marți, 2 mai 2017

ORGANIZAȚIILE DE MEDIA ȘI FESUL INTERESELOR POLITICE



În perioada 27 martie-26 aprilie, Asociația Presei Independente a monitorizat conținutul a cinci posturi de televiziune din Federația Rusă retransmise în Republica Moldova de radiodifuzori locali. Experții au analizat cum reflectă mediile rusești subiectele ce se referă la situația internă din Ucraina, relațiile Federației Ruse cu Ucraina, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii precum și conținuturile care promovează interesele geopolitice ale Federației Ruse, conflictele regionale și internaționale.


Potrivit raportului canalele de televiziune rusești Pervîi Kanal, REN TV, RTR, NTV, STS, care sunt retransmise și în spațiul audiovizual din Republica Moldova, transmit mesaje distorsionate și manipulează telespectatorii  prin propagarea informațiilor false. Directorul API, domnul Petru Macovei, consideră că, pentru combaterea propagandei ruse, Consiliul Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova, instituție care reglementează activitatea difuzorilor radio/tv, ar trebui să pedepsească ori să interzică aceste emisiunile care fac propagandă. De aici.


Punctul de vedere al domnului Macovei este unul corect. Da, în spațiul audiovizual dintre Prut și Nistru, propaganda rusă ar trebui interzisă. Factorii de decizie în audiovizualul moldav sunt de acord cu acest punct de vedere. Factorul politic, la rândul lui, consideră că, în limita legală, ar trebui luate măsuri de reglementare a acestui fenomen. Pentru realizarea acestei reglementări, în urmă cu un an ( în 2016) a propus schimbarea legislației audiovizualului și introducerea unor sancțiuni posturilor de televiziune care încalcă legea.


În acest scop, în vara anului 2016, la propunerea deputaților Partidului Democrat, Parlamentul Republicii Moldova a votat, în prima lectură, un proiect de lege în care era specificată interdicția retransmiterii emisiunilor informative și analitice produse în țările care nu sunt membre ale Convenției pentru televiziunea transfrontalieră – printre aceste state se numără și Federația Rusă. Potrivit acestei inițiative legislative, în noua formulă a legii audiovizualului era stabilită obligativitatea instituțiilor audiovizuale de a difuza zilnic cel puțin opt ore de produs autohton, inclusiv șase ore în timpul de maximă audiență. Dar aceste amendamente au fost criticate de către experții media moldoveni, inclusiv de către domnul Petru Macovei. De aici.

În iulie 2016 domnia sa considera că propunerea  Partidului Democrat din Moldova, de a înceta retransmisia emisiunilor analitice și informative rusești,  ar însemna falimentarea multor radiodifuzori, care nu își permit să producă emisiuni autohtone atât cât să umple spațiul de emisie. Domnul Macovei sugera în public că asta ar însemna încălcarea libertății de expresie. „Sigur că produsul autohton trebuie să fie protejat, și el este într-o anumită măsură protejat de către actuala redacție a Codului Audiovizualului. Poate chiar aș fi de acord și cu prevederile propuse de către Sîrbu, atâta doar că sunt convins că trebuie să existe o perioadă de timp în care radiodifuzorii se vor putea adapta la noile prevederi. Cred că ar trebui să fie o anumită perioadă de grație”, afirma directorul API. De aici.


La sugestiile asociațiilor de media, legislatorii au optat pentru amendamente mai laxe aduse legislației audiovizualului. 


La distanță de un an, constat că ideile domnului Macovei, din 2016, în care afirma că amendamentele propuse de deputatul Sergiu Sârbu, de interzicere a emisiunilor produse în Federația Rusă, ar pune cătușe libertății de exprimare, intră în contradicție cu ideile pe care le exprimă în prezent, prin care cere interzicerea emisiunilor retransmise de posturile de televiziune ruse. 


Nu îl bănui de nesinceritate pe domnul Macovei. Sunt convins că directorul Asociației Presei Independente cunoaște faptul că Republica Moldova este victima unui război hibrid din partea Federației Ruse. Mai știu însă că, între Prut și Nistru, interesul poartă fesul. Probabil, în 2016, ca și în 2017, domnia sa  urmărește interesul organizației pe care o reprezintă, acela de livrare al produsului pe care îl doresc finanțatorii externi ai API și câștigarea unor noi proiecte. Amintesc că Asociația Presei Independente este un ONG care funcționează în baza proiectelor și donațiilor externe contractate. 


După ce anul trecut interesul și-a purtat fesul, în prezent culegem rezultatele. Culmea îndrăznelii, tot acești experți media, care anul trecut militau pentru libertatea de expresie (fie ea propagandă ori nu), anul acesta strigă în gura mare, că Moldova este în pericol. Am observat că, uneori, fesul purtat de ONG-urile de media poartă un interes politic pronunțat. Alteori, acest fes poartă interesul unor finanțatori externi, care intră în coleziune cu cel al preocupărilor statului. Dacă, în anul 2016, experții media moldoveni, conduși de domnul Macovei, nu erau împotriva legii audiovizualului propuse de domnul Sârbu, am fi avut un spațiu audiovizual cu mult mai puțină propagandă rusă. 


Poate unii ar trebui să renunțe la interes. Ori la fes?