luni, 4 mai 2015

ȘI DACĂ PRINTRE PROTESTATARI ERAU ȘI OMULEȚII VERZI?



Organizatorii de la Platforma Civică Demnitate și Adevăr pot fi mulțumiți – au reușit să aducă în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău mai mulți oameni decât au făcut-o în 2013 Partidul Comuniștilor. Sau alte formațiuni politice. Ziariștii grupului de presă Jurnal, afirmă că la protest ar fi participat aproximativ 50 de mii de oameni. Nu cred în această cifră dar, atât timp cât domniile lor sunt simpatizanții acestei mișcări și au îndemnat oamenii să iasă afară din case, e dreptul lor să creadă în așa cifră. 

Organizatorii acestei acțiuni de protest, Platforma DA - între care enumerăm pe Igor Boțan, Angela Aramă, Vasile Năstase, Andrei Năstase, - susținuți de cetățenii care au participat la miting  au aprobat o rezoluţie în care au înaintat Guvernului moldovean mai multe revendicări: „Cerem publicarea imediată a investigaţiei companiei Kroll care a identificat actorii furtului sistemului bancar. Cerem demiterea conducătorilor de la instituţiile care au admis acest furt – Procuratura Generală, Curtea Supremă de Justiție și Curtea de Apel Chişinău. Cerem condamnarea vinovaţilor şi recuperarea banilor furaţi. Cerem neadmiterea declarării acestor miliarde furate drept datorie de stat. Cerem stoparea propagandei partinice. Cerem depolitizarea CCA, recent partajat politic PCRM”, se arată în textul rezoluţiei.

Revendicări de bun simț, nu-i așa? Doar că, diavolul se ascunde în detalii, de asta întreb: ce va face sistemul de justiție din Republica Moldova în cazul în care  revendicările din sectorul justiție, vor fi acceptate? Unii ar spune că ar fi o cedare justificată din partea Guvernului - poporul fiind unicul purtător de suveranitate. Cum să nu, dar  renunțarea Guvernului la deținerea pârghiilor de justiție însemnă întreruperea exercitării funcțiilor puterii! Iar dacă doreau demisia actualului Cabinet de Miniștrii, deputații Parlamentului moldovean, care sunt unicii reprezentanți legali ai poporului Republicii Moldova ar fi făcut acest lucru prin moțiune de cenzură. 

Atunci despre ce este vorba? Revoluție ori involuție programată?

Pe data de 1 Mai, Val Butnaru, fondator al Gupului de Presă Jurnal își punea întrebări cu privire la finalitatea practică a acţiunilor de protest: „Bine, vom ieşi duminică în centrul Chişinăului şi vom spune tot ce credem despre Plahotniuc, Filat, Leancă, Lupu, Dodon, Voronin şi toată banda lor. Vom pune presiune pe bandiţi şi mafioţi. Bine, asta am înţeles-o. Dar mai departe? Ce facem mai departe? Ce va urma? Un alt miting de protest? Să admitem, dar asta nu poate continua la nesfârşit. Oare nu e timpul să plece toţi cei care ne-au hrănit cu iluzii? Oare nu e timpul ca în Parlament să vină tinerii incoruptibili care să schimbe rapid şi radical situaţia? Să preia ei conducerea şi să-şi asume răspunderea pentru salvarea acestei bucăţi de pământ?” Un îndemn la alegeri parlamentare anticipate? Unul mai voalat. Dar la mitingul de protest din 3 mai această revendicare nu a fost auzită.
În schimb s-au auzit doleanțele unui alt lider al protestatarilor, dramaturgul Constantin Cheianu: "Le dăm guvernanţilor un ultimatum de două săptămâni. Ce facem dacă nu se conformează? Chemăm toată ţara la grevă generală este prima propunere. A doua propunere – la următorul miting, când vom fi mai mulți, ocupăm cu corturi spațiul din jurul Parlamentului. Nimeni nu intră și nimeni nu iese."

