luni, 24 octombrie 2016

MAIA VREA EXCLUSĂ



Doamna Maia Sandu își dorește să fie eliminată din cursa electorală. Altfel nu îmi pot explica motivul pentru care a acceptat ca instituțiile de presă care o simpatizează să difuzeze fotografiile ei alături de înalți reprezentanți ai Partidului Popular European. Pe contul twitter al Partidului Popular European a apărut un mesaj de susținere al candidatului de centru-dreapta pentru prezidențialele din Republica Moldova și mai multe fotografi alături de Angela Merkel și Jean-Claude Juncker.  Candidatul comun al partidelor protestatare, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Liberal Democrat din Moldova, a participat, pe 20 cotombrie, la summit-ul PPE de la Maastricht. După această întâlnire liderii Partidului Popular European și-au anunțat suportul Maiei Sandu pentru alegerile prezidențiale.

Doamna Sandu nu a protestat nici după ce, pe 21 octombrie, într-o conferință de presă, un grup de europarlamentari populari au îndemnat cetățenii moldoveni să o voteze.  Delegația Grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, condusă de vicepreşedinta Sandra Kalniete, a efectuat, între 20 – 21 octombrie o vizită în Republica Moldova. Delegația a făcut, la Chişinău, în cadrul unei conferințe de presă, un apel către alegătorii din Republica Moldova. Aceștia au declarat că Maia Sandu este candidatul cel mai potrivit pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, iar alegători ar trebui să ofere pentru ea.

Potrivit articolului 46, punctul 6, din Codul Electoral al Republicii Moldova, care reglementează agitația electorală , nu pot fi utilizate în scop de publicitate electorală imagini ce reprezintă instituţii de stat sau autorităţi publice, atît din ţară cît şi de peste hotare, ori organizaţii internaţionale. Se interzice combinarea de culori şi/sau sunete care invocă simboluri naţionale ale Republicii Moldova ori ale altui stat, utilizarea materialelor în care apar personalităţi istorice ale Republicii Moldova sau de peste hotare, simbolistica unor state străine sau organizaţii internaţionale sau imaginea unor persoane oficiale străine.

Fotografiile difuzate de către instituțiile media care o simpatizează pe Maia Sandu reprezintă o încălcare a acestui articol. Candidatul unic al PAS-PPDA-PLDM nu a făcut nici o declarație de desolidarizare față de aceste acțiuni electorale – probabil, chiar s-a bucurat. Amintesc că doamna Sandua este, alături de Marian Lupu, unul din cei doi prezidențiabili care au șanse reale să ajungă alături de Igor Dodon în turul doi. Probabil că tehnologii electorali ai doamnei Sandu consideră că un sprijin extern nu poate să încurce. 

În timpul agitației electorale, folosirea imaginii unor persoane oficiale străine, e foarte riscantă. Vrem sau nu, ar trebui să recunoaștem că, liderul PSRM, Igor Dodon, are dreptate atunci când a afirmat că „Maia Sandu a încălcat legislația electorală. De această dată, extrem de grav”. Domnul Dodon, retoric, se întreabă: „Ce se întîmpla dacă aveam eu așa întrevederi la Moscova, la nivel înalt?”
Candidatul socialiștilor moldoveni are dreptate atunci când presupune că, dacă ar fi procedat ca doamna Sandu, “toată presa moldovenească, toate canalele TV, (…), tot felul de demnitari români și europeni ar fi sărit cu acuzații și cu cererea să fiu retras din cursă”. PLDM-ul din care făcea parte Maia Sandu a votat legea prin care se interzice suportul electoral străin. Acum tot PLDM-ul și Maia Sandu încalcă această lege. Vedem că Maia Sandu joacă murdar. Și ilegal. Vom depune contestație la CEC”, concluzionează Igor Dodon.

Să dăm Cezarului ce este al Cezarului – Igor Dodon are dreptate. Dacă el ar fi apărut în fotografii alături de înalte oficialități ruse, mediile de informare din Moldova și România ar fi început o campanie de presă îndreptată împotriva lui, care ar fi pus suficientă presiune asupra CEC-ului pentru a-l retrage, probabil, din cursa electorală.

Nu știu care va fi decizia membrilor CEC în acest caz. Dacă CEC-ul va respecta, ad literam, prevederile articolului 46 și o  elimină din cursa electorală pe Maia Sandu, cine va avea de câștigat, Igor Dodon ori Marian Lupu?  

Nici unul dintre ei. Maia Sandu va fi cea care va capitaliza simpatia publicului. Cu siguranță, va poza în calitatea de „jertfă a regimului”, va plânge pe la televiziunile afiliate și va îndemna cetățenii să protesteze împotriva acestei „ilegalități”. Probabil nucleul dur al „protestatarilor” vor da crezare spuselor ei și vor ieși în stradă. Un protest care va da naștere unui contra-protest socialist, căci, liderul socialist are, la rândul său, mulți simpatizanți: vreme de doi ani, Igor Dodon nu a stat în Chișinău, ci a umblat prin toate raioanele Moldovei – de asta este credibil. Protestele vor arunca în aer procesul electoral moldovenesc și întregul establishment politic. Poate asta își dorește Kremlinul?

Paradoxal. Candidatul de centru dreapta încalcă legislația electorală, el va poza în calitate de nedreptățit iar candidatul Moscovei va culege, într-un final, roadele. De ce? Pentru că Dodon beneficiază de orice critică caree este adusă de către opoziția  pro-europeană (Maia Sandu & Co) la adresa guvernării pro-europene.

Cum ar trebui să reacționeze CEC-ul la contestația pe care o va depune Igor Dodon împotriva doamnei Sandu? Deștept. Asta e cuvântul. 

Între timp guvernul Filip își vede de treabă și continuă curățenia generală. Din cele 320 de cazinouri și săli cu jocuri de noroc,  poliția a închis 159. Acțiunea vine ca urmare a suspendării licenței de activitate de către Camera de licențiere Republicii Moldova. Suspendarea celor 65 de licențe se datorează înregistrării a unor  multiple încălcări constatate în cadrul controlului efectuat de Inspecţia Financiară din subordinea Ministerului Finanţelor şi a investigaţiilor efectuate de Procuratura Anticorupţie în comun cu Centrul National Anticorupţie. Guvernul moldovean activează departe de zgomotele de campanie electorală. Semn că indiferent de rezultatul prezidențialelor, majoritatea parlamentară va continua să existe și îi va acorda susținere politică. Iar dacă vor fi proteste – de stânga ori de dreapta – va ști să reacționeze conform legislației în vigoare.