vineri, 24 martie 2017

UN SONDAJ CADOU PENTRU PREȘEDINTELE DODON



La trei luni de la depunerea jurământului în calitate de Președinte al Republicii Moldova, domnul Dodon primește un cadou inedit. Rezultatele unui sondaj de opinie realizat de către Institutul Internațional Republican arată că domnul  Dodon se bucură de cea mai mare încredere din partea locuitorilor dintre Prut și Nistru – 41 la sută. Domnia sa este urmat de liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu cu 23% și Andrei Năstase care se bucură de încrederea a 12% dintre respondenți.

La  întrebarea care ar fi formațiunea politică pentru care respondenții ar vota în cadrul unor alegeri parlamentare, pentru socialiștii moldoveni și-ar da votul 36 de procente, pentru partidul condus de Maia Sandu - 29% dintre respondenți, iar pentru formațiunea politică condusă de omul de afaceri Renato Usatâi ar vota 6%.

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr ar acumula doar 5% din voturi. Comuniștii moldoveni și Partidul Democrat din Moldova ar aduna câte 4%. Formațiunile politice de dreapta, Partidul Liberal, Partidul Popular European și Partidul Liberal Democrat din Moldova ar lua mai puțin de 1% din voturi.

Dreapta politică moldovenească e varză. Acest lucru s-a văzut și la alegerile prezidențiale, acolo unde domnul Mihai Ghimpu, ori domnul Leancă nu au reușit să convingă. 

Domnul Dodon a prins viteză. În cele trei luni de activitate, domnia sa reușit să își mențină o cotă înaltă de popularitate în rândul moldovenilor. Este meritul imaginarului colectiv moldovenesc care a fost creat prin aparițiile fostului lider socialist alături de președintele Federației Ruse la Kremlin ori alături de Patriarhul întregii Rusii, Kiril. Este meritul Rusiei care l-a acceptat pe domnul președinte la sânul ei. Este meritul domniei sale că nu a ieșit din campania electorală.

Și reprezentanții curentului populist au prins viteză. Alături de domnul Dodon, domnii Usatâi și Năstase  șoptesc alegătorului moldovean promisiuni deșarte, angajamente care nu pot fi îndeplinite dar care sună plăcut urechilor cetățenilor. 

Prinși în procesele de administare și stabilizare a statului moldovean, liderii Partidului Democrat din Moldova sunt condamnați să își respecte promisiunile făcute la nivel internațional. Speakerul parlamentului moldovean, domnul Candu, primul ministru, domnul Filip, ori liderul PDM, domnul Plahotniuc au înțeles că angajamentele asumate la București ori Bruxelles trebuie îndeplinite. În februarie 2016, atunci când  premierul Filip a fost la București, pentru a căpăta împrumutul rambursabil de 150 de milioane de euro, domnia sa a promis că acceptă condiționările Bucureștiului pentru acordarea acestor bani. Condiționări care presupun efectuarea unor reforme nepopulare și care costă puncte electorale. Acordarea primelor două tranșe din acest suport financiar rambursabil este confirmare faptului că Guvernul Filip nu are restanțe în a se ține de cuvânt.

Potrivit sondajului IRI, în cazul unor alegeri parlamentare anticipate, dreapta moldovenească este varză, iar echipa politică a doamnei Maia Sandu ar nimeri în opoziție. Socialiștii moldoveni împreună cu reprezentanții partidului populist al domnului Usatâi ar deține o largă majoritate parlamentară. Acest lucru înseamnă că promisiunile făcute de domnul Dodon la Kremlin, în fața lui Putin, s-ar realiza. La Moscova, președintele moldovean a spus, cu subiect și predicat, că va anula Acordul de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană și ar angaja-o în structurile euroasiatice conduse de Federația Rusă. Asta ar însemna plasarea, pe lungă durată, Chișinăului în sfera de influență rusă și desprinderea de pe orbita europeană/românească. 

(Apropo de România. Au existat suficiente voci care afirmau că domnul Băsescu își va lansa propriul proiect politic la Chișinău. Observ că, odată ajuns, la limită, în Senatul României domnia sa a uitat de asemenea promisiuni. Ori mă înșel, domnule Băsescu?)

Sunt sigur că un asemnea pericol este conștientizat și de către lideri Partidului Democrat din Moldova. Sunt convins că un motiv pentru implementarea votului uninominal ține și de evitarea obținerii de către socialiști a unei majorități în viitorul Parlament moldovean. Votul pe circumscripțiile uninominale ar permite diluarea concentrării puterii în mâna domnului Dodon. Aplicarea votului uninominal le-ar permite comunităților locale delegarea în Parlament a liderilor locali. Amintesc că la alegerile locale Partidul Socialiștilor a avut majoritatea doar în patru raioane iar formațiunea lui Usatâi în două, restul au fost adjudecate de liberal-democrați și democrați. Acesta este principalul motiv pentru care socialiștii moldoveni se împotivesc schimbării Codului Electoral – au avut un rezultat slab în provincie. Socialiștii moldoveni sunt avantajați electoral doar în cazul păstrarii actualului sistem electoral.