joi, 21 ianuarie 2016

PAVEL FILIP ARE O MISIUNE GREA DAR NU IMPOSIBILĂ




Cabinetul de miniștrii condus de Pavel Filip a depus pe 20 ianuarie, noaptea târziu, jurământul în fața președintelui. Blasfemie, au sunat comentariile pe rețelele de socializare. Care a fost necesitatea depunerii unui jurământ de credință acordat Republicii Moldova în toiul nopții, de cine s-au ascuns noii guvernanți? Au întrebat simpatizanții opoziției moldovene, cei care, în după amiaza aceleiași zilei, au încercat să împiedice desfășurarea ședinței parlamentare prin care noua majoritate a acordat vot de încredere noului guvern.

Necesitatea jurământului a pornit de la disfuncționalitatea noii puteri. După aproape cinci ore de asediu al Parlamentului moldovean, după ce liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu s-a ales cu capul spart de către manifestanți iar ministrul educației, Corina Fusu, cu vânătăi sub coaste, nici o autoritate publică moldoveană nu a emis nici un comunicat la temă. Era un semn de disfuncționalitate – guvernul a primit, foarte rapid, votul de încredere, dar lipsa jurământului din fața președintelui îl făcea să fie paralizat.

Modul de comportament al fostului ministru al internelor moldovene, liberal democratul Oleg Balan, este exemplificator. Întrebat de jurnaliști dacă a evaluat numărul celor care protestau violent în stradă, ministrul Oleg Balan a afirmat că: „Nu știu, presupun că au fost câteva mii. Am fost ocupat cu conducerea dispozitivelor şi mi-e foarte greu să vă spun exact câţi protestatari au fost.” Rezultatul conducerii acestor dispozitive polițienești s-a văzut – cel puțin zece victime și doi oficiali agresați. Fostul ministru al internelor a fost înanintat în funcție de către Partidul Liberal Democrat din Moldova, care s-a declarat de opoziție. Care să fi fost motivația domnului Bălan pentru a își exercita mult mai prompt atribuțiile deținute?

Nu cred că, după depunerea jurământului, noul ministru de interne să își fi sărbătorit numirea în funcție. Nici premierul Filip nu a dormit prea mult în noaptea de 20 spre 21 ianuarie 2016, e clar că a condus celula de criză care trebuie să facă față situației. Vor încerca simpatizanții opoziției moldave, parlamentare și extraparlamentare, să mai ia încă odată cu asalt Parlamentul moldovean? Liderul Partidului Socialiștilor, domnul Dodon, și-a chemat susținătorii să vină pe 21 ianuarie la orele zece în fața legislativului. Domnul Usatâi, din raioanele pe care le controlează, va aduce forțe proaspete? 

Jurnalista Lia Ciutac, de la publicația Timpul, a plasat în seara zilei de 20 ianuarie fotografii cu protestatari care după ce au manifestat în fața legislativului moldovean s-au urcat în microbuze cu numere de înmatriculare de Dondușeni, Bălți și Florești – regiuni în care formațiunea condusă de Renato Usatâi are cea mai mare influență politică. Toți acești protestatari erau tineri și „înfierbântați”.

Liderii protestului "pașnic" de la Chișinău care au participat la emisiunea de dezbateri politice a postului de televiziune aflat în proprietatea liberal democratului Chiril Lucinschi au afirmat că nu își asumă responsabilitatea pentru cele zece victime ale demonstrației. 

Într-un interviu pentru Europa Liberă, liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a declarat că regretă cele întâmplate cu domnul Ghimpu dar a specificat că altercațiile din seara zilei de 20 ianuarie nu au fost provocate din cauza domniei sale. ”Răbdarea oamenilor a ajuns la limită”, a spus jurnaliștilor Năstase. Domnia sa a anunțat presa că: „urmează alte proteste: continui și pașnice.”

Nu cred că domnul Năstase poate garanta că poate ține lucrurile sub control. Când extremele politice și-au dat mâna, iar acest lucru, în seara zilei de 20 ianuarie, s-a văzut, nimeni nu a mai reușit să își stăpânească simpatizanții iar aceștia au trecut peste cordoanele de poliție și au forțat intrarea în Parlament. Parlamentul moldovean, la 20 ianuarie 2016 s-a aflat sub pericolul unui nou incediu - ca la 7 aprilie 2009.

Noul prim ministru are o dificilă foaie de parcurs – trebuie să țină presiunea populară sub control, trebuie să demareze dialogul cu partenerii de dezvoltare ai statului moldovean și să implementeze prevederile Acordului de Asociere la UE. Greu, dar nu imposibil.

Aș fi și mai optimist dacă noua majoritate parlamentară ar acorda mandat de securitate către SIS. Continuarea instabilității în Republica Moldova ar genera instabilitate și mai mare în plan regional. Acest lucru nu trebuie să se întâmple – acordarea unor pârghii în plus Serviciului moldovean de Informații și Securitate ar stopa escaladarea crizei.
Dacă deputații din noua majoritate vor să stabilizeze Moldova ar trebui să le acorde ofițerilor de securitate mai multe atribute de putere. Ar fi o înțelegere a faptului că, la vremuri de criză se cer măsuri de excepție. 

Domnule Candu, domnule Untila ar fi o solutie de intampinare a viitoarelor amenintari.