luni, 29 iunie 2015

VICTORIA INDECIȘILOR. DORIN VA AVEA UN MANDAT GREU



Dorin Chirtoacă a câștigat un al treilea mandat la primăria Chișinăului. Mărturisesc că, deși am votat pentru domnia sa, nu am crezut până la capăt în această victorie. În timpul campaniei electorale, domnia sa a avut cel puțin două mari erori de comportament – conduita din 7 iunie, atunci când cu bună știință liberalii moldoveni au torpilat adunarea Platformei Civice Dreptate și Adevăr și categoricele declarații de refuz al compasiunii locuitorilor capitalei moldovene au clătinat încrederea în victoria domniei sale. 

Siguranța mea în biruința domnului Chirtoacă s-a dus ușurel la vale și atunci când am văzut cu câtă fermitate s-au mobilizat simpatizanții doamnei Zinaida Greceanâi. Nu sunt un simpatizant al liberalilor moldoveni. Mai aproape îmi este social liberalismul. Dar recunosc că privind la rândurile de votanți vorbitori de limbă rusă mi s-a oprit inima în loc. Pentru o clipă am și văzut steagul socialiștilor moldoveni fluturând pe clădirea administrației chișinăuiene.

Notam că nehotărâții vor fi cei care vor decide soarta primăriei de Chișinău.  Pe 14 iunie, la data desfășurării primului tur de scrutin, indecișii au stat acasă. Atunci rata de participare la vot a fost mai mică decât în alți ani, la sufragiu participând doar 47,4 din cei înscriși pe listele electorale.  Pe 28 iunie, în capitală numărul participanților la vot a crescut, la urne s-au prezentat aproape 308 mii de alegători adică – 48, 79 la sută din cei înscriși în listele electorale. Mai mulți alegători ca data trecută. De aici și câștigul, la mustață al domnului Chirtoacă. Zic că diferența e doar de o mustață pentru că liberalul a acumulat 163.570 de voturi, pentru  socialista Greceanâi au votat 141.929 de cetățeni. O diferență de doar 21.641 de mii de buletine de vot. Adică o comună ceva mai mărișoară.

Spuneam că domnul Chirtoacă a fost salvat de către indeciși. Pe parcursul campaniei electorale, doamna Greceanâi a insistat că în Primăria de Chișinău ar exista corupție, domnul Chirtoacă a avertizat că primarul socialiștilor ar fi 'calul troian' al Federației Ruse la Chișinău. Rezultatul strâns ne arată că ambii concurenți au reușit să își convingă alegătorii de adevărul spuselor lor. Înaintea trurul doi, de la Cluj, profesorul Valentin Naumescu îndemna candidatul liberal să își înăsprească discursul public pentru a produce acea emoție colectivă care ar scoate la vot indecișii alegători ai primului tur. Exact asta s-a întâmplat. Așa că domnul Chirtoacă e primarul indecișilor.

Înaintea turului doi, într-un interviu pentru postul de radio Europa Liberă doamna Natalia Morari ne sugera să stăm acasă ori să votăm împotriva tuturor. „Nu vreau să votez pentru un primar ca pentru un reprezentant al Estului ori al Vestului. Vreau să votez pentru un manager bun pentru oraşul în care trăiesc. Faptul că Dorin Chirtoacă a rămas singurul reprezentant al ultimului bastion pro-european pe harta moldovenească nu mă face să-l consider un manager bun” spunea doamna Morari. Sugestia era adresată indecișilor – tocmai celor care au schimbat balanța în favoarea liberalilor. Că domnul Chirtoacă nu este un foarte bun manager se știe. Așa cum se știe că prin victoria domniei sale la Chișinău legătura simbolică dintre Bălți, Comrat și Tiraspol s-a rupt. 

Domnul Chirtoacă nu este cel mai bun primar. Domnia sa o știe. Este singurul care are însă o legătură strânsă cu neamul românesc. Și asta, în contextul politic al anului 2015, contează. Domnul Chirtoacă știe că victoria domniei sale nu i se datorează. Este victoria acelor mulți care, asemenea directorului editurii Cartier, Gheorghe Erizanu, și-au călcat pe inimă și, în ciuda evidențelor, l-au mai votat încă odată. Pentru că era 28 iunie – ziua în care armatele ruse au intrat în Chișinău.    
Victoria domniei sale la Chișinău nu înseamnă doar întărirea pozițiilor de negociere ale Partidului Liberal pentru formarea viitorului guvern, mai înseamnă și divizarea societății moldave pe criterii etnice. Așa ceva nu se iartă. Moldovenii au mai avut parte de așa ceva la începutul anilor 90 și știu pe pielea lor cu ce s-au ales. De asta, domnul Chirtoacă va avea un mandat greu. Este mandatul în care cetățenii, presa, comentatorii politici și societatea civilă vor sta cu ochii pe el. Pânza tricoloră nu va mai putea să acopere găurile din asfaltul orașului, discursurile heirupiste nu vor ascunde licitațiile mimate. Domnia sa va trebui să lucreze și să se țină de cuvânt. 

Victoria domnului Chirtoacă dă startul negocierilor pentru formarea noii coaliții de guvernare în Moldova. Asta e bine. Sper ca tratativele să nu fie lungi. Ori bâlbâite. Că asta e de rău.