Se știe – diavolul se ascunde în detalii! Este această revendicare una politică? Întreb asta pentru că protestul a fost declarat ca fiind unul apolitic. Participanții nu au purtat însemne politice ori alte drapele decât cele ale Republicii Moldova și ale Uniunii Europene. Bravo lor. Oamenii au mărșăluit din PMAN până la sediul Centrului Național Anticorupție – au scandat lozinci anti-guvernare și au cerut o justiție corectă. Fără politică. Printre altele protestatarii au scandat ca Direcția Națională Anticorupție din România să treacă Prutul și să vină în Republica Moldova. Au strigat Unire. Fără politică.

După mitingul Platformei DA, la Guvernul Moldovei a avut loc o ședință de urgență la care au participat miniștrii și conducătorii instituțiilor de drept. Un răspuns foarte corect din partea premierului Gaburici. Între timp, instituțiile media ruse, ostile apropierii statului moldovean de spațiul european, au anunțat deja că la Chișinău ar izbucni „un maidan”. În aserțiunea rusă, cuvântul poartă o altă încărcătură semantică – cea a dezordinii și a incapacității statului de a impune justiția și ordinea de drept. Tocmai la aceste lucruri s-a referit premierul moldovean atunci când a solicitat participanților la discuții să se expună pe marginea „ unor posibile provocări și riscuri de destabilizare a situației din țară” - protestele sunt proteste, dar riscurile de securitate trebuie să fie controlate! Totodată s-a anunțat că organizatorii sunt invitați la o discuție cu primul ministru. Foarte bine!

În septembrie 2014, directorul Securității moldovene, Mihai Bălan declara că peste 100 de ONG-uri, partide și mass-media sunt gata să rupă în bucăți Republica Moldova. Dar domnul Bălan nu a arătat presei nici unul. Domnia sa declara atunci că, „situația e sub control” și că pe moldoveni nu-i paște nici o primejdie. După nouă luni de zile aflăm că statul moldovean a pierdut un miliard. Iar mai apoi suntem martorii faptului că o platformă civică abia înregistrată reușește să adune în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău mai mulți cetățeni decât au reușit să o facă partide politice consacrate. Ce o fi asta? Revoluție, domnule Bălan?

Protestul apolitic al Platformei DA – un protest onest îndreptat împotriva atacurilor raider care au avut loc asupra instituțiilor bancare în urma cărora a dispărut un miliard de dolari, s-a transformat într-o mișcare care ar putea căpăta o încărcătură politică explozivă. Predispoziția participanților de a participa la acțiuni de disoluție a statului moldovean este mare. Provocarea unor dezordini în masă în Chișinău, ar pune sub semnul întrebării desfășurarea alegerilor locale și ar constitui un prilej pentru amestecul unor forțe străine - de menținere a păcii - în acest spațiu. Cine ar fi interesat de dezvoltarea unui asemenea scenariu? Dacă s-ar dezvolta această probabilitate am putea concluziona că în Republica Moldova au apărut așa numiții „omuleți verzi”. Și ce ne facem dacă omuleții, în loc să fie verzi, pe 3 mai, aveau pe ei mai mult de o singură culoare?

Presupun că la ședința de urgență convocată de domnul Gaburici a participat și directorul SIS, Mihai Bălan - cel care anterior afirma că în Moldova situația este sub control. Îmi place să cred că domnia sa l-a informat pe premierul Moldovei despre faptul că la mitingul de protest erau luate toate măsurile operative pentru ca demonstrația să nu scape de sub controlul organizatorilor și că prin preajmă nu era nici  picior de gușter ce și-ar fi dorit să transforme Chișinăul într-un maidan cu praf de pușcă. Îmi place să cred că nici un om din securitatea moldovenească nu a dormit, iar afirmațiile unora din spațiul on-line sunt doar vorbe goale.

Iar dacă s-ar confirma că printre protestatari au circulat tot felul de provocatori, înseamnă că greul cel mare, a fost dus, ca de obicei, de oamenii Ministerului de Interne. Dezordini nu au avut loc - semn tot e de bine - în fruntea MAI, tot un Balan stă!