene.

Desfășurarea acestei ședințe extraordinare a Consiliului European a avut loc după anunțul de săptămâna trecută că Rusia a invadat Ucraina. Petro Paroșenko a anunțat acest lucru și a cerut "ajutor militar de anvergură" de la Uniunea Europeană.
 
Soldații care au trecut frontiera de sud-est a Ucrainei poartă steagul unei țări care nu există – Noua Rusie. Peste orașele cucerite este arborat acest steag. Locatarul de la Kremlin, Vladimir Putin s-a adresat zilele trecute separatiștilor ucraineni numindu-i "luptători ai Noii Rusii".  
Acești soldați vor trebui să creeze Noua Rusie. Nu se știe câți dintre ei vor pune umărul pentru ca visul lui Putin să prindă contur, dar Moscova va avea nevoie de mai mulți militari pentru a controla aceste teritorii. Este limpede că Noua Rusie nu va putea fi construită atât timp cât există ucraineni care vor să rămână ucraineni. Pe 24 august, de ziua independenței lor, cetățenii ucraineni au arătat însă că sunt patrioți. Lucrul acesta îl știu și strategii de la Kremlin. De asta pe hărțile pe care este reprezentată Noua Rusie, este trecută și regiunea transnistreană. Noua Rusie are nevoie atât de armele depozitate acolo dar și de mai mulți oameni care să creadă în ea. 

Domnul Băsescu a spus că în Ucraina nu este vorba despre o invazie ci doar de importante infiltrări ale militarilor ruși. Invazia înseamnă unităţi mari, aviaţie, toate categoriile de forţe care invadează un teritoriu. Deci nu suntem în faţa unei invazii. Ceea ce se petrece în estul Ucrainei este o escaladare semnificativă a sprijinului pe care Rusia îl acordă separatiştilor”, a spus președintele român.

După aflarea numirii lui Tusk în funcția de președinte al Europei Unite, agențiile ruse de știri afirmau că Putin are deja o înțelegere de pace cu președintele ucrainean dar recomanda, ca oficialii din Kiev să recunoască independența Donbass-ului și apariția Noii Rusii.
 

Semn că războiul va fi unul lung și greu. Reprezentantul popularilor europeni, Tusk, va face tot ce este posibil pentru ca Noua Rusie să nu facă joncțiunea cu separatiștii transnistreni. Într-un asemenea nefericit scenariu domnul Băsescu nu ar mai putea spune că nu se află în fața unei invazii. Noua Rusie bate la porțile Europei – Vechea Europă și-a delegat comandantul care va lupta cu ea. Va întelege Bucureștiul necesitatea unui parteneriat româno-polon pentru Moldova